ΕΛΛΑΔΑ

Πόσο αξιόπιστη είναι η διαδυκτικακή αγορά κοσμημάτων;

Οι online αγορές, αποκτούν όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα, αφού μας προσφέρουν την άνεση της πραγματοποίησής τους χωρίς φυσική μετακίνηση, γλυτώνοντάς μας επομένως από περιττή σπατάλη χρόνου και προσθήκη κούρασης, αλλά και την αναίτια κοινωνική συναναστροφή.

Αν και ήδη προτιμώνταν από μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού τα προηγούμενα χρόνια, καθοριστική ήταν η περίοδος του εγκλεισμού λόγω της παγκόσμιας πανδημίας όπου πολλοί χρησιμοποιούσαν τις online αγορές ως διέξοδο για την ενίσχυση της διάθεσης και της ελπίδας της επαναφοράς. Έτσι, η επιστροφή στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά τον τρόπο που διενεργούνταν τα ψώνια δεν έγινε στον ίδιο βαθμό, μετά τη γλυκιά γεύση των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν οι αγορές από το διαδίκτυο, αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν φοβίες γύρω από τις συναθροίσεις και το συνωστισμό, που ευνοούν τη μετάδοση και εξάπλωση του ιού.

Ωστόσο, μπορεί για τα περισσότερα  προϊόντα να μην υπάρχει ειδοποιός διαφορά μεταξύ δια ζώσης και online, για παράδειγμα εβδομαδιαία ψώνια νοικοκυριού, φαρμακευτικά και καλλυντικά προϊόντα, ηλεκτρικές συσκευές/μικροσυσκευές, ακόμα και για ρούχα ή παπούτσια δεδομένης της εγγύησης επιστροφής χρημάτων που προσφέρουν οι μεγάλες αλυσίδες γρήγορης μόδας αλλά και άλλα καταστήματα, δεν παύουν όμως να κρύβονται κίνδυνοι για πιο συγκεκριμένα προϊόντα.

Αυτά είναι συνήθως κοσμήματα και ρολόγια, αφού η ιντερνετική αγορά διευκολύνει την εξαπάτηση, εξαιτίας της αμφιλεγόμενης γνησιότητάς τους. Τι πρέπει να προσέξει κανείς λοιπόν, ώστε να εξασφαλίσει ότι δε θα πέσει θύμα απάτης, ειδικά όταν η τιμή πώλησης είναι ιδιαίτερα ελκυστική;

1. Προτιμήστε επώνυμα καταστήματα, για τα οποία μπορείτε να βρείτε πληροφορίες. Εξετάστε την ιστοσελίδα και τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιβεβαιώστε τα στοιχεία επικοινωνίας που αναγράφουν και αναζητήστε κριτικές και αξιολογήσεις προηγούμενων αγοραστών προτιμώντας εκείνα με τις υψηλότερες βαθμολογίες.
Αποφύγετε  τις αγορές από ιδιώτες και μεμονωμένους πωλητές

2. Κάνετε έρευνα αγοράς για το συγκεκριμένο προϊόν, για να έχετε εικόνα για το εύρος τιμών που πωλείται, επαληθεύοντας ταυτόχρονα την ταυτότητα των υπόλοιπων πωλητών.

3. Δώστε προσοχή στην περιγραφή του προϊόντος (πχ. Μέγεθος, βάρος, υλικά) για τον εντοπισμό προφανών παρεκκλίσεων. Ακόμη, ένα αξιόπιστο κοσμηματοπωλείο, θα φέρει σήμανση της γνησιότητας των προϊόντων του. 
Εάν κάτι τέτοιο παραλείπεται, συνίσταται να αποφύγετε την αγορά.
Στην περίπτωση που ενδιαφέρεστε για αντικείμενο που πωλείται από ιδιώτη, ζητήστε να δείτε το πιστοποιητικό γνησιότητας. Εφόσον πληροφορηθείτε ότι δε διατίθεται, εξηγήστε την εύκολη διαδικασία απόκτησής του από επαγγελματίες εκτιμητές ( καταστήματα όπως το Fasma Hellas εντοπίζονται άμεσα στις μηχανές αναζήτηση) και απαιτήστε την έκδοσή του.

4. Αν η πληρωμή αφορά ιδιώτη, προσπαθήστε να αποφύγετε τη διαδικτυακή πληρωμή, αφού δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε την πραγματοποίηση της αποστολής του προϊόντος. Για αγορά από κατάστημα, αν η αντικαταβολή δεν είναι εφικτή, βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπος πληρωμής προστατεύει τις οικονομικές και λοιπές προσωπικές σας πληροφορίες, αναζητώντας την ένδειξη SSL, στη γραμμή του url του προγράμματος περιήγησης.

5. Διαβάστε τα ψιλά γράμματα σχετικά με τις προβλεπόμενες πολιτικές αποστολής, επιστροφής και τις εγγυήσεις που παρέχουν. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει πλήρως τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις εξαιρέσεις τους. Εξασφαλίστε την αποζημίωσή σας σε περίπτωση που λάβετε το προϊόν με ελαττώματα ή φθορές.

Related Articles

Back to top button