ΕΛΛΑΔΑ

Πώς ξεχωρίζουμε την αλλεργία από τον κορωνοϊό

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή δεν είναι λίγοι όσοι ταλαιπωρούνται από αλλεργίες λόγω της άνοιξης. Φέτος όμως, εμφανίστηκε και ο κορωνοϊός. Πώς μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει τα συμπτώματα;

Σε αυτό το ερώτημα απαντά η Ζωή Δεμέστιχα, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας. Την άνοιξη, η συχνότερη αλλεργική οντότητα, όπως λένε οι αλλεργιολόγοι, είναι η αναπνευστική αλλεργία ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, δηλαδή η εποχική αλλεργική ρινίτιδα, η αλλεργική επιπεφυκίτιδα και το αλλεργικό άσθμα.

Η αυξημένη συχνότητα οφείλεται στην παρουσία γύρεων αεροαλλεργιογόνων φυτών στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Την άνοιξη όμως εξακολουθεί να παρατηρείται αυξημένη νοσηρότητα του πληθυσμού όσον αφορά τις ιώσεις και τη γρίπη, ενώ φέτος υπάρχει και ο κορωνοϊός.

Η διάκριση της εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας από λοίμωξη που οφείλεται σε κορωνοϊό βασίζεται στη συμπτωματολογία, που θα καθησυχάσει και θα βοηθήσει τον ασθενή να γνωρίζει σε ποιον ιατρό θα απευθυνθεί, αναφέρει η κ. Δεμέστιχα, μιλώντας στο ΑΠΕ.

Εποχική αλλεργική ρινίτιδα

Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα διακρίνεται από την επαναληψιμότητα των συμπτωμάτων κάθε άνοιξη. «Η αλλεργική φλεγμονή είναι άσηπτη φλεγμονή (δηλ. δεν οφείλεται σε μικροβιακό παράγοντα) και συνεπώς δεν υπάρχει πυρετός εκτός και αν υπάρχουν επιπλοκές όπως πχ παραρρινοκολπίτιδα ή άλλα», σημειώνει η αλλεργιολόγος.

Συμπτώματα αλλεργίας Φτέρνισμα Μπούκωμα ή καταρροή Φαγούρα στη μύτη και στοματοφάρυγγα Καταβολή δυνάμεων (συχνότερα από τη χρήση αντιισταμινικων σκευασμάτων) Συχνά συνυπάρχει αλλεργική επιπεφυκίτιδα με κόκκινα, οιδηματώδη μάτια, υδαρείς διαφανείς εκκρίσεις, κνησμό, φωτοφοβία, δακρύρροια.

Όταν κάποιος πάσχει από αλλεργικό άσθμα παρουσιάζει την άνοιξη επίταση των συμπτωμάτων, βήχα, δύσπνοια, συριγμό, κάτι που ο αλλεργικός ασθενής όμως το γνωρίζει, εξηγεί η κ. Δεμέστιχα.

Λοίμωξη από κορωνοϊό

«Όταν όμως η λοίμωξη προέρχεται από κορωνοϊό, τα συμπτώματα- όπως άλλωστε συνεχώς ακούμε αυτές τις ημέρες- είναι πυρετός, δύσπνοια, ξηρός βήχας, κακουχία, πόνοι σε αρθρώσεις-μυς, πονοκέφαλος και σπάνια διάρροια», σημειώνει η κ. Δεμέστιχα.

Η διάγνωση και η θεραπεία θα γίνει από τον γιατρό και ο καλύτερος σύμβουλος, όσον αφορά την προσβολή από κορωνοϊό, είναι η ψυχραιμία και η παραμονή στο σπίτι για αποφυγή συνωστισμού και μετάδοσης του ιού, επισημαίνει η αλλεργιολόγος.

«Για αυτούς που παρουσιάζουν αλλεργικά συμπτώματα ο αλλεργιολόγος είναι ο ειδικός ιατρός που θα τους συμβουλεύσει θα τους υποβάλλει στις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και στην ορθή θεραπεία για την αντιμετώπιση και εξάλειψη της αλλεργικής ρινίτιδας», καταλήγει.

Related Articles

Back to top button