ΕΛΛΑΔΑ

Ποιος είναι ο ενδιαφερόμενος για ιδιωτικό Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, το γνωστό αμερικανικό hedge fund CVC Capital Partners, που ελέγχει έξι μεγάλα νοσοκομεία της χώρας και το 10% της ΔΕΗ, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής Ιατρικής Σχολής στην Ελλάδα, μέσω του (ιδιωτικού) Πανεπιστημίου της Λευκωσίας

Ποια είναι η «σοβαρή πρόταση» που έχει δεχτεί το υπουργείο Παιδείας για την ίδρυση ιδιωτικού Πανεπιστημίου στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με πληροφορίες, το γνωστό αμερικανικό hedge fund CVC Capital Partners, που ελέγχει τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας έχοντας εξαγοράσει έξι μεγάλα νοσοκομεία της χώρας και κατέχει το 10% της ΔΕΗ μέσω ΑΜΚ, είναι το μόνο με το οποίο υπάρχουν «σοβαρές συζητήσεις» με την κυβέρνηση για τη δημιουργία παραρτήματος ξένου Πανεπιστημίου. Ποιου Πανεπιστημίου; Οχι τόσο ξένου.

Το παζλ

Πρόκειται για το πιο γνωστό και μεγαλύτερο σε αριθμό φοιτητών ιδιωτικό ΑΕΙ στην Κύπρο, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC). Ετοιμάζονται για την ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής Ιατρικής Σχολής στην Ελλάδα. Πληροφορίες για τη συμμετοχή έτερης μεγάλης εταιρείας, όπως η Lamda Development, συμπληρώνουν το παζλ για τη δημιουργία ιδιωτικού Πανεπιστημίου με (τις απαιτούμενες) τρεις σχολές.

Παρά τις διαρροές ότι υπάρχουν πολλές προτάσεις για ιδιωτικά ΑΕΙ στην Ελλάδα, είτε από αμερικανικά και ευρωπαϊκά ιδρύματα, είτε από Πανεπιστήμια της Κύπρου, δεν εμφανιζόταν καμία σύνδεση μεταξύ των ενδιαφερομένων.

Τον περασμένο Αύγουστο τόσο από κυπριακά όσο και από ελληνικά ΜΜΕ δημοσιεύτηκε η είδηση της συμφωνίας μεταξύ του UNIC και του CVC Capital Partners για τη σύσταση κοινοπραξίας με αντικείμενο την προοπτική λειτουργίας πανεπιστημιακού τμήματος Ιατρικής Σχολής, όχι στην Κύπρο, διότι εκεί ήδη συνεργάζονται, αλλά στην Ελλάδα.

Στα ίδια δημοσιεύματα αναφερόταν πως η σχολή θα εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, ενώ φιλοξενούνταν μάλιστα και δηλώσεις εκπροσώπων του κυπριακού ιδρύματος που τόνιζαν ότι «το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας εξερευνά διάφορες στρατηγικές επιλογές για τη διεθνή του διεύρυνση.

»Οταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα ενεργοποιηθούν οι αναγκαίες νομικές και ρυθμιστικές διαδικασίες». Γινόταν δε ειδικός λόγος για την αρχή της αμοιβαιότητας, προκειμένου «το πτυχίο της Ιατρικής από το παράρτημα του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας στο Ελληνικό να αναγνωρίζεται κανονικά, όπως αναγνωρίζονται ήδη τα πτυχία του από την Κύπρο».

Σημειωτέον ότι ο όμιλος της CVC μπήκε στην κυπριακή αγορά το 2021 αρχικά με την εξαγορά του Απολλώνειου Νοσοκομείου μέσω της θυγατρικής του «Hellenic Healthcare Holding (Cyprus) Limited» και στη συνέχεια με την εξαγορά και του Αρεταίειου στη Λευκωσία. Ακολούθησε και η συνεργασία με το UNIC μέσω της εταιρείας «Educational Excellence Corporation Limited».

Εδώ στην Ελλάδα ο όμιλος της CVC ελέγχει έξι μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες: Υγεία, Μetropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ, Creta Inter Clinic. Για την ακρίβεια τις εξαγόρασε και έγινε ο μεγαλύτερος παίκτης στον χώρο της υγείας στη χώρα. Με αυτόν τον προνομιακό ρόλο θέλει να μπει και στον πανεπιστημιακό χώρο, βάζοντας μπροστά το ίδρυμα της Κύπρου ώστε να πάρει την άδεια, ενώ οι νοσοκομειακές του μονάδες θα αποτελέσουν τον κράχτη για τις εγγραφές καθώς θα παρέχεται πρακτική άσκηση σ’ αυτές. Ιδανικοί οικονομικοί όροι και για τους δυο εταίρους της συμφωνίας στο περιβόλι της Ελλάδας.

Μέσω θυγατρικής

Υπάρχει όμως και ένα εμπόδιο. Δεν μπορεί να ιδρυθεί μόνο μία σχολή. Ο επιχειρηματικός όμιλος δεν έχει άμεση και συστατική σχέση με την εκπαίδευση και το UNIC δεν ανήκει στα τοπ 20 Πανεπιστήμια του κόσμου, στα μόνα που επιτρέπει το σχέδιο νόμου του κ. Πιερρακάκη να ιδρύουν μόνο μία και όχι τρεις σχολές.

Σ’ αυτό το σημείο επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για τη συμμετοχή της Lamda Development (μέσω κάποιας θυγατρικής) η οποία, από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, έχει λόγο να διεκδικεί ρόλους στο Ελληνικό. Αν φυσικά πάνε όλα καλά με τις συμφωνίες, αλλιώς θα βρεθεί κάποιος άλλος.

Να υπενθυμίσουμε πάντως πως η CVC δεν έχει μείνει μόνο στον χώρο της υγείας. Προχώρησε και σε άλλους κλάδους, όπως της ενέργειας με την κατοχή του 10% της ΔΕH, της λιανικής πώλησης τροφίμων και βασικών καταναλωτικών αγαθών κ.ά. Εχει βάλει πόδι σε Vivartia, Δωδώνη, Skroutz, e-travel, D Marinas Hellas, Εθνική Ασφαλιστική.

efsyn.gr

Related Articles

Back to top button