ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκλήρωση νοτίου τμήματος Ιόνιας Οδού

Αντίρριο – Αμφιλοχία σε 50 λεπτά.

Παραδίδεται σήμερα σε κυκλοφορία το υπολειπόμενο νότιο τμήμα της Ιόνιας Οδού, συνολικού μήκους 6,5 χλμ, ολοκληρώνοντας τη σύνδεση του αυτοκινητοδρόμου με τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης».

Στο νέο υπό παράδοση τμήμα, που ξεκινά από το σημείο σύνδεσης με τη Γέφυρα στο Αντίρριο και καταλήγει στην είσοδο της σήραγγας της Κλόκοβας, περιλαμβάνονται σημαντικά τεχνικά όπως ο Ανισόπεδος Κόμβος Αντιρρίου καθώς και η σήραγγα της Μακύνειας, μια σήραγγα διπλού κλάδου με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, συνολικού μήκους 500 μέτρων.

Με την παράδοση αυτού του τμήματος, δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο τμήμα 102 χιλιομέτρων, ασφαλούς σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου με 2 λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ σε όλο του το μήκος. Επιπλέον, η διαδρομή από το Αντίρριο έως την Αμφιλοχία, μειώνεται στα 50 περίπου λεπτά, αντί 1 ώρας και 35 λεπτών που απαιτούνταν μέσω της υφιστάμενης Εθνικής Οδού. Υπενθυμίζουμε πως σε κυκλοφορία βρίσκεται επίσης και το τμήμα της Ιόνιας Οδού, από Σελλάδες Άρτας έως Πέρδικα Ιωαννίνων, συνολικού μήκους 53 χλμ.

Πλέον, το ταξίδι από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα, μέσω των λειτουργούντων τμημάτων της Ιόνιας Οδού, θα διαρκεί λίγο περισσότερο από 2 ώρες, αντί σχεδόν 3,5 ωρών που απαιτούνταν μέσω της υφιστάμενης Εθνικής Οδού. Με την πλήρη ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου , η διάρκεια του ταξιδιού θα μειωθεί σε μόλις 1 ώρα και 30 λεπτά.

Υπενθυμίζουμε πως μέχρι την παράδοση του νέου τμήματος και την άρση των υφιστάμενων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, η κυκλοφορία διεξάγεται από την υφιστάμενη Εθνική Οδό Αντιρρίου ? Ιωαννίνων με περιπορεία του όρους Κλόκοβα, μέχρι το ύψος της Καλαβρούζας, όπου μέσω προσωρινού κυκλικού κόμβου δίνεται η δυνατότητα στους οδηγούς να εισέλθουν στα εν λειτουργία τμήματα της Ιόνιας Οδού.

Δύο φάσεις
H παράδοση θα γίνει σε δυο φάσεις. Αρχικά, θα δοθεί σε κυκλοφορία το ρεύμα με κατεύθυνση προς Αντίρριο προκειμένου να εκτελεσθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες (τροποποίηση σήμανσης, αποκλεισμός προσωρινών εισόδων, διαγραμμίσεις κλπ), ενώ περί το μεσημέρι θα δοθεί σε κυκλοφορία και το ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Ιωάννινα.

Σε επόμενη φάση, τέλος Ιουνίου – αρχές Ιουλίου αναμένεται η παράδοση του δυσκολότερου τμήματος μήκους 25χλμ από την Αμφιλοχία μέχρι τον Άγιο Δημήτριο Άρτας (όπου ξεκινά η παράκαμψη Άρτας). Είναι το σημείο που ενώνει το νότιο με το βόρειο άκρο και που περνάς τις στροφές στο Μακρύνορος.

Ο αυτοκινητόδρομος ιδανικά αναμένεται να ολοκληρωθεί με την παράδοση του βόρειου τμήματος από την Πέρδικα μέχρι την σύνδεση με Εγνατία, λίγο έξω από τα Ιωάννινα στην περιοχή Κοσμηρά, περί τα τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου.

Με την παράδοση αυτών των 3 τμημάτων η Ιόνια Οδός, θα είναι ολοκληρωμένος αυτοκινητόδρομος οπου θα διανύεται από άκρη σε άκρη περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά και αν κάποιος ξεκινά από την Αθήνα, θα χρειάζεται περίπου 3 ώρες και 30 λεπτά για να φτάσει στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, χρόνος ρεκόρ αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι πριν λίγους μήνες η χρονοαπόσταση ήταν μεγαλύτερη των 5 ωρών σε δρόμο-εφιάλτη.

Η λειτουργία της Ιόνιας Οδού δεν βελτιώνει μόνο την πρόσβαση από/προς την Αθήνα. Λόγω της ένωσης της με τους αυτοκινητόδρομους της Εγνατίας και της Ολυμπίας, θα προσφέρει απίστευτους χρόνους μεταξύ μεγάλων αστικών περιοχών ή σε χώρους με αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Η μεγάλη διαφορά έρχεται στην χρονοαπόασταση μεταξύ Θεσσαλονίκης-Πάτρας που έρχονται πολύ πιο κοντά καθώς θα απαιτείται χρόνος περίπου 4 ωρών και 30 λεπτών, σε σχέση με τις 6,5 ώρες που απαιτούνταν μέχρι πρόσφατα. Η ένωση της 2ης και 3ης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας θα έχει σημαντικά ευεργετικά αποτελέσματα στις οδικές μεταφορές, τον πρωτογενή τομέα, το εμπόριο, τον τουρισμό κ.α.

Τέλος, θα έχουμε απίστευτους νέους χρόνους λόγω Ιόνιας σε διαδρομές που ούτε μας περνούσε από το μυαλό ότι θα μπορούσαν να γίνουν.

Για παράδειγμα από την Αθήνα στην Καστοριά μέσω Ολυμπίας και Ιόνιας θα απαιτούνται μόνο 5 ώρες ενώ περίπου 4 ώρες και 30 λεπτά θα χρειάζεται η αντίστοιχη απόσταση για τα Γρεβενα!

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker