ΕΛΛΑΔΑ

Η Οδύσσεια μιας εκλογής Αναπληρωτή Καθηγητή στην Αρχιτεκτονική της Ξάνθης

Του Πρόδρομου Νικηφορίδη

Ανοιχτή επιστολή στους φοιτητές Αρχιτεκτονικής του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Δ.Π.Θ., στην πρυτανεία του ΔΠΘ και στον Υπουργό Παιδείας.

Η Οδύσσεια μίας εκλογής:

Πολύ σύντομα θα εκθέσω τα γεγονότα δύο εκλογών ΔΕΠ στο τμήμα Αρχιτεκτόνων της Ξάνθης και θα εξηγήσω γιατί δεν διεκδίκησα τη δικαίωσή μου στα Διοικητικά Δικαστήρια.
Πριν από 10 χρόνια προκηρύχτηκε μία θέση Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Ξάνθης, στο οποίο είχα προσληφθεί με σύμβαση ορισμένου χρόνου (αρ. 5 π.δ. 407/1980).

Το Τμήμα ήταν υποστελεχωμένο και υπήρχε μεγάλη ανάγκη εκλογής νέων διδασκόντων. Αυτό δεν εμπόδισε πολλούς από τους ήδη διδάσκοντες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον (και άρα να στερήσουν από το Τμήμα ένα νέο μέλος): Ενδεικτικό γεγονός της νοοτροπίας, αλλά και της αδιαφορίας για το μέλλον του Τμήματος. Την επόμενη χρονιά προκηρύχτηκε μία νέα θέση και συνέβη ακριβώς το ίδιο. Για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζω αλλά υποψιάζομαι, οι εκλογές δεν έγιναν για πολλά χρόνια και έτσι όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε τη ζημία που προκάλεσαν οι υποψηφιότητες των ήδη διδασκόντων.

Πριν από 18 μήνες και αφού όλοι οι ήδη διδάσκοντες είχαν, μετά από 9 χρόνια, εξελιχθεί σε Αναπληρωτές ή Καθηγητές, είχαν δε παραμείνει 2 υποψήφιοι για την παλαιότερη θέση και 3 για τη νεώτερη, προχώρησε η διαδικασία, ορίστηκαν 3μελείς επιτροπές και κατατέθηκαν εισηγητικές εκθέσεις για τις δύο θέσεις. Και για τις δύο θέσεις με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια ήμουν 1ος στην αξιολόγηση. Η νεώτερη χρονολογικά θέση είχε κάποιο πρόβλημα σε σχέση με την προκήρυξη της, που ενδεχόμενα θα προκαλούσε ένσταση. Για κάποιο λόγο, τον Ιούνιο του 2015, το Τμήμα αποφάσισε να προχωρήσει στην εκλογή της νεώτερης θέσης, ενώ εκκρεμούσε η παλαιότερη και μη προβληματική. Αποφάσισα τότε να αποσυρθώ, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα ενστάσεων στο Τμήμα. Η εκλογή της παλαιότερης θέσης θα γινόταν τον Σεπτέμβριο 2015. Η απόσυρση μου, δυστυχώς, δεν εκτιμήθηκε από το Τμήμα, γιατί με αυτόν τον τρόπο, προφανώς, δεν θα υπήρχε μοναδικός υποψήφιος για την παλαιότερη εκλογή που θα γινόταν τον Σεπτέμβριο. Η εκλογή δεν έγινε τον Σεπτέμβριο.

Ένα χρόνο μετά, τον Απρίλιο του 2016, το Τμήμα προχώρησε στην εκλογή και με μεγάλη πλειοψηφία εκλέχθηκε ο 2ος και τελευταίος στην κατάταξη της εισηγητικής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι τα μέλη της Επιτροπής Επιλογής κος Κόκκορης, πρόεδρος του Τμήματος, κα Αμερικάνου, κος Πολυχρονόπουλος, κα Αναστασίου, κος Κολοκοτρώνης, κα Βαβύλη- που το 2014 έστησε ολόκληρη εκδήλωση στο ΤΕΕ/ΤΚΜ για να μας απονείμει το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (να υπενθυμίσω ότι για την συγκεκριμένη θέση το βασικό κριτήριο ήταν η ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική προσωπικότητα)-συμφώνησαν με τα μέλη που είχαν υπογράψει την εισηγητική έκθεση, τις κυρίες Καφρίτσα και Ξάνθη, μετά όμως, όλοι μαζί δεν ακολούθησαν την εισήγηση τους.

Το τι μεσολάβησε για να “ξεχάσουν” τις υπογραφές τους, μπορούμε μόνο να το υποψιαστούμε. Στην συγκεκριμένη διαδικασία υπήρξαν και δύο εξαιρέσεις, που τίμησαν το λειτούργημα τους, ο κος Αλκιβιάδης Πρέπης και η κα Πολυξένη Μάντζου. Πρέπει να επισημάνω ότι η σύνθεση του εκλεκτορικού σώματος δεν έγινε νόμιμα, ότι οι εκλέκτορες πήραν υπόψη τους επικαιροποίηση βιογραφικού που προέκυψε κατά τη διάρκεια του ενός έτους μεταξύ εισηγητικής και εκλογής και, για να μην τα πολυλογώ, θα μπορούσα να προσφύγω στα Διοικητικά Δικαστήρια και να ακυρωθεί η εκλογή. Δεν θα το κάνω, γιατί δεν θέλω να προκαλέσω προβλήματα στο Τμήμα, να στερήσω από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες ένα διδάσκοντα και γιατί, τελικά, δεν θα μπορούσα ποτέ να συνεργαστώ με αυτό το είδος δασκάλων.

Tο χρηματικό ποσό που θα ξόδευα για τη δικαστική μου δικαίωση, θα τα διαθέσω για την έκδοση ενός λευκώματος των μελετών του γραφείου μας, το οποίο θα δωρίσω σε όλους τους φοιτητές αρχιτεκτονικής.

Related Articles

Back to top button
Close
Close