ΕΛΛΑΔΑ

Ο Γερμανικός τύπος για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Το ζήτημα της εξόδου τις αγορές της Ελλάδας απασχολεί και τον Γερμανικό τύπο με εκτεταμένα δημοσιεύματα, στα οποία εκτιμάται πως μια έξοδος εάν είναι επιτυχημένη και με καλύτερους όρους από αυτή που είχε επιλέξει η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014, ενδέχεται να δώσει θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα στην ηλεκτρονική έκδοση της  Badische Zeitung σημειώνεται πως “μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος βοήθειας τον Αύγουστο της ερχόμενης χρονιάς η Ελλάδα θα πρέπει να στέκεται ξανά στα δικά της πόδια. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.) της υπερχρεωμένης χώρας θέλει τώρα να τεστάρει αν οι επενδυτές έχουν ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους απέναντι στην Αθήνα. Η Κομισιόν προσφέρει στήριξη. Συνέστησε τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της χώρας μετά από οκτώ χρόνια”.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι “Παρατηρητές της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να κάνει το πρώτο βήμα ήδη εντός του τρέχοντος μήνα. Ωστόσο θεσμικοί επενδυτές προειδοποιούν ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να κάνει βεβιασμένες κινήσεις”.

Ενώ περαιτέρω εκτιμάται πως “ο πότε ο Αλέξης Τσίπρας θα τεστάρει την αγορά με μια έκδοση ομολόγου -εάν θα είναι κιόλας τον Ιούλιο ή μόλις το φθινόπωρο- εξαρτάται και από την εξέλιξη των αποδόσεων. Εν τέλει είναι και πολιτικό ζήτημα. Το 2014 η απόδοση του πενταετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τότε ανήλθε σε 4,95%. Ο Τσίπρας θέλει σε κάθε περίπτωση να φέρει στην αγορά το σχεδιαζόμενο ομόλογο με ευνοϊκότερους όρους σε σύγκριση με τον συντηρητικό προκάτοχό του, Αντώνη Σαμαρά τρία χρόνια πριν. Οτιδήποτε άλλο θα συνιστούσε πολιτική ντροπή”.

Related Articles

Back to top button