ΕΛΛΑΔΑ

Ναυάγιο με πάνω από 100 μετανάστες στη Μύκονο

Οι  τουρκικές ακτές σημείο εκκίνησης του σκάφους – «Η Τουρκία να συνεργαστεί με Ελλάδα και ΕΕ για την προστασία των ανθρώπινων ζωών» τονίζει ο υπουργός Μετανάστευσης

Ιστιοφόρο που μετέφερε μετανάστες από τις τουρκικές ακτές με προορισμό την Ευρώπη εντοπίστηκε να πλέει στις Κυκλάδες.

Συγκεκριμένα το ιστιοπλοϊκό είχε ξεκινήσει τη νύχτα  από τα παραλία της Τουρκίας και ήταν “φορτωμένο” με 112 ψυχές. Όταν όμως πλησίασε τη Μύκονο τα ξημερωματα , λόγω των ισχυρών ανέμων, προσέκρουσε στο νησί του Μπάου, όπως ονομάζεται η βραχονησίδα του Αγίου Γεωργίου.  Από την πρόσκρουση που ήταν σφοδρή, το σκάφος κόπηκε στα δύο και  βρέθηκαν στη θάλασσα οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες. 

Με την βοήθεια των  δυνάμεων του Λιμενικού, το ιστιοπλοϊκό εντοπίστηκε όπως και οι μετανάστες που έδιναν μάχη με τα κύματα. Στήθηκε μια γιγάντια επιχείρηση διάσωσης με τον συντονισμό του Λιμενικού στην οποία πήραν μέρος και πολλά ιδιωτικά σκάφη και έτσι κατάφεραν να σώσουν 104 από τους επιβαίνοντες που μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Μυκόνου. Ωστόσο αγνούνται οκτώ άτομα. 

Ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς  προσήλθε νωρίς τα ξημερώματα στο κέντρο συντονισμού στο λιμεναρχείο Μυκόνου και σε συνεργασία με ντόπιους επιχειρηματίες φρόντισε να υπάρχουν τρόφιμα και προμήθειες για τις πρώτες ανάγκες των ναυαγών καθώς και να είναι έτοιμος ένας δημοτικός χώρος προσωρινής διαμονής. Κινητοποιήθηκε επίσης το Κέντρο Υγείας για τις πρώτες βοήθειες 

Αναφερόμενος  στις τουρκικές ενέργειες με τις παράνομες προωθήσεις μεταναστών προς την Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε τα εξής: «Η Τουρκία μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά σε συνεργασία με την ΕΕ και την Ελλάδα για την προστασία των ανθρώπινων ζωών και την εξάλειψη των δικτύων λαθρεμπορίου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Related Articles

Back to top button