ΕΛΛΑΔΑ

«Μπλόκα» για Πάσχα σε χωριό: Το σχέδιο της κυβέρνησης για διόδια, πλατείες και μετακινήσεις

Σχέδιο για ελέγχους ώστε να αποτραπούν τυχόν εκτός νομού μετακινήσεις τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα ετοιμάζουν οι αρχές.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον Alpha προανήγγειλε αυστηρούς ελέγχους και πρόστιμα στα σημεία εξόδου της πόλης ενόψει του Πάσχα.

ADS

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στην έξοδο από τις πόλεις, ειδικά στην έξοδο από την Αθήνα», είπε προειδοποιώντας ότι «τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά».

«Ας αναλάβουν όλοι το ρίσκο» σχολίασε. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. προγραμματίζει: αυστηρούς ελέγχους στα διόδια κατά μήκος των εθνικών οδών Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών Λαμίας.

Εφόσον οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις έχουν απαγορευτεί, ο έλεγχος γνησιότητας των πιστοποιητικών όσων θα επιχειρήσουν να ταξιδέψουν θα είναι σχολαστικός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και θα γίνεται διασταύρωση των στοιχείων μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Το σχέδιο προβλέπει ακόμα χρήση και drones προκειμένου να ελέγχεται η κίνηση των οχημάτων ακόμη και μέσω των παρακαμπτήριων οδών.

Την ίδια ώρα, οι έλεγχοι στις πλατείες για υπαίθρια πάρτι θα συνεχιστούν. Σχετικά με το πλαίσιο των εορτασμών η κυβέρνηση έχει δώσει από χθες τις κατευθυντήριες γραμμές.

 Για τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).

Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας. Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους. Στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, υποχρεωτική θα είναι η εφαρμογή του τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου επιτρέπεται μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.

Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00 Σχετικά με την Κυριακή του Πάσχα, κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους πρόκειται να συμμετάσχουν στις εν λόγω συγκεντρώσεις.

Related Articles

Back to top button