ΕΛΛΑΔΑ

Μετά τα εξώδικα και το σάλο, αλλάζει η ρύθμιση Γκάγκα για την πρόσληψη 126 Διευθυντών του ΕΣΥ εν μέσω εκλογών

Σε διορθωτική κίνηση της τελευταίας στιγμής προχώρησε η αναπληρώτρια υπουργός Yγείας Μίνα Γκάγκα μετά το σάλο που προκλήθηκε για την προκήρυξη – πρόσληψη 126 συντονιστών διευθυντών του ΕΣΥ.

Θύελλα αντιδράσεων

Πρόκειται για μία ρύθμιση η οποία εξεδόθη εν μέσω προεκλογικής περιόδου και η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους νοσοκομειακούς γιατρούς αλλά και γενικότερα στον ιατρικό κόσμο.

Χαρακτηριστικό είναι πως μόλις σήμερα η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) δημοσιοποίησε το εξώδικο που απέστειλε στη Μίνα Γκάγκα μιλώντας για παράνομη προκήρυξη για 126 συντονιστές διευθυντής του ΕΣΥ αφού αυτή εκδόθηκεεν μέσω εκλογών.

Οι αλλαγές της Μίνας Γκάγκα

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε αλλαγές στην συγκεκριμένη προκήρυξη παρότι με βάση το επιχείρημα του υπουργείου Υγείας ο τομέας της Υγείας εξαιρείται από προσλήψεις για την κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία και στις μονάδες υγείας.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία αναβάθμιση θέσεων άρα μεταβολή που απαγορεύεται από τον νόμο, και όχι για κάλυψη κενών αφού υπάρχοντες Διευθυντές τμημάτων μπορούν να αναβαθμιστούν σε Συντονιστές Διευθυντές με τη συγκεκριμένη προκήρυξη.

Η έννοια της προκήρυξης όμως φαίνεται ότι «σώζει» νομικά τουλάχιστον τη συγκεκριμένη ενέργεια, έστω κι αν δεν κρίνεται ηθική και πολιτικά ορθή εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Γι’ αυτό άλλωστε και θεωρήθηκε τόσο από τους νοσοκομειακούς γιατρούς όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση ως ρύθμιση ρουσφέτι.

Όμως λίγες ημέρες πριν τις εκλογές και μετά την θύελλα των αντιδράσεων η υπουργός τροποποιεί την προκήρυξη και πλέον ορίζει ως ημερομηνία λήξης των καταθέσεων των σχετικών δικαιολογητικών την 30ή Ιουνίου. Ημερομηνία που θεωρείται ότι είναι μετά τις πρώτες εκλογές και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως παράκαμψη του νόμου του υπουργείου Εσωτερικών.

Ταυτόχρονα οι θέσεις που προκηρύσσονται μειώνονται κατά μία και πλέον η διευκρινιστική απόφαση μιλά για 125 Συντονιστές Διευθυντές.

Δεύτερη υποχώρηση της Μίνας Γκάγκα σε λίγα 24ωρα

Να σημειωθεί ότι πως πρόκειται για τη δεύτερη υποχώρηση Γκάγκα μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς πριν λίγα 24ωρα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας υποχρεώθηκε να αλλάξει μία άλλη απόφαση για το σύστημα εφημεριών στα νοσοκομεία που επίσης ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους γιατρούς. Η απόφαση για τις εφημερίες όριζε πως όλοι οι γιατροί ενός Τομέα ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους θα εφημερεύουν για να καλύψουν τα περιστατικά όποια και να είναι αυτά και με όποια πάθηση.

Related Articles

Back to top button