ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλες ζημιές σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε Σάμο, Χίο και Ικαρία από τον σεισμό

Zημιές στα μνημεία και τα μουσεία της Σάμου, της Χίου και της Ικαρίας προκάλεσε, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων, η ισχυρή σεισμική δόνηση που συγκλόνισε το μεσημέρι την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Συγκεκριμένα στο Κάστρο Λυκούργου Λογοθέτη, στο Πυθαγόρειο, κατέρρευσαν τμήματα των τειχών του, ενώ κάποια τεμάχη τους κατακρημνήσθησαν στην θάλασσα ενώ στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου κατεγράφησαν ελάχιστες ζημιές, οι οποίες περιορίζονται στα νεότερα κτίσματα, τα οποία υποστηρίζουν την λειτουργία του χώρου.

Μεγάλες είναι οι ζημιές στην έκθεση των αγγείων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου, ενώ «άνοιξαν» συγκολλήσεις σε κάποια γλυπτά ενώ ρωγμή εμφανίστηκε στο πόδι του υπερμεγέθους κούρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέως.

Στο μεταξύ, στην Ικαρία, στο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου του Αγ. Κηρύκου, δημιουργήθηκαν μικρές ρωγμές. Ένα μικρό αγγείο, το οποίο έπεσε από την βάση του και έσπασε είναι μόνη απώλεια. 

Επιπλέον, στο  Αρχαιολογικό Μουσείο της Χίουέπεσαν κάποια μικρά εκθέματα μέσα στις προθήκες, στην αίθουσα της κοροπλαστικής και ορισμένα κεραμικά στην αίθουσα των αρχαϊκών κεραμικών.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητσιμού, οι αυτοψίες θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, ενώ θα ξεκινήσουν άμεσα οι ενέργειες αποκατάστασης των ζημιών.

Related Articles

Back to top button