ΕΛΛΑΔΑ

Μαγιορκίνης: Στο «τραπέζι» γενίκευση των μέτρων σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και στην περίπτωση που τα μέτρα της κυβέρνησης δεν φέρουν αποτέλεσμα τις επόμενες δύο ημέρες, τότε θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα εκτίμησε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Νομίζω το πρώτο μέτρο που είναι στο τραπέζι είναι η γενίκευση των μέτρων που έχουν ληφθεί στον Πόρο και σε άλλα μέρη. Μετά θα δούμε αν και εφόσον δεν υπάρξει σταθεροποίηση και χρειάζεται κάτι επιπλέον. Οριζόντια πλέον… Και στην Αττική. Γιατί αυτή τη στιγμή μεγάλη πηγή μετάδοσης είναι η Αττική. Η Αττική και η Θεσσαλονίκη που είναι τα “θερμά” κέντρα της μετάδοσης, είναι στην προτεραιότητα για επιπλέον μέτρα» σημείωσε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Για το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως η πρόθεση είναι να υπάρχει μεγαλύτερη κανονικότητα, ώστε ο κόσμος να μπορεί να λειτουργήσει όπως πάντα, ωστόσο, με «ενεργό ένα δεύτερο κύμα» κορωνοϊού, το χαρακτήρισε «σχετικά δύσκολο» το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους.

«Στο τραπέζι είναι και η εκ περιτροπής διδασκαλία όπως ήταν το Μάιο και η χρήση της μάσκας. Θα εξαρτηθεί από το πόσο ενεργή θα είναι η επιδημία. Και σίγουρα υπάρχουν και δύο ηλικιακά γκρουπ, τα παιδιά κάτω από 10 και τα παιδιά πάνω από 10 ετών, όπου έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά».

Για το αν φτάσουμε στο σημείο χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως «είναι πιθανό να φτάσουμε σ’αυτό και είναι κάπως αμφιλεγόμενη η αποτελεσματικότητά της σε ανοιχτούς χώρους. Ο μόνος λόγος για να γίνει καθολική η χρήση της είναι για να μην υπάρχουν δικαιολογίες».

Για το εμβόλιο ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Οξφόρδης, θα την γνωρίζουν οι επιστήμονες μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Κι επειδή ήδη έχει γίνει παραγωγή του εμβολίου, ταυτόχρονα με τις κλινικές δοκιμές, αν τα αποτελέσματα είναι τα επιθυμητά «θα υπάρχει και ένας αριθμός δόσεων». Μόλις δηλαδή το εμβόλιο της Οξφόρδης πάρει το πράσινο φως αυτόματα θα μπορεί να ξεκινήσει και ο εμβολιασμός κόσμου.

«Εγώ θεωρώ ότι μέσα στο 2020 υπάρχει καλή πιθανότητα να έχουμε εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού» είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Μαγιορκίνης.

Related Articles

Back to top button