ΕΛΛΑΔΑ

Le Monde : Η κρίση οδηγεί σε δραματική μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα

Η Γαλλική εφημερίδα Le Monde σε δημοσίευμα της κάνει ειδική αναφορά στην ελληνική κρίση, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο ζήτημα της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού.

Ειδικότερα στο δημοσίευμα αναφέρεται πως “Ο πληθυσμός της Ελλάδας ολίσθησε στα 10,8 εκατομμύρια το 2016, γηράσκει και μειώνεται”.

Η 34χρονη Κατερίνα δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα “Δεν θέλω να μεγαλώσει το παιδί μου σε μία χώρα όπου το μέλλον είναι αβέβαιο. Πέρυσι, έχασα τη δουλειά μου, βρέθηκα σε δύσκολη θέση και με το σύζυγό μου που παίρνει κάθε μήνα 800 ευρώ δεν θα μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα αν είχαμε ένα μέλος στην οικογένεια που να εξαρτάται από εμάς”.

Ενώ ο καθηγητής δημογραφίας  στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης Βύρωνας Κοτσαμάνης, σημειώνει πως “Οι γεννήσεις δεν θα αυξηθούν, καθώς οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία δεν αποτελούν πλέον ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και το ποσοστό γεννήσεων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα”.

Ενώ περαιτέρω τονίζει, πως “Πριν από την κρίση, το ποσοστό γεννήσεων στη Ελλάδα ήταν ήδη 1,5 παιδιά ανά γυναίκα. Το 2012 μειώθηκε στα 1,3 παιδιά ανά γυναίκα, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον δύο παιδιά ανά γυναίκα για να εξασφαλιστεί η ανανέωση της γενιάς”.

Related Articles

Back to top button