ΕΛΛΑΔΑ

Λαμία: Όλα τα στοιχεία δείχνουν εμπρησμό στο εργοστάσιο τροφίμων – Μάρτυρας, πραγματογνώμονες

Η φωτιά επεκτάθηκε αφύσικα γρήγορα – Οι ερευνητές ψάχνουν για τυχόν εύφλεκτη ύλη – Από το πρώτο πόρισμα δεν φαίνεται να έχει γίνει κάποιο βραχυκύκλωμα

Τα κομμάτια του παζλ της «περίεργης» φωτιάς που ξέσπασε πριν από μερικές ημέρες στο εργοστάσιο τροφίμων Γιαννίτση το οποίο εμπλέκεται στην υπόθεση της τροφικής δηλητηρίασης μαθητών, προσπαθούν να ενώσουν οι ερευνητές της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) προκειμένου να αποσαφηνιστεί πλήρως τι προηγήθηκε πριν την εκδήλωση της φωτιάς που επεκτάθηκε αφύσικα γρήγορα και έκανε το μισό εργοστάσιο στάχτη.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του protothema.gr, τα στελέχη της Πυροσβεστικής που χειρίζονται την υπόθεση ακόμη δεν έχουν εκδώσει σχετικό πόρισμα, ωστόσο, από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει μέχρι στιγμής εκτιμούν πως το πιθανότερο είναι να πρόκειται για εμπρησμό.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Ο αυτόπτης μάρτυρας 

Την ημέρα που εκδηλώθηκε η φωτιά, στον εξωτερικό χώρο του εργοστασίου ήταν σταθμευμένα τρία φορτηγά και ένα βανάκι, ενώ λίγο πιο δίπλα βρισκόταν ένα κλαρκ. Επειδή δε τα φορτηγά είναι ψυγεία, κάποια εξ αυτών ήταν συνδεδεμένα στο ρεύμα για να έχουν ψύξη. 

Λίγο πριν εκδηλωθεί η φωτιά είχε φθάσει έξω από την περίφραξη του εργοστασίου ένας άνδρας από την Αρμενία προκειμένου να ξεφορτώσει εμπόρευμα. Ο άνδρας έφθασε περίπου στις 21.30 και περίμενε τον φύλακα ο οποίος θα έφθανε στον χώρο στις 22.00.

Όπως ανέφερε λοιπόν ο αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται αξιόπιστος, ξαφνικά είδε να ξεπηδούν φλόγες από το μπροστινό μέρος του βαν που ήταν παρκαρισμένο έξω από το εργοστάσιο και να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα τόσο στα φορτηγά που βρίσκονταν δίπλα σε αυτό όσο και στο εσωτερικό της επιχείρησης. Υπενθυμίζεται πως το βαν δεν ήταν συνδεδεμένο στο ρεύμα.

Μετά από 13 με 14 λεπτά και ενώ η φωτιά άρχισε να παίρνει μεγάλες διαστάσεις, ο αυτόπτης μάρτυρας που εκείνη την ώρα βρισκόταν μέσα στο φορτηγό του, σήκωσε το κινητό του και τράβηξε το παρακάτω βίντεο.

Τόσο η μαρτυρία του όσο και οι εικόνες που κατέγραψε «δείχνουν», όπως εξήγησαν στο protothema.gr καλά ενημερωμένες πηγές, πως η φωτιά επεκτάθηκε αφύσικα γρήγορα και στα οχήματα που βρίσκονταν δίπλα στο βαν και, πολύ περισσότερο, στο εσωτερικό της επιχείρησης, σαν να υπήρχε κάποιος επιταχυντικός παράγοντας, κάτι που καταδεικνύει ότι ίσως να πρόκειται για εμπρησμό. 

Έτσι οι ερευνητές αποφάσισαν να λάβουν κάποια δείγματα από το εσωτερικό της επιχείρησης και να τα στείλουν για ανάλυση προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπήρχε κάποια εύφλεκτη ύλη που επιτάχυνε την εκδήλωση της φωτιάς.

Δεν φαίνεται να προκύπτει βραχυκύκλωμα

Ακόμη ένα σημαντικό ερώτημα που απασχολούσε τους ερευνητές της ΔΑΕΕ και, όπως φαίνεται, θα απαντηθεί σύντομα είναι μήπως κατά τη διάρκεια της ηλεκτρικής φόρτισης των φορτηγών υπήρξε κάποιο βραχυκύκλωμα που οδήγησε στο ξέσπασμα της πυρκαγιάς.

Η έρευνα ανατέθηκε από την Πυροσβεστική σε δύο πραγματογνώμονες, έναν χημικό μηχανικό και έναν μηχανολόγο μηχανικό. Όπως πληροφορείται το protothema.gr, η πρώτη εικόνα που αποκόμισαν οι πραγματογνώμονες, χωρίς ακόμη να έχουν συντάξει σχετικό πόρισμα, είναι ότι δεν φαίνεται να έχει γίνει κάποιο βραχυκύκλωμα ή κάτι άλλο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρκαγιά.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη εκτίμηση, έτσι ακόμη δεν θεωρείται δεδομένο τίποτα. 

Το αίτημα για αύξηση της ασφάλισης

Τέλος, ακόμη ένα στοιχείο που προβληματίζει τους ερευνητές είναι το γεγονός ότι μερικές ημέρες πριν εκδηλωθεί η φωτιά στο εργοστάσιο οι επικεφαλής της είχαν ζητήσει μέσω του πράκτορά τους από την ασφαλιστική εταιρεία που συνεργάζονται να αυξήσουν το ασφαλιστικό κεφάλαιο κατά 2,5 εκατομμύρια ευρώ. 

Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν πως η κάλυψη ήταν για 4,5 εκατομμύρια και η εταιρεία ήθελε το ποσό αυτό να πάει στα 7 εκατομμύρια. 

Όπως και να ‘χει η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου τα στελέχη της Πυροσβεστικής να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα για το τι πραγματικά συνέβη εκείνο το βράδυ. Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται μάλιστα να γίνει σύντομα και άρση τηλεφωνικού απορρήτου για συγκεκριμένα πρόσωπα που είναι πιθανό να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button