ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Στο «σκαμνί» τέσσερις για τη ζωοκλοπή που … αποκάλυψε το GPS 

Ο ιδιοκτήτης του κοπαδιού βρισκόταν σε γλέντι όταν έλαβε … περίεργες συντεταγμένες από το GPS στο κουδούνι ενός ζώου

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ανατολικής Κρήτης παραπέμπονται τελικά τέσσερις Κρητικοί που κατηγορούνται για εμπλοκή σε μεγάλη υπόθεση ζωοκλοπής. Την παραπομπή τους αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, ενώ οι κατηγορούμενοι – μεταξύ αυτών και ένας συγχωριανός του 35χρονου παθόντα – αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση.

ADS

Η υπόθεση είχε προκαλέσει αίσθηση καθώς ο 35χρονος κτηνοτρόφος από τις Ασίτες είχε εγκαταστήσει σύστημα GPS στο κουδούνι προβάτου και η επιλογή του αυτή αποδείχθηκε σοφή! Αφενός κατάφερε μέσα σε λίγες ώρες να εντοπίσει το κλεμμένο κοπάδι του κι αφετέρου η καταγραφή της διαδρομής που ακολούθησαν οι ζωοκλέφτες από το GPS και η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου οδήγησαν την Ασφάλεια σε συλλήψεις, 1,5 έτος μετά τη ζωοκλοπή.

Ο 35χρονος είχε εγκαταστήσει το GPS, καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφονταν πολλαπλές ζωοκλοπής, και ο ίδιος σκέφτηκε τον τρόπο αυτό για να προστατεύσει τα 150 πρόβατα και τις 200 κατσίκες του.

Έτσι όταν, το επίμαχο βράδυ της ζωοκλοπής – παραμονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου – ο 35χρονος που βρισκόταν σε γλέντι στις Ασίτες, κάλεσε από το κινητό του τη συσκευή GPS, για να λάβει αμέσως μήνυμα με τις συντεταγμένες της συσκευής από το κουδούνι του ζώου. Έκπληκτος διαπίστωσε ότι τα ζώα του είχαν μετακινηθεί κάμποσα χιλιόμετρα από το σημείο που τα είχε κι αμέσως άφησε το γλέντι και πήγε να αναζητήσει το κοπάδι του, μαζί με ένα φίλο του.

Στη δικογραφία περιγράφεται ότι οι ζωοκλέφτες ακολούθησαν την εξής διαδρομή: ξεκίνησαν από την κτηνοτροφική μάντρα του παθόντα, ανάμεσα σε Πρινιά και Ασίτες, κινήθηκαν πίσω από τον Πρινιά, με κατεύθυνση νοτιοδυτικά προς Γέργερη. Φθάνοντας ανάμεσα στον Πανασό και τη Γέργερη κινήθηκαν νότια προς τις αρχαιότητες Γόρτυνας. Η συσκευή έδωσε τελευταίο στίγμα στις 4.30 τα ξημερώματα κοντά στις αρχαιότητες της Γόρτυνας.

Τα ζώα εντοπίστηκαν μεσημβρινές ώρες της επόμενης ημέρας χωρίς κουδούνια, σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από το σημείο της κλοπής, σύμφωνα με το βούλευμα. Μέρες αργότερα ο 35χρονος απευθύνθηκε στην Αστυνομία, παρέδωσε αντίγραφα με τα στίγματα και τις συντεταγμένες της συσκευής εντοπισμού και την σκυτάλη των ερευνών ανέλαβε η Ασφάλεια Ηρακλείου που προχώρησε στη διαδικασία άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου και σάρωσης των κεραιών, αξιοποιώντας την πληροφορία που εμφάνιζε τους ζωοκλέφτες οπλισμένους με καλάσνικοφ. 

Πλέον αναμένεται να προσδιοριστεί η ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button