ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τεράστια η διασπορά στη Θεσσαλονίκη – Πίεση στα νοσοκομεία της πόλης

«Απέχουμε πολύ από την επιπεδοποίηση της καμπύλης»

Ραγδαία παραμένει η διάδοση του κορωνοϊού στην χώρα και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τον χάρτη επίπτωσης των τελευταίων 14 ημέρων του ΕΟΔΥ.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας το τελευταίο 24ωρο ανέδειξε την ένταση του προβλήματος, καθώς εκτός από τα 2.384 κρούσματα, καταγράφηκαν 263 διασωληνωμένοι και 41 νεκροί από κορωνοϊό.

Ο σχετικός χάρτης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, που δημοσιεύτηκε χθες, δείχνει πως η μισή Ελλάδα, συγκεκριμένα από τη Λάρισα και πάνω συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, βρίσκεται εν μέσω έξαρσης.

Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, όπου για μια ακόμη φορά καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα (652), αυξημένη διάδοση του ιού παρατηρείται επίσης σε Δράμα (52), Έβρο (45), Καβάλα (44), Καρδίτσα (49), Λάρισα (164) και Μαγνησία (53).

Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Ενδεικτικές για την κατάσταση στην Θεσσαλονίκη είναι οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, πως σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ, το ποσοστό θετικότητας στην πόλη ανέρχεται σε 32%.

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι κρίσιμη, κυρίως για τη Θεσσαλονίκη, ενώ στο τέλος της θα μπορέσει να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά του lockdown που εφαρμόστηκε, σημείωσε ο Ιωάννης Κιούμης, Καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ και Διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπανικολάου.

«Θα πρέπει το σύστημα υγείας της Θεσσαλονίκης να αντέξει αυτή την αφόρητη πίεση. Αν αποδώσει το lockdown θα αποκλιμακωθεί η πίεση στα νοσοκομεία. Το θέμα μας είναι να αντέξουμε αυτή την εβδομάδα», τόνισε ο κ. Κιούμης, προσθέτοντας πως το πραγματικό νούμερο που θα πρέπει να καθορίσει το ποσοστό του κορωνοϊού είναι οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και όχι ο αριθμός των κρουσμάτων.

Related Articles

Back to top button