ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ένα γλέντι σκόρπισε τον κορωνοϊό στο Ραπτόπουλο Ευρυτανίας

Ένας νεκρός και έξι διασωληνωμένοι

Ψάχνονται στο Ραπτόπουλο Ευρυτανίας για το κρούσμα Νο1, που προκάλεσε έντονη διασπορά της επιδημίας, ειδικά σε έναν οικισμό του χωριού, όπου διαμένουν περί τους 140 ανθρώπους, οδηγώντας την Πολιτική Προστασία να αποφασίσει πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας τουλάχιστον ως τις 15 Δεκεμβρίου. 

Όπως ανέφερε στο protothema.gr ο δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης, οι περισσότεροι από τους ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί. Όμως, επτά άνθρωποι χρειάστηκε να διασωληνωθούν και με δεδομένες τις δυνατότητες του νοσοκομείου Καρπενησίου, έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της Λαμίας, της Πάτρας και της Χαλκίδας. Ενας εκ των δύο που διακομίσθηκαν στη Χαλκίδα, ηλικίας 59 ετών πέθανε. 

Το Ραπτόπουλο είναι κεφαλοχώρι της περιοχής των Αγράφων -εκεί λειτουργεί τράπεζα και 3-4 σούπερ μάρκετ- πράγμα που σημαίνει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε σημαντική κινητικότητα από τα γύρω χωριά.   Η ιχνηλάτιση όμως δείχνει ότι τα κρούσματα εντοπίζονται στα μέλη συγκεκριμένων οικογενειών και όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η διασπορά ξεκίνησε από ένα γλέντι, στο οποίο μετείχε ο «ασθενής Νο1»- ασυμπτωματικός, που όμως μετέδωσε τον κορωνοϊό και στους υπολοίπους.  Ωστόσο, οι τοπικές αρχές αμφισβητούν ότι η αρχή του κακού ήταν από γλέντι.  Ηδη στα 70 τεστ που έγιναν 16 βρέθηκαν θετικά. 

Επταήμερη καραντίνα στο χωριό – Σε κατ’ οίκον περιορισμό οι κάτοικοι
Υπενθυμίζεται, ότι μετά το τέλος της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ 9-12-2020 στο θάλαμο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπ’ όψη το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή του Δήμου Αγράφων της Π.Ε Ευρυτανίας και συγκεκριμένα στο χωριό Ραπτόπουλο, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, αποφασίσθηκε η λήψη περιοριστικών μέτρων στο χωριό Ραπτόπουλο για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19. 

Σημειώνεται ότι κατόπιν ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ στα παρακείμενα χωριά του Δήμου Αγράφων (Γρανίτσα, Λεπιανά, Παλαιοκατούνα, Ιτέα Αγράφων, Δαφνούλα και Βούλπη) δεν εντοπιστήκαν θετικά κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή, εκτός του συγκεκριμένου χωριού.

Συγκεκριμένα, αποφασίσθηκε:

  • Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων του ως άνω χωριού και η προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησής τους εκτός των ορίων της γεωγραφικής ενότητας των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου τους.
  • Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Αγράφων για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του χωριού και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  • Τα εν λόγω περιοριστικά μέτρα ισχύουν από την έκδοση της απόφασης και για 7 ημέρες, ήτοι έως 15-12-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους.
  • Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του χωριού Ραπτόπουλο.

Related Articles

Back to top button