ΕΛΛΑΔΑ

Κολωνός – Υπόθεση12χρονης : Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο

Ακριβώς πριν λήξει η περίοδος των 18 μηνών κράτησης για πολλούς από τους κατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένου του Ηλία Μίχου, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο θα εκδώσει σήμερα την απόφασή του σχετικά με την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό.

Με τα μάτια της κοινής γνώμης στραμμένα πάνω του, το Μικτό Ορκωτού Δικαστήριο της Αθήνας καλείται να εκφωνήσει την ετυμηγορία του γύρω από την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης στον Κολωνό.

Λίγο πριν την εκπνοή της ανώτατης προσωρινής κράτησης (18 μήνες) ορισμένων εκ των κατηγορούμενων, μεταξύ των οποίων και ο Ηλ. Μίχος, η ποινική δικαιοσύνη αναμένεται να αποφανθεί επί της ενοχής ή μη των συνολικά 26 κατηγορούμενων, οι οποίοι εμπλέκονται με τη συνεχή κακοποίηση ενός 12χρονου παιδιού.

Έχοντας συμπληρώσει σχεδόν τρεις μήνες ακροαματικής διαδικασίας, η οποία στο σύνολο της έλαβε χώρα κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να προστατευθεί το ανήλικο θύμα αυτής της αποτρόπαιας υπόθεσης, η Δικαιοσύνης αναμένεται να εκφωνήσει την ετυμηγορία της. Μια κρίση που αναμένεται με μεγάλη προσμονή, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η εισαγγελική πρόταση κυρίως ως προς το βασικό κατηγορούμενο, Ηλ. Μίχο.

Πάντως, λόγω του πλήθους των κατηγορούμενων και αντιστοίχως των συνηγόρων υπεράσπισης, δεν αποκλείεται η απόφαση επί των ποινών -τελευταίο στάδιο στην εκφώνηση της απόφασης- να μην λάβει χώρα την Παρασκευή, καθώς οι υπερασπιστές αναμένεται να εμείνουν τόσο στο στάδιο της χορήγησης ελαφρυντικών όσο και στο στάδιο των ποινών.

Η εισαγγελική πρόταση και οι αντιδράσεις

Αν και η εισαγγελέας της έδρας υπήρξε καταδικαστική για την πλειοψηφία των κατηγορούμενων, αφού -κεκλεισμένων των θυρών- εισηγήθηκε την ενοχή συνολικά 25 ατόμων, η θέση της γύρω από την ποινική μεταχείριση του Ηλ. Μίχου έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες.

Κι αυτό γιατί ναι μεν, σύμφωνα με την εισήγηση, πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για τέσσερις πράξεις (διακεκριμένη κατάχρηση ανηλίκου που δεν συμπλήρωσε 14 έτη από πρόσωπο που του το είχαν εμπιστευτεί, οπλοκατοχή, κατοχή πορνογραφικού υλικού με ανήλικο χωρίς να έχει συμπληρώσει τα 12 έτη αλλά χωρίς εξαναγκασμό και κερδοσκοπία και διευκόλυνση της ανήλικης να εκδίδεται), όμως ζητήθηκε η αθώωση του για τα αδικήματα του βιασμού, της μαστροπείας σε οίκους ανοχής, της μαστροπεία μέσω εξαναγκασμού και με αποκόμιση πορνικών εσόδων και της εμπορίας ανθρώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως προς το κακούργημα του βιασμού η εισαγγελέας έκανε λόγο για αμφιβολίες αναφορικά με το αν ασκήθηκε παράνομη βία -ψυχική ή σωματική- σε βάρος του 12χρονου κοριτσιού, ώστε να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα, ενώ ως προς την εμπορία ανθρώπων η εισαγγελέας φέρεται να ανέφερε ότι δεν προέκυψε ο προσπορισμός περιουσιακού οφέλους για τον κατηγορούμενο.

Ως προς τη μητέρα της ανήλικης, η πρόταση υπήρξε καταπέλτης, αφού ζητήθηκε η καταδίκη της για όλες τις πράξεις που της έχουν αποδοθεί (διακεκριμένη περίπτωση πορνογραφίας, διακεκριμένη περίπτωση μαστροπείας με την επιβαρυντική περίσταση ότι η ίδια είναι πρόσωπο που έχει την επιμέλεια και την φροντίδα της ανήλικης και πλημμεληματική εκβίαση).

Από την αγόρευση της εισαγγελέως πάντως, φαίνεται πως δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στον κατηγορούμενο με την ονομασία «Μιχάλης», στο πρόσωπο του οποίου η εισαγγελική λειτουργός «είδε» τον μαστροπό του παιδιού. Για αυτό άλλωστε, έχει ζητηθεί η καταδίκη του για διακεκριμένη μαστροπεία προσώπου νεότερου 15 ετών με σκοπό κέρδους και για διακεκριμένη πορνογραφία ανηλίκου κάτω των 12 ετών. Ωστόσο, προτάθηκε η απαλλαγή του για γενετήσια πράξη με ανήλικο έναντι αμοιβής, αφού -κατά πληροφορίες- δεν προέκυψε για την εισαγγελέα η ερωτική συνεύρεση του με την 12χρονη.

Για τους υπόλοιπους 23 κατηγορούμενους, στους οποίους έχει αποδοθεί ο ρόλος του «πελάτη», η εισαγγελέας υπήρξε απαλλακτική μόνο για έναν πακιστανικής καταγωγής για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης με ανήλικο έναντι αμοιβής που έχει συμπληρώσει τα 12 έτη, λόγω αμφιβολιών.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button