ΕΛΛΑΔΑ

Καθαρό σπίτι και παιδιά: Η πρόκληση αντιμετωπίζεται σε 8 βήματα

Μερικά σύνεργα οικοκυρικής, όπως απλώστρα, σιδερώστρα, σφουγγαρίστρα και ατμοκαθαριστής είναι οι καλύτεροι φίλοι των ενοίκων ενός σπιτιού. Ιδίως όταν σε αυτούς τους ενοίκους περιλαμβάνονται και μικρά, ζωηρά αλλά και πιο ήσυχα παιδάκια. 

Κι έρχεται εδώ το καίριας σημασίας ερώτημα: Συμβαδίζουν παιδιά και καθαρό σπίτι; Η απάντηση δεν είναι μονολεκτική. Άλλοτε ναι, άλλοτε όχι. Και τι να κάνουν οι απέλπιδες γονείς για να διατηρήσουν το σπίτι καθαρό; Μπορούν να παρακολουθήσουν τις παρακάτω συμβουλές, ώστε να έχουν ένα αξιοπρεπές σπίτι (τις περισσότερες μέρες του χρόνου τουλάχιστον).

1. Μαζέψτε την ακαταστασία μια φορά και μετά σε τακτική βάση

Όσο περισσότερα πράγματα υπάρχουν στο σπίτι, τόσο πιο δύσκολο είναι για τα παιδιά σας να τα βάζουν όλα στη θέση τους. Ένα εύκολο μέρος για να ξεκινήσει κανείς το συμμάζεμα είναι το μπάνιο. Είναι μικρός χώρος (σε σύγκριση με τα άλλα δωμάτια). Επίσης σε αυτό το δωμάτιο συνήθως δεν έχουμε αντικείμενα συναισθηματικής αξίας, οπότε πετάμε πράγματα χωρίς δισταγμό. 

Μπορεί όταν τελειώσετε με όλο το σπίτι να νομίσετε, ότι ξεμπερδέψατε. Παρόλα αυτά ας μην κρυβόμαστε. Δεν τελειώνει κανείς οριστικά με την ακαταστασία. Πρέπει να μεριμνάτε και να συμμαζεύετε σε τακτική βάση και να πετάτε ό,τι δε χρειάζεστε. Διαφορετικά θα βρεθείτε ξανά αντιμέτωπο με έναν σωρό περιττών πραγμάτων.

2. Πριν τη σφουγγαρίστρα έρχονται άλλες καθαριστικές προτεραιότητες

Πριν πιάσετε τη σφουγγαρίστρα, εφόσον τακτοποιήσατε, έχετε άλλες καθαριστικές προτεραιότητες. Συνηθίζουμε να λέμε, καθείς εφ ω ετάχθη, που σημαίνει, ότι καθένας έχει μια δουλειά. Αυτό ισχύει στην κοινωνία, όπως ακριβώς και στο σπίτι. Όταν όμως μιλάμε για την οικογένεια, θα πρέπει οι θέσεις να είναι σαφείς και ξεκάθαρες. 

Έτσι αφενός επαναλαμβάνουμε στα παιδιά τις υποχρεώσεις καθενός. Αφετέρου παρατηρήστε τις συνήθειες της οικογένειας και προσαρμοστείτε. Αν για παράδειγμα, αφήνουν όλοι τα παπούτσια στην αριστερή πλευρά της εισόδου, μόλις μπαίνουν στο σπίτι, τότε ο καλόγερος ή το πορτ μαντό θα πρέπει να πάνε στη δεξιά. Διαφορετικά παπούτσια και παλτό θα γίνουν… ένα. 

3. Καταρτίστε ένα σύστημα απόρριψης παιχνιδιών

Και ναι, ακόμη και μετά την τακτοποίηση, δεν προχαράτε στην κανονική καθαριότητα, καθώς υπάρχει το τεράστιο κεφάλαιο των παιδικών παιχνιδιών. Αφού λοιπόν τα βγάλετε όλα έξω και δείτε ποια χρειάζεστε και ποια όχι, θα διαπιστώσετε, ότι και πάλι έχετε πολλά παιχνίδια. 

Είτε λοιπόν θα τα μαζεύετε σε ένα σημείο και θα τα ανασύρετε κατά περιόδους ή θα δωρίσετε κάποια ακόμη. Με αυτόν τον τρόπο θα απαλλαγείτε από το 1/3 των παιχνιδιών.

4. Καλάθια και ράφια προσβάσιμα στα παιδιά

Προσπαθήστε τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα. Αν δεν φτάνουν τον πάγκο της κουζίνας, έχετε ένα σκαμνάκι κοντά για να φτάνουν. Αν δεν φτάνουν στην κρεμάστρα, βάλτε ειδικούς γάντζους για τα παλτό τους, ώστε να τα βάζουν στη θέση τους.

5. Η σιδερώστρα βγαίνει πριν τη ρουτίνα καθαριότητας

Η σιδερώστρα καλό είναι να βγει στο προσκήνιο πριν ξεκινήσετε την ρουτίνα καθαριότητας. Ξεφορτωθείτε τον σωρό από ασιδέρωτα, ώστε να αδειάσει ο χώρος και στη συνέχεια καθιερώστε ένα στάνταρ μοντέλο καθαρισμού του σπιτιού. Καθιερώστε μικρές πρωινές και βραδινές ρουτίνες καθαρισμού, ώστε να σας γίνουν συνήθεια.

Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά κάντε τα κι εκείνα μέρος της προσπάθειας. Αναθέστε τους τα δικά τους καθήκοντα για τα οποία θα πρέπει να μεριμνούν σε καθημερινή βάση. 

6. Απλοποιήστε τα πράγματα

Τα παιδιά θα είναι συνεπή σε αυτά που τους ζητάτε, αν τα πράγματα είναι απλά. Μπορεί σε εμάς να αρέσει να διαχωρίζουμε ανά χρώμα, σχήμα, είδος τις κατηγορίες των παιχνιδιών. Όταν όμως ζητήσουμε το ίδιο από ένα παιδί, θα καθίσει για 20 λεπτά μπροστά από τα καλάθια απορώντας που μπορεί να πηγαίνει το παιχνίδι, που έχει στα χέρια του.

Απλοποιήστε την κατηγοριοποίηση των παιχνιδιών και το παιδί θα δείτε πόσο θα συμμετάσχει σε αυτό. Μάλιστα έτσι του δίνεται η ευκαιρία να νιώσει ίσο μέρος της οικογένειας και συμμετέχον στις υποχρεώσεις της.

7. Και μετά την τακτοποίηση… ο ατμοκαθαριστής

Τακτοποιήσατε, συμμαζέψατε, καθαρίσατε. Σειρά παίρνει ο ατμοκαθαριστής. Απολυμάνεται και καθαρίστε τα συμμαζεμένα δωμάτιά σας και απολαύστε το πεντακάθαρο σπίτι σας, για όσο αυτό διαρκέσει!

Related Articles

Back to top button