ΕΛΛΑΔΑ

Καμπανάκι Πέτσα: Θα έχουμε αυξημένα επίπεδα νεκρών και διασωληνωμένων τις επόμενες ημέρες

Η πίεση στο σύστημα υγείας θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, μαζί με τον αριθμό των διασωληνωμένων αλλά και των θανάτων από κορωνοϊό, προειδοποίησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενώ η χώρα καταγράφει διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ. 

Με βάση τα τελευταία στοιχεία που επικαλέστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η ηλικιακή ομάδα πολιτών 40-65 ετών, παρουσιάζει σταθερά τη μεγαλύτερη επιβάρυνση ενώ ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19-39 ετών που όμως δείχνει σημάδια σταθεροποίησης.

«Ο ιός όπως επισημαίνουν οι ειδικοί πέρασε στις αρχές του Νοέμβρη από την ομάδα των 20άρηδων, 30άρηδων στις μεγαλύτερες γενιές και η εξάπλωσή του συντηρείται στους κόλπους των οικογενειών. Τώρα λοιπόν περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με τους μεγαλύτερους των οικογενειών μας και να τους βοηθήσουμε να περάσουν την περίοδο του lokdown με μεγαλύτερη ασφάλεια», συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.

Ερωτηθείς για το αν η ραγδαία αύξηση εισαγωγών σε ΜΕΘ έχει αλλάξει τα αρχικά σχέδια της κυβέρνησης για άρση του lockdown, o κ. Πέτσας απάντησε πως θα αξιολογηθούν όλα τα στοιχεία, και οι αντοχές του συστήματος υγείας πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. 

Παραδέχτηκε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας δέχεται μεγάλη πίεση, «γεγονός που προαναγγέλλει άλλη μια εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη εβδομάδα» όπως είπε, προσθέτοντας ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται μια αντιφατική τάση, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αρχίσει να μειώνεται αλλά οι εισαγωγές σε ΜΕΘ, οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί θα αυξάνονται, λόγω των κρουσμάτων των προηγούμενων ημερών.  

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, στις 23 Νοεμβρίου η Θεσσαλονίκη είχε 34 κλίνες ΜΕΘ και τώρα είναι πάνω από 200 ενώ στο ίδιο διάστημα οι απλές κλίνες Covid-19 αυξήθηκαν από 490 σε 1.500.

«Είναι πλέον καλά γνωστό ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξακολουθεί να διατηρείται σε μεγάλα ύψη σε ολόκληρη την Ευρώπη», σχολίασε, επισημαίνοντας πως τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια κι ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται καθημερινά στις 250.000.

Related Articles

Back to top button