ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Κρήτη

Αναστάτωση στις Μοίρες και το Τυμπάκι, στους δρόμους οι κάτοικοι

Σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 21:58 της Πέμπτης, στο νότιο τμήμα του νομού Ηρακλείου.

Το επίκεντρο είναι 7 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά από τις Μοίρες του Ηρακλείου. Το εστιακό βάθος είναι 8,9 χιλιόμετρα.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο υπολογίζει το μέγεθος τιης δόνησης στους 5 βαθμούς και το εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Το βράδυ της Τετάρτης είχε σημειωθεί στη ίδια περιοχή σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

«Είναι νωρίς ακόμη να πουμε αν είναι ο κύριος σεισμός» τόνισε μιλώντας στο protothema.gr, o πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας για τα 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης 7 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά από τις Μοίρες του Ηρακλείου.

Όπως υπογράμμισε, πρόκειται για γνωστό ρήγμακαι σίγουρα θα υπάρξουν μετασεισμοί. «Θεωρείται μεσαίου μεγέθους σεισμός για την περιοχή» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με ανάρτησή του στο Facebook τόνισε ότι: «επιβάλλεται πολύ προσεκτική παρακολούθηση και αξιολόγηση από τους επιστήμονες και μέτρα προστασίας από τις τοπικές αρχές, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ».

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Παπαδόπουλου

«Δυνατός σεισμός στη νότια Κρήτη μεγέθους 5,1 στις 21.58. Επίκεντρο σε χερσαίο χώρο 10 χλμ νοτιοδυτικά των Μοιρών. Προηγήθηκαν μερικοί μικρότεροι σεισμοί και χθες έγινε σεισμός μεγέθους 4,2 στην ίδια εστία. Επιβάλλεται πολύ προσεκτική παρακολούθηση και αξιολόγηση από τους επιστήμονες και μέτρα προστασίας από τις τοπικές αρχές, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό Σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο σεισμός ήταν δυνατός, ωστόσο, δεν είχε διάρκεια.

Δήμαρχος Φαιστού: Ανάστατοι οι κάτοικοι

Μιλώντας στο protothema.gr ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης αναφέρει ότι «προηγήθηκε δυνατό βουητό και νιώσαμε στη συνέχει τον σεισμό. Ήταν πολύ δυνατός αλλά δεν είχε διάρκεια. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε αναφορές για ζημιές ή τραυματίες. 

» Έχουμε δυο ρήγματα στο δήμο μας που δίνουν τέτοιους σεισμούς. Αυτή τη στιγμή ο κόσμος είναι έξω από τα σπίτια του και αυτό γιατί από προχθές έχουμε κάποιες δονήσεις. Αύριο πρωί θα έχουμε πιο καθαρή εικόνα για τυχόν ζημιές».

Μαρτυρίες κατοίκων μιλούν για σεισμό που ήταν δυνατός, είχε ένταση, με πολλούς να νομίζουν ότι «σκιζόταν η γη στα δύο».  Σύμφωνα με μαρτυρίες, ακούστηκε δυνατός θόρυβος, σα συνεχόμενες μπαλωθιές.

Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί και ζημιές. Η Αστυνομία είναι σε επιφυλακή σε κάθε περίπτωση.

Related Articles

Back to top button