ΕΛΛΑΔΑ

Η συγκλονιστική χθεσινή ομιλία του Αρχιεπισκόπου: «Οι εκκλησιές κλειστές όχι γιατί φοβόμαστε αλλά γιατί αγαπάμε»

Κεκλεισμένων των θυρών και σεμνά και ταπεινά τελέστηκε χθες, Παρασκευή 3 Απριλίου 2020 η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας των Χαιρετισμών ο Αρχιεπίσκοπος αιφνιδιάζοντας πολλούς, απευθυνόμενος δια της τηλεοράσεως στο λαό μας που ήταν στα σπίτια του, μίλησε με λόγια καρδιάς.

Εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα δυο μεγάλα γεγονότα που έχουν βρεθεί στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, αυτό για το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και αυτό της συναθροίσεως των πιστών στους ναούς.

«Εμείς εδώ στις άδειες Εκκλησίες και σεις στην κατ´οίκον Εκκλησία. Περίεργα τα συναισθήματα. Οι δρόμοι έρημοι και οι εκκλησιές κλειστές κι εμείς κλεισμένοι στα σπίτια μας. Κλεισμένοι στα σπίτια μας όχι γιατί φοβόμαστε αλλά γιατί αγαπάμε» είπε συγκινημένος ο Αρχιεπίσκοπος.

«Μείναμε σπίτια μας για να μην ζήσουμε τα χειρότερα. Χρειάζεται κατανόηση σε αυτές τις στιγμές που περνάμε, χρειάζεται να καταλάβουμε ότι αυτό είναι πρόσκαιρο και χρειάζεται η οικονομία αυτή για να το ξεπεράσουμε».

Αναφέρθηκε στη Μαρία την Αιγυπτία, που η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη της, ως παράδειγμα που έμεινε τόσα χρόνια χωρίς θεία Κοινωνία. Αλλά και στα νησιά Σύρο και Τήνο που στο παρελθόν είχαν πληγεί από την επιδημία της ευλογιάς και ο τότε Επίσκοπος τους, τους συμβούλευσε να μη νηστεύουν παρόλο που ήταν Μεγάλη Τεσσαρακοστή και Μεγάλη Εβδομάδα.

«Η Εκκλησία ήτανε, είναι και θα είναι πάντοτε στο πλευρό αυτού του λαού» τόνισε στην ομιλία του.

Αναφορικά με τον εορτασμό του Πάσχα είπε: «όλοι θέλουμε να το γιορτάσουμε αλλά πρέπει να υπακούσουμε. Ας φύγει αυτή η λαίλαπα και θα γιορτάσουμε».

«Εύχομαι να είμαστε πειθαρχικοί και να έχουμε κουράγιο. Εμείς οι μεγαλύτεροι που ζήσαμε κακές μέρες, πολέμους,πείνες και κατακτήσεις έρχεται μέσα μας η δύναμη και μας λέει κουράγιο και αυτό θα περάσει».

Απευθυνόμενος μάλιστα τόσο στις γνωστικές όσο και στις συγκινησιακές προσλαμβάνουσες των πιστών είπε:
«Ο Χριστός είπε πως το Σάββατο έγινε για τον άνθρωπο, κι όχι ο άνθρωπος για το Σάββατο».

Κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος την ομιλία του ευχαρίστησε όλους όσους παλεύουν για την πανδημία και ζήτησε από τους πιστούς που βρίσκονται στα σπίτια τους, να σηκωθούν όρθιοι και να ψάλλουν όλοι μαζί τον Ακάθιστο Ύμνο:

« Να ψάλλουμε όλοι μαζί είπε το τη Υπερμάχω που είναι συνδεδεμένο με την ζωή μας σε δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας».

Και πριν την απόλυση εξέφρασε την αισιοδοξία: «θα νικήσουμε γι΄ ακόμη μια φορά».

Tags

Related Articles

Back to top button
Close
Close