ΕΛΛΑΔΑ

Η πανδημία επελαύνει: Σενάριο για επιστροφή στην τηλεκπαίδευση

Δυσεπίλυτη εξίσωση αποδεικνύεται η αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων τα οποία πλέον όχι μόνο είναι σε τετραψήφιο αριθμό αλλά δείχνουν το σκληρό πρόσωπο της πανδημίας σε ποιοτικά στοιχεία όπως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. 

Στο πλαίσιο αυτό πολιτεία και επιστήμονες εξετάζουν τα δεδομένα καθημερινά και την Παρασκευή αναμένεται η εισήγηση των λοιμωξιολόγων η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις από πλευράς κυβέρνησης στην κατεύθυνση αυστηροποίησης των περιοριστικών μέτρων ή ακόμη και στο σενάριο του σκληρού lockdown.

Υπενθυμίζεται ότι στην «καρδιά» του δεύτερου κρούσματος της πανδημίας, το μέγεθος των υπαρκτών κινδύνων αποτύπωσε, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εξηγώντας πως «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό, είναι εδώ και θα μας ταλαιπωρήσει και θα μας πιέσει ακόμη».  

Αποτυπώνοντας την τρέχουσα, επιδημιολογική εικόνα, ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε πως θα επικρατήσουν οι μεταλλάξεις, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την Αττική, καθώς τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 4.000, ενώ ανοδική τάση καταγράφεται και στις νέες νοσηλείες, προμηνύοντας δύσκολες καταστάσεις. Σύμφωνα με τον Καθηγητή, σε απόλυτους αριθμούς οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά, επιστρέφοντας στα δεδομένα των πρώτων μηνών του 2020. Η διαφορά, ωστόσο, σε σχέση με την παρούσα φάση της πανδημίας είναι η μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων, φτάνοντας μέχρι και το 40% των νέων κρουσμάτων, με τον κ. Τσιόδρα να απευθύνει έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων μέχρι το τέλος Μαρτίου, γιατί «μπορεί να έχουμε πρόβλημα» με τις μεταλλάξεις, κατέληξε.

Σύψας: Καταστροφικά τα στοιχεία που έχουμε 

Στο ίδιο μήκος κύματος το πρωί της Πέμπτης και ο καθηγητής Νίκος Σύψας  ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Πέμπτης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αφού τα στοιχεία, όπως είπε είναι «καταστροφικά, όχι απλώς ανησυχητικά»σημειώνοντας πως «δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν θέλουμε να προλάβουμε τα γεγονότα». Συμπλήρωσε δε πως στην αυριανή σύσκεψη της Επιτροπής «θα μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα».

protothema.gr

Related Articles

Back to top button