ΕΛΛΑΔΑ

Γιατί οι ΗΠΑ έριξαν το τουρκικό drone στη Συρία

Οι επιχειρήσεις της Άγκυρας κατά των Κούρδων και η επίθεση των τζιχαντιστών στη στρατιωτική ακαδημία της Συρίας ανεβάζουν επικίνδυνα το θερμόμετρο στην πολύπαθη περιοχή

Η θεωρία του χάους απειλεί και πάλι την πολύπαθη Μέση Ανατολή. Πόσο μάλλον που στη συγκεκριμένη περίπτωση, πάνω από τη Συρία, δεν πετάνε… πεταλούδες, αλλά κατασκοπευτικά και οπλισμένα πανάκριβα drones. Ενώ στο έδαφος τρεις τουλάχιστον πλευρές (οι κυβερνητικές δυνάμεις, οι τζιχαντιστές αντάρτες και οι Κούρδοι) διεκδικούν την κυριαρχία.

Το γεγονός είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ κατέρριψαν ιπτάμενο αντικείμενο που ανήκει στη σύμμαχό τους Τουρκία -παρότι η Άγκυρα προσπαθεί να θολώσει τα νερά- παραδεχόμενη ότι ήταν τουρκικό, αλλά όχι των ενόπλων δυνάμεων. 

Οπότε, απομένουν η στρατοχωροφυλακή και η ΜΙΤ, η μυστική υπηρεσία της Τουρκίας, που ξεκίνησε νέο κύκλο επιχειρήσεων στα ελεγχόμενα από τους Κούρδους (συμμάχους των ΗΠΑ) εδάφη της Συρίας μετά το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα

Της κατάρριψης είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις από την αμερικανική πλευρά προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας, καθώς το drone πετούσε οπλισμένο σε περιοχή που επιχειρούσαν (μαζί με τους Κούρδους) δικές της δυνάμεις εδάφους.

Δεδομένου ότι είχαν προηγηθεί χτυπήματα με νεκρούς Κούρδους οι ΗΠΑ έκριναν ότι ο κίνδυνος ήταν υπαρκτός και το ρίσκο απαράδεκτο, οπότε έδωσαν εντολή στο μαχητικό που επιτηρούσε την πτήση του drone να το καταρρίψει

Πληροφορίες και οπτικό υλικό από την περιοχή δείχνουν ότι το τουρκικό μη επανδρωμένο ήταν τύπου Anka, το μεγαλύτερο (αλλά και το πιο ακριβό) drone των τουρκικών δυνάμεων. Το αμερικανικό αεροσκάφος ήταν F-16, όπως μεταδίδει το Reuters, με κάποιες αρχικές αναφορές να κάνουν λόγο για F-35.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, είχε προειδοποιήσει να μην βρίσκονται τρίτοι κοντά σε Κούρδους του (που είναι γνωστό ότι δρουν στη βόρεια Συρία), οι οποίοι είναι για την Άγκυρα νόμιμοι στόχοι των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

«Συμβουλεύω όλα τα τρίτα μέρη να απομακρυνθούν από τοποθεσίες και πρόσωπα που συνδέονται με το PKK και της YPG», είχε διαμηνύσει ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. Σε αυτό το πλαίσιο η χθεσινή κατάρριψη μπορεί να «διαβαστεί» σαν μια απάντηση από την Ουάσιγκτον.


Μετά το «πυρ» το τηλεφώνημα

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστινσυνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ χθες Πέμπτη το βράδυ και κάλεσε να υπάρξει «αποκλιμάκωση στη βόρεια Συρία», ανέφερε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του. Επέμεινε ιδίως στη «σημασία της αυστηρής τήρησης των ισχυόντων πρωτοκόλλων επικοινωνίας μέσω των συνηθισμένων διαύλων στρατού προς στρατό», σύμφωνα με το κείμενο.

Σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, η οποία δεν αναφέρεται ρητώς στο συμβάν, σημειώνεται πως οι δυο αξιωματούχοι αναφέρθηκαν «στις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία» και στον «στενό συντονισμό τους στην περιφέρεια», με τον Τούρκο υπουργό να διαβεβαιώνει ότι η Άγκυρα είναι «έτοιμη για κοινό αγώνα με τις ΗΠΑ εναντίον του Νταές».

Νωρίτερα την ίδια μέρα είχε σημειωθεί ένα περιστατικό που έκανε και πάλι τα κανόνια να… μιλήσουν.

Related Articles

Back to top button