ΥΓΕΙΑ

Τριδυμία ιών «χτυπά» τα παιδιά

Σήμα κινδύνου για τους SARS-CoV-2, γρίπη και RSV που εμφανίζουν επεκτατικές διαθέσεις ξεκινώντας την πορεία τους από τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς • Γεμίζουν τα νοσοκομεία Παίδων • Ανησυχία για τον χειμώνα.

Δυναμική είσοδο επιφύλασσαν οι αναπνευστικοί ιοί (και) στη χώρα μας, καθώς εκτός από τον SARS-CoV-2, o ιός της γρίπης αλλά και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) εμφανίζουν επεκτατικές διαθέσεις ξεκινώντας την πορεία τους από τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς. Οι επιστήμονες μοιραία «βλέπουν» να επιβεβαιώνεται το κακό σενάριο της τριδυμίας, με τα παιδιά να αποτελούν το… καύσιμο για τη μετάδοση των ιών στην κοινότητα.

Οπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος, τα παιδιατρικά νοσοκομεία – με έμφαση στις Παθολογικές κλινικές – έχουν υψηλή πληρότητα με περιστατικά γρίπης, RSV αλλά και κορωνοϊού.

Αιτία του νέου κύματος που καταγράφεται είναι σύμφωνα με τον ειδικό η απουσία ανοσίας στον παιδικό πληθυσμό, καθώς τα περασμένα έτη οι καραντίνες λειτούργησαν ως «προστατευτική γυάλα», δημιουργώντας συνεπακόλουθα ένα σημαντικό κενό στο ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση δε, από το «μείγμα» των ιών που κυκλοφορούν δεν θα πρέπει να παραλείπει κανείς τους αδενοϊούς, τους ρινοϊούς, οι οποίοι επίσης επανέκαμψαν εν απουσία μάσκας και άλλων προληπτικών μέτρων.

Ο ίδιος πάντως εμφανίζεται καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τους μικρούς ασθενείς, καθώς είναι τεκμηριωμένο πως κατά κανόνα δεν απειλούνται με σοβαρές επιπλοκές. «Η αντιμετώπισή τους είναι κυρίως υποστηρικτική – π.χ. λαμβάνουν φάρμακα για τον πυρετό αλλά και ενδοφλέβιο ορό ενώ στην περίπτωση επιλοίμωξης χορηγούνται αντιβιοτικά. Είναι εν τούτοις ιδιαίτερα σπάνιο για τα παιδιά να εμφανίσουν σοβαρή επιδείνωση ή να κριθεί αναγκαία η διασωλήνωσή τους».

Εμβολιασμοί

Εν τω μεταξύ υπενθυμίζεται πως από αυτή την εβδομάδα ξεκινούν οι εμβολιασμοί έναντι της λοίμωξης Covid-19 για παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών μετά τη σχετική σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών – ειδικά για όσα έχουν διαγνωστεί με υποκείμενα νοσήματα ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή.

Παράλληλα, η Επιτροπή έχει εγκρίνει και τον εμβολιασμό με πρώτη αναμνηστική δόση για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό τους έναντι του κορωνοϊού.

Αναφορικά πάλι με τον ιό RSV – που ευθύνεται για βρογχιολίτιδες και πνευμονίες σε βρέφη και νήπια – σημειώνεται πως προς το παρόν δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο, ωστόσο δύο εταιρείες αναμένεται να καταθέσουν το επόμενο διάστημα αίτημα για άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα όσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες εβδομάδες στα νοσοκομεία Παίδων προλογίζουν εκείνα που έρχονται. Και υπό το πρίσμα αυτό ο κ. Χρούσος υπενθυμίζει ότι οι αναπνευστικοί ιοί δεν είναι εξίσου αθώοι για τους μεγαλύτερους – ιδίως για τους πολίτες 60 ετών και άνω εφόσον δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα εμβολιαστικά μέσα.

Ευπαθείς ομάδες

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη εάν αναλογιστεί κανείς πως τα χρόνια της πανδημίας συντέλεσαν σημαντικά στη… διαγραφή σημαντικών πληροφορίων και από το ανοσοποιητικό σύστημα των ενηλίκων.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, από τις 4,2 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικού εμβολίου που έχει εξασφαλίσει η χώρα μας έχουν εκτελεστεί μόνον 1,7 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα να διαπιστώνεται μία σημαντική «μαύρη τρύπα». Εξ ου και οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία πως οι πολίτες – ιδίως εκείνοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες – θα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα, δεδομένου πως μεσολαβούν δύο εβδομάδες από το… τσίμπημα έως ότου  αποκτηθεί η ανοσία.

Παράλληλα όμως αντίστοιχο… κενό στην εμβολιαστική κάλυψη προκύπτει και στις υπενθυμιστικές δόσεις με τα εμβόλια «νέας γενιάς» έναντι της λοίμωξης Covid-19. Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς πληθυσμού άνω των 60 ετών έως και χθες είχαν πραγματοποιηθεί 2.435.692 εμβολιασμοί 1ης αναμνηστικής δόσης (79,3% κάλυψη του συγκεκριμένου πληθυσμού), όμως οι 2ες και 3ες αναμνηστικές δόσεις δεν ξεπερνούσαν τις 802.174 (26,1%).

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button