ΕΛΛΑΔΑ

Εύβοια: Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι – «Παρακολουθούμε το φαινόμενο»

Τι λένε οι σεισμολόγοι Λέκκας και Γκανάς

Επιφυλακτικοί παραμένουν οι σεισμολόγοι μετά το μπαράζ σεισμικών δονήσεων του Σαββατοκύριακου στην Εύβοια. Μέχρι στιγμής, από το πρωί του Σαββάτου έχουν καταγραφεί 73 σεισμικές δονήσεις με το μεγαλύτερο μέγεθος να είναι τα 4,5 Ρίχτερ.

Ήδη χθες βρέθηκε στην Εύβοια ο καθηγητής Γεωλογίας, Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος συνομίλησε με τοπικούς φορείς. Παράλληλα, εξήγησε στο protothema.gr ότι «τα στοιχεία τείνουν στο να έχουμε μια σμηνοσειρά κάτι για το οποίο θα είμαστε απόλυτα βέβαιοι εφόσον περάσουν λίγα ακόμη 24ωρα. Αυτή τη στιγμή η σεισμικότητα έχει περιοριστεί και παρακολουθούμε το φαινόμενο. Δεν χρειάζεται να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας».

Από την πλευρά του ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Αθανάσιος Γκανάς εξήγησε στο protothema.gr ότι το ρήγμα από το οποίο προήλθαν οι δυο σεισμικές δονήσεις των 4,5 Ρίχτερ είναι ένα σχετικά μικρό ρήγμα το οποίο δεν έχει δώσει ισχυρές δονήσεις στο παρελθόν. «Μιλάμε για ένα ρήγμα που βρίσκεται κοντά στο χωριό Βασιλικά και έχει διεύθυνση βορειοδυτική νοτιοανατολική. Αυτό είναι ένα μικρό ρήγμα δεν έχει μήκος πάνω από 6 χιλιόμετρα και έχει οριζόντια κινηματική δηλαδή η ολίσθηση γίνεται κατά μήκος του ρήγματος αυτού εφαπτομενικά. Δεν παρατηρείται μετατόπιση επικέντρων και το συγκεκριμένο ρήγμα δεν έχει μεγάλη δράση στο παρελθόν. Επειδή έχουν γίνει δυο σεισμοί με το ίδιο μέγεθος στον ίδιο εστιακό χώρο 4,5 Ρίχτερ πρέπει να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί χωρίς να υπάρχει λόγος για ιδιαίτερη ανησυχία».

Σύμφωνα με τον κ. Γκανά η περιοχή δεν έχει ιστορικό με σεισμούς πάνω από 5 Ρίχτερ ενώ την τελευταία 20ετία έχουν γίνει τρεις δυνατοί σεισμοί κάτω από 5 Ρίχτερ. «Η περιοχή αυτή δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό δηλαδή 6 Ρίχτερ», εξηγεί.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button