ΕΛΛΑΔΑ

Eurogroup : Κλειδί για λύση, η γαλλική πρόταση απεμπλοκής

Πιθανός θεωρείται ένας ενδεχόμενος συμβιβασμός στο επικείμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου που έχει ως βασικό ζήτημα την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και την δρομολόγηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για την διευθέτηση του δημοσίου χρέους της χώρας.

Κλειδί στις συζητήσεις αναδύεται η γαλλική πρόταση για το χρέος, το επονομαζόμενο “σχέδιο Λε Μερ” που ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρίνο Λε Μερ παρουσίασε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά το πέρας της συνάντησης τους ο Γάλλος υπουργός σημείωσε “Είμαι βέβαιος με την αισιοδοξία που μας διέπει και την τύχη που θα μας δώσουν οι Έλληνες θεοί, ότι θα τα καταφέρουμε”, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να συμπληρώνει πως “είμαστε βέβαιοι για την εύνοια των θεών, πρέπει όμως να κάνουμε κι εμείς το καθήκον μας για να τους βοηθήσουμε.

Η πυρηνική ιδέα του γαλλικού σχεδίου είναι να συνδεθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα της ελληνικής οικονομίας με τους ρυθμούς ανάπτυξης αυτής, ώστε όσο μεγαλύτερη είναι η ανάπτυξη τόσο να μειώνονται οι στόχοι για τα πλεονάσματα, άρα να γίνεται και πιο διαχειρίσιμη η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, προκειμένου αυτό να μπορεί να χαρακτηριστεί βιώσιμο.

Πρόκειται για μια πρόταση που ενδέχεται να άρει την ασυμφωνία μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ αλλά και να δώσει την δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να εμφανίσει την συγκεκριμένη εξέλιξη ως ένα θετικό βήμα προς την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για το δημόσιο χρέος. Ωστόσο πρέπει να είναι σαφές πως ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία στην βάση της γαλλικής πρότασης, αυτό το γεγονός δεν υποχρεώνει την ΕΚΤ να χαρακτηρίσει ως βιώσιμο το ελληνικό χρέος και να δώσει στην Ελλάδα την δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια συμβιβαστική πρόταση ώστε να αποφευχθεί η ρήξη μεταξύ Ελλάδας και δανειστών χωρίς ωστόσο να παρέχει τον “καθαρό δρόμο” για την διευθέτηση του χρέους όπως τον εννοεί η ελληνική κυβέρνηση και έχει πολλάκις αναφερθεί σε αυτόν, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button