ΕΛΛΑΔΑ

Έτοιμος να σπάσει ο Σπερχειός – Τις επόμενες ώρες επιδείνωση των καιρικών φαινομένων

Έτοιμος να ξεχειλίσει είναι ο Σπερχειός ποταμός, σημαίνοντας συναγερμό στις τοπικές Αρχές της Λαμίας, Δήμο και Περιφέρεια, που ήδη εξετάζουν το ενδεχόμενο άμεσης εκκένωσης του χωριού Κόμμα.

Οι αρμόδιοι ελέγχουν συνεχώς τα αναχώματα, έτσι ώστε όταν φτάσουν σε οριακό επίπεδο, να δώσουν την εντολή εκκένωσης.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την κακοκαιρία Elias, για σήμερα Τετάρτη, αναμένονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Στερεά (Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα και τα βορειότερα τμήματα της Βοιωτίας), τη Θεσσαλία (κυρίως ανατολική και νότια), τις Σποράδες και την Εύβοια (κεντρική και βόρεια).

Μέχρι στιγμής, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην πολύπαθη Βόρεια Εύβοια και στη Μαγνησία, η οποία ακόμα δεν έχει προλάβει να συνέλθει από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Λίγο πριν τις 19:00 το απόγευμα της Τετάρτης, οι κάτοικοι του Βόλου ειδοποιήθηκαν από το 112 ότι ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή, λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Τα προβλήματα έκαναν ήδη την εμφάνισή τους, καθώς πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια και ο Κραυσίδωνας «έσπασε» ξανά. Ενδεικτικό της ανησυχίας στην περιοχή είναι ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ποτάμια φούσκωσαν, σπίτια πλημμύρισαν και χωριά αποκλείστηκαν στην Εύβοια με τις εικόνες από τη Λίμνη Ευβοίας, όπου ο όγκος της λάσπης που έχει κατέβει από τα βουνά έφτασε μέχρι τη θάλασσα, να δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Προετοιμασίες για την εκκένωση του χωριού Κόμμα

Αρκετές από τις οικογένειες του χωριού Κόμμα έχουν ήδη απομακρυνθεί ενώ υπάρχουν κάτοικοι που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, που βρίσκονται σε ύψος από το έδαφος.

Εκπρόσωποι του Δήμου και της Περιφέρειας, ειδοποιούσαν το απόγευμα της Τετάρτης τους κατοίκους να βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς άρχισε και πάλι η βροχόπτωση.

Καθώς βρέχει ήδη σε ολόκληρη τη Δυτική Φθιώτιδα, κανείς δεν είναι βέβαιος αν θα αντέξουν τα αναχώματα του Σπερχειού.

Από το απόγευμα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς προσπαθούν να ενισχύσουν το ανάχωμα, σε κρίσιμα σημεία, ρίχνοντας υλικό εξορύξεων που μεταφέρουν με μεγάλα φορτηγά.

Στην περιοχή βρίσκονται χωματουργικά μηχανήματα αλλά και βαν μεταφοράς προσωπικού για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων όταν κριθεί ότι πρέπει να εκκενωθεί το χωριό.

Related Articles

Back to top button