ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται νέες μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων από 1η Ιουνίου

Αυξήση στις τιμές 4.000 προϊόντων των Super Market θα δουν από την 1 Ιουνίου οι καταναλωτές

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, μίλησε στην ετήσια τακτική γενική συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθεί ο ΦΠΑ:

«Δεν θέλει να βάλει την υπογραφή του σε μια αποσταθεροποίηση του προϋπολογισμού.»

Την ίδια ώρα που το Μαξίμου παίζει το «χαρτί» των επιστολών ως έσχατη λύση για να δαμάσει τις… τιμές.

Τι ανάγκασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στείλει την επιστολή στην Φον ντερ Λάιεν δύο μήνες μετά;

Η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. O Πρόεδρος Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, κ. Απόστολο Ραυτόπουλο, έκφρασε την απορία του:

«Γιατί ο πρωθυπουργός δεν έστειλε την επιστολή του στην Φον Ντερ Λάιεν δυο μήνες πρίν;»

«Αυτό το οποίο έδειξε η έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι ότι οι Έλληνες αγοράζουμε έως 361% τα απορρυπαντικά και έως 213% το βρεφικό γάλα ακριβότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Αυτό έγινε στις 10 Μαρτίου του 2023.» και αναρωτήθηκε:

«Τι ήταν αυτό που ανάγκασε τον κ. πρωθυπουργό να στείλει επιστολή στην κ. Φον ντερ Λάιεν και δεν το έκανε στις 10 Μαρτίου του ’23; Μετά την έκθεση από τη χαρτογράφηση που έκανε η Επιτροπή Ανταγωνισμού;».

Μόνιμη μείωση της τιμής… τέλος

Ο κ. Ραυτόπουλος διαμαρτυρήθηκε έντονα γιατί:

«Το 2019 καταργήθηκε η ποινικοποίηση της αισχροκέρδειας και έτσι η αγορά είναι ασύδοτη» ενώ παραπονέθηκε:

«Έλεγχοι δεν υπάρχουν, οι εταιρείες κάνουν ό,τι θέλουν, ξέρουν ότι δεν θα υποστούν καμία ποινική δίωξη. Ξέρουν ότι αυτό το οποίο θα γίνει, για παράδειγμα ένα πρόστιμο, το οποίο δεν θα το πληρώσουν γιατί θα προσφύγουν στο Δευτεροβάθμιο Διοικητικό Εφετείο. Όταν θα καταλήξει η υπόθεση, από το Εφετείο θα καταφύγουν στον Άρειο Πάγο».»

Ο πρόεδρο Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος ισχυρίζεται πως οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται:

«Δεν θα υπάρξει σταθεροποίηση γιατί την 1η Ιουνίου ξεκινάνε οι νέες τιμές σε 4.000 προϊόντα που ήταν στην μόνιμη μείωση της τιμής. Οι τιμές θα επανέλθουν στην προτέρα κατάσταση, δηλαδή θα υπάρχει μια αύξηση από 5 έως 10%.»

Πρωτοβουλίες ή τσάμπα το μελάνι;

Η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επί της ουσίας, ήταν:

«Η συνέχεια μιας σειράς πρωτοβουλιών της κυβέρνησης απέναντι στο μεγαλύτερο πρόβλημα που είναι η ακρίβεια», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η κυβέρνηση δεν θέλει να χτυπήσει την ακρίβεια, έχει παραδεχτεί δυο φορές ο κ. Χατζηδάκης. Μαζεύουν έσοδα και πιέζουν τη μεσαία τάξη. Τσάμπα το μελάνι, δηλαδή» ανέφερε με τη σειρά του ο τομεάρχης Οικονομικών και Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button