ΕΛΛΑΔΑ

ΕΟΠΥΥ: Πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 514 εκατομμύρια

«Παγώνουν» οι δόσεις για όσους παραμένουν σε καθεστώς ανεργίας.

 

 

Στην πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους 514 εκατ. ευρώ, προχωρά ο ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για χρέη που έχει «κληρονομήσει» ο Οργανισμός από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης οι οποίοι εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και χρονολογούνται πριν από το 2012 καθώς και νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι τον Ιανουάριο του 2016. Αυτό προβλέπει, τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με την τροπολογία, η εξόφληση θα γίνει με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο και με χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Σημειώνεται ότι για τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί από την 01.01.2012 έως και τις 31.01.2016 δεν θα εφαρμοστούν οι εκπτώσεις που προβλέπονται για τα χρέη προηγούμενων ετών και οι οποίες κυμαίνονται από 3,5% για τα φαρμακεία έως 25% για τους προμηθευτές υγειονομικού υλικού.

Ανεργοι στο Δημόσιο 
Πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων σε φορείς του Δημοσίου και δυνατότητα επαναλαμβανόμενων 12μηνων αναστολής καταβολής των μηνιαίων δόσεων για την εξόφληση στεγαστικών δανείων του ΟΕΚ σε άνεργους που είναι τουλάχιστον για 4 μήνες εγγεγραμμένοι στις λίστες του ΟΑΕΔ δίνουν, στο μεταξύ, άλλες τροπολογίες του υπουργείου Εργασίας στο ίδιο νομοσχέδιο. Με βάση τις τροπολογίες, κάποιοι από τους 479.000 μακροχρόνια άνεργους θα βρουν προσωρινή θέση εργασίας, μέσω του ΟΑΕΔ, στο δημόσιο τομέα ενώ κάθε άνεργος δανειολήπτης θα μπορεί να «παγώνει» τις πληρωμές δόσεων για όσο διάστημα παραμένει σε κατάσταση ανεργίας. Για να μην «ανοίξει», ωστόσο, μεγάλη «τρύπα» στα αναμενόμενα έσοδα του ΟΑΕΔ (ως καθολικού διαδόχου του ΟΕΚ) από τα απλήρωτα – ληξιπρόθεσμα δάνεια, δίνονται εκπτώσεις 80% επί των προσαυξήσεων για την εφάπαξ πληρωμή και 50% για την τμηματική εξόφληση σε 6 έως 24 δόσεις με κατώτατη δόση τα 100 ευρώ.

Related Articles

Back to top button