ΕΛΛΑΔΑ

ΕΝΦΙΑ 2018 πριν ακόμα τελειώσουν οι δόσεις του 2017

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα ξεκινήσουν να καταβάλλουν τις δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ του 2018 πριν ακόμα τελειώσουν οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2017. 

Τη προηγούμενη Παρασκευή, στις 29 Σεπτεμβρίου καταβλήθηκε η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και ακολουθούν οι τέσσερις επόμενες στις 31 Οκτωβρίου, στις 30 Νοεμβρίου, στις 29 Δεκεμβρίου και στις 31 Ιανουαρίου 2018. Μετά από παύση ενός μήνα του Φεβρουαρίου, τον Μάρτιο θα αρχίσει η καταβολή του νέου ΕΝΦΙΑ ξανά σε πέντε δόσεις.

Με βάση το επικαιροποιημένο Μνημονίου ο ΕΝΦΙΑ του 2018 δεν θα έρθει μόνο νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, καθώς θα αποπληρωθεί στο διάσημα Μαρτίου – Ιουλίου 2018, αλλά θα είναι και αυξημένος για τους έχοντες μεσαία και κυρίως μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Ένα από τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης είναι η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές από την 1η Ιανουαρίου 2018. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις θα είναι μικρότερες από τις σημερινές προκειμένου να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές που ισχύουν στην αγορά. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, συνεργάζονται -στο πλαίσιο των αρμόδιων επιτροπών- τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδας και τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους όσο και με άλλους φορείς της αγοράς προσπαθώντας να αξιοποιήσουν τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς ακινήτων, όπως αυτά αποτυπώνονται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων όπου και καταγράφονται τα στοιχεία από τις αγοραπωλησίες

Ωστόσο, η αναπροσαρμογή θα συνοδευτεί από αυξήσεις φορολογικών συντελεστών, μείωση ενδεχομένως του αφορολόγητου ορίου των 200.000 ευρώ για τον συμπληρωματικό φόρο, ενώ δεν αποκλείονται αλλαγές στις εκπτώσεις και τις απαλλαγές που ισχύουν σήμερα στον ΕΦΝΙΑ.

Με δόσεις η πληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ

Εαν ο φορολογούμενος δεν πλήρωσε την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ η οποία πλέον έχει λήξει, ή θα πληρώσει τη δόση με την προσαύξηση ή θα εντάξει όλο το ποσό του ΕΝΦΙΑ σε ρύθμιση. Όσοι δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση αυτή θα καταστεί ληξιπρόθεσμη και θα επιβαρυνθούν με τόκο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης πληρωμής.

Σε ό,τι αφορά στους ενταγμένους στη ρύθμιση των 100 δόσεων που δεν πλήρωσε την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Για τους «οικονομικά εξαντλημένους» πολίτες από τις φορολογικές υπάρχει η λύση της πάγιας ρύθμισης, ώστε να μην κινδυνεύσουν από κατασχέσεις λογαριασμών, γράφει το δημοσίευμα και συνεχίζει η πάγια ρύθμιση είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, όπως τον φόρο εισοδήματος ή τον ΕΝΦΙΑ, σε 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5%.

Related Articles

Close
Close