ΕΛΛΑΔΑ

Εκπαιδεύστε τα παιδιά… ταξιδεύοντας!

Μπορεί το τα ταξίδια με παιδιά, ακόμη και τα κοντινά όπως το ραφήνα πάρος, να μοιάζουν με πρόκληση, ωστόσο είναι πολύτιμη εμπειρία για εκείνα. Κάθε γονιός θέλει να προσφέρει όσα περισσότερα μπορεί για την ανάπτυξη και την πρόοδο των παιδιών του. 

Στη λογική αυτή μπορεί να χρειαστεί να τα σύρει σε μια αίθουσα ξένων γλωσσών, να τα δελεάσει για να πάνε στον παιδικό ή σε κάποια δραστηριότητα, όταν εκείνα θέλουν απλώς να μείνουν στο σπίτι. Εναλλακτικά μπορεί απλώς να τους προσφέρει ένα πράγμα, από το οποίο όλη η οικογένεια θα μείνει ευχαριστημένη και θα περάσει ωραία. Και αυτό δεν είναι άλλο από τα ταξίδια. Και για του λόγου το αληθές ας δούμε τι λένε και οι επιστήμονες γι’ αυτό.

Πως τα ταξίδια είναι ωφέλιμα για τα παιδιά;

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι τα ταξίδια μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη των παιδιών ποικιλοτρόπως. Ένα μικρό παιδί, που ζει σε ορεινό τοπίο, βουτά δειλά τα πόδια του σε μια λιμνοθάλασσα. Κάποιο άλλο που ζει σε βόρεια χώρα δοκιμάζει ένα ένα τα φρέσκα φασολάκια θέλοντας κατά κάποιο τρόπο να βεβαιωθεί, ότι είναι βρώσιμα. Την ίδια στιγμή άλλος μικρός εξερευνητής τρέχει ανάμεσα σε αρχαία μνημεία. Μπορεί όλα να είναι μικρά και οι εμπειρίες αυτές να αποτελέσουν μακρινές, θολές αναμνήσεις στο μέλλον. Είναι όμως πολύτιμες καθώς διευρύνουν τον κόσμο τους. 

Ραφήνα Τήνος: Άφθονα ερεθίσματα για τα παιδιά

Ένα ταξίδι, όπως το ραφήνα τήνοςμπορεί να προσφέρει άφθονα ερεθίσματα στα παιδιά με διάφορους τρόπους. Το νόημα άλλωστε των ταξιδιών είναι αυτό ακριβώς: να διευρυνθούν οι ορίζοντες του παιδιού. Αποκτώντας ενσυναίσθηση παρά τις πολιτισμικές διαφορές ή εξοικειώνοντάς τα με την προσαρμοστικότητα, που πρέπει να επιδεικνύουν όταν βρίσκονται σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Μπορεί να μην ενστερνίζονται όλοι τις ίδιες θρησκευτικές πεποιθήσεις. Παρόλα αυτά καθένας πρέπει να σέβεται τις θέσεις του συνανθρώπου του. Αυτό είναι μια αρχή, την οποία όλοι οι γονείς μπορούν να εμφυσήσουν στα παιδιά τους με αφορμή την επίσκεψη του νησιού της Παναγίας. «Αυτός είναι ο πυλώνας για να μάθουν να αναπτύσσουν σχέσεις με νόημα και ουσία. Έτσι μπορούν να διαχειρίζονται τις διαφορές στις διάφορες σχέσεις τους από μικρή ηλικία. Δημιουργείται έτσι η δυνατότητα να αναθρέψουμε νέες γενιές, που ξέρουν να ζουν και να συνυπάρχουν με τους άλλους.

Επιπρόσθετα η Τήνος υπήρξε γενέτειρα πολλών σπουδαίων Ελλήνων γλυπτών και καλλιτεχνών. Τα μουσεία του νησιού, αλλά και τα βορεινά χωριά του μαρτυρούν αυτή τη μακρόχρονη παράδοση στη γλυπτική και βρίθουν εξαιρετικών δειγμάτων μαρμαροτεχνίας. Πως τώρα αυτό μπορεί να φανεί χρήσιμο σε ένα παιδί; Η ενασχόληση με οποιαδήποτε μορφή τέχνης, ακόμη και η απλή παρατήρηση έργων τέχνης συμβάλλει στη δημιουργία νέων συνάψεων στον εγκέφαλο προάγοντας τη σκέψη στα παιδιά. 

Ραφήνα Μύκονος: Πνευματική τροφή για κοσμοπολίτες

Μεγαλώνοντας παιδιά ανατρέφουμε τους πολίτες του αύριο. Γιατί να μην πάμε ένα βήμα παραπέρα την ανατροφή τους, κάνοντας το ταξίδι ραφήνα μύκονος διαμορφώνοντας παιδιά κοσμοπολίτες; Αν ταξιδεύουμε και ταυτόχρονα εκπαιδεύουμε τα παιδιά για τον ρόλο τους ως πολίτες του κόσμου όσο είναι μικρά, διασφαλίζει ότι το μήνυμα θα γίνει κτήμα τους και θα το διατηρήσουν και στην ενήλικη ζωή τους. Σε παιδιά που περιβάλλονται από ανθρώπους διαφορετικούς από εκείνα, από τη βρεφική ηλικία ως τα τρία έτη, ομαλοποιείται η εμπειρία. Θεωρούν φυσιολογική τη διαφορετικότητα, πεποίθηση που αποκρύσταλλώνεται μέσα τους και στην ενήλικη ζωή τους. 

Εξίσου χρήσιμες μπορούν να φανούν οι εμπειρίες, που αποκομίζουν από το ταξίδι, και κατά την επιστροφή των παιδιών στα θρανία. Τα κάνει πιο ανοιχτά να δοκιμάσουν καινούρια πράγματα και λιγότερο καχύποπτα απέναντι στους ανθρώπους. Αναπόφευκτα τα παιδιά θα απωλέσουν κάθε ίχνος προκατάληψης.

Ενισχύστε τις γλωσσικές δεξιότητες του παιδιού μέσα από τα ταξίδια

Τα ταξίδια συνειδφέρουν στην καλλιέργεια των γλωσσικών δεξιοτήτων και την εκμάθηση γλωσσών των παιδιών, ακόμη κι όταν είναι 6 μηνών, όπως υποστηρίζουν ειδικοί του Πανεπιστημίου Columbia. «Γνωρίζουμε, ότι τα μωρά εκλαμβάνουν διαφορετικά από τους ενήλικες τους ήχους. Καθώς μεγαλώνουν χάνουν την ικανότητα να ξεχωρίζουν πολλούς από τους άλλους ήχους ομιλιών. Αν περιβάλλονται από ήχους ομιλιών από όλον τον κόσμο, διατηρούν αυτές τις κατηγορίες ήχων, κάτι που τα βοηθά αργότερα στη ζωή τους και με τη μητρική τους γλώσσα», εξηγεί η  Erika Levy του Πανεπιστημίου της Columbia.

Ραφήνα Άνδρος: Μετατρέψτε το ταξίδι σε παιχνίδι

Το ταξίδι ραφήνα άνδρος ενδείκνυται για να μετατρέψει ένας γονιός το ταξίδι σε ένα εξαιρετικό βιωματικό παιχνίδι. Ένα κυνήγι θησαυρού τη στιγμή της άφιξης στο νησί θα εξάψει τη φαντασία του παιδιού. Αρκεί βέβαια να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία. 

Εξηγήστε στο παιδί πριν το ταξίδι, ότι η Άνδρος είναι ένα νησί με ιδιαίτερη ναυτική παράδοση και εξαιρετικούς ναυτικούς. Προσθέστε μια δόση πειρατών και περιηγηθείτε στο καταπράσινο τοπίο με τον καταρράκτη και τις λιμνούλες, που ξεχωρίζει το νησί από τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Στήστε ένα κυνήγι θησαυρού και μπείτε σε όμορφες περιπέτειες. Εναλλακτικά ζητήστε από το παιδί να σας δείξει τρία πράγματα, που είναι ολοκαίνουρια για εκείνο και δεν τα έχει δει ποτέ ξανά. 

Δημιουργήστε τις δικές σας παραδόσεις στις διακοπές

Οι παραδόσεις βοηθούν τα παιδιά να δεθούν με τα ταξίδια και να τα βλέπουν ως κάτι ευχάριστο. Για παράδειγμα μπορείτε να συλλέγετε περίεργες και ξεχωριστές πέτρες από τα μέρη, που επισκέπτεστε. Οτιδήποτε μπορεί να συσχετιστεί με τον κόσμο των παιδιών είναι χρήσιμο. 

Προετοιμάστε το παιδί πριν το ταξίδι

Όπως και με την ημερήσια ρουτίνα σας, έτσι και με τα ταξίδια το παν είναι η προετοιμασία- ανακοίνωση. Αν για παράδειγμα νιώθουν άβολα με τα αεροπλάνα, πάρτε ένα αγαπημένο παιχνίδι μαζί ή προειδοποιήστε από πριν για το jet lang. Σε κάθε περίπτωση όμως μην ξεχνάτε, ότι τα παιδιά είναι πιο προσαρμοστικά από ότι εμείς νομίζουμε. 

Naxos paros: Βάλτε τα παιδιά σας να παίξουν με άλλα παιδάκια

Το παιχνίδι, η φιλικότητα, η αθωότητα είναι διεθνείς γλώσσες. Γι’ αυτό στο καράβι naxos paros θα δείτε παιδάκια διαφορετικών εθνικοτήτων να παίζουν όλα μαζί, άσχετα που δε μιλούν την ίδια γλώσσα. Βάλτε τα παιδιά σας να συναντήσουν άλλα παιδάκια. Θα παίξουν, θα μάθουν και θα βρουν τρόπους να επικοινωνήσουν. Και κυρίως θα μάθουν, ότι δε μιλούν όλη την ίδια γλώσσα με εκείνα. Άρα υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι στον κόσμο πέρα από όσους ζουν στην χώρα τους διευρύνοντας έτσι τους έως τώρα περιορισμένους ορίζοντές τους.

Related Articles

Back to top button