ΕΛΛΑΔΑ

Εγκύκλιος για ανεμβολίαστους κρατουμένους

Πώς θα αντιμετωπίζονται οι ανεμβολίαστοι κρατούμενοι που δεν θέλουν να υποβληθούν σε τεστ

Οδηγίες προς ναυτιλομένους εισαγγελείςΠρωτοδικών και Εφετών δίνει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, για το πως θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι κρατούμενοι που συλλαμβάνονται με τη διαδικασία του αυτοφώρου και φθάνουν ενώπιον της δικαιοσύνης, αλλά δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν θέλουν να υποβληθούν σε τεστ αντιγόνου.

Όπως αναφέρει ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός στην εγκύκλιό του, τα εν λόγω πρόσωπα δεν μπορούν να εξαναγκαστούν σε covid test αλλά ωστόσο επισημαίνει ότι επιβάλλεται να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται τυχόν ποινική ευθύνη του προσαγόμενου αρνούμενου να υποβληθεί σε self-test, για τέλεση ποινικών αδικημάτων όπως είναι η απείθεια (άρθρο 169 Ποινικού Κώδικα) και  διάδοση  μεταδοτικής ασθένειας (άρθρο 285 Ποινικού Κώδικα).

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση παραβίασης του άρθρου 169 ΠΚ προβλέπεται φυλάκισης  μέχρι  6 μηνών και σε περίπτωση παραβίασης του άρθρου 285 ΠΚ, προβλέπεται φυλάκισης έως τρία χρόνια και χρηματική ποινή.   

Επίσης, σημειώνει ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ότι ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών στις περιπτώσεις των αυτόφωρων  πλημμελημάτων, έχει την δυνατότητα – λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα του εγκλήματος και την προσωπικότητα του δράστη-  με την συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 279 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας,  να δώσει εντολή να αφεθεί  ελεύθερος ο συλληφθείς και «να μην εφαρμοστεί η προβλεπόμενη για τα αυτόφωρα εγκλήματα διαδικασία του άρθρου 418 παρ. 1 εδάφιο α΄ και 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».


Related Articles

Back to top button