ΕΛΛΑΔΑ

Δύο αδέρφια Έλληνες ομογενείς σχεδίαζαν μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη

Ηταν θαυμαστές του Τσαρλς Μάνσον και έκρυβαν στο σπίτι τους ολόκληρο οπλοστάσιο – Ο 51χρονος Αντζελο Χατζηαγγελής και ο 39χρονος Άντριου αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης 25 ετών

Στις 15 Φεβρουαρίου θα αποφασίσει το Δικαστήριο της Νέας Υόρκης την ποινή των δύο ομογενών, που συνελήφθησαν πριν από περίπου δεκαπέντε ημέρες κατηγορούμενοι για τρομοκρατία και αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης 25 ετών.  Ο 39χρονος Άντριου και ο 51χρονος Άντζελο Χατζηαγγελής, απασχολούν τις τελευταίες ημέρες τα αμερικανικά δημοσιογραφικά Μέσα σε μια από τις πλέον σοβαρές υποθέσεις τρομοκρατίας μετά και την επίθεση της 15ης Απριλίου 2013 κατά τη διάρκεια του 117ου Μαραθώνιου της Βοστώνης όπου μετά από έκρηξη δυο βομβών, κοντά στην γραμμή του τερματισμού έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα και τραυματίστηκαν 183, πολλά από τα οποία ακρωτηριάστηκαν. Πρωταγωνιστές εκείνης της αιματηρής επίθεσης ήταν δυο αδέλφια, ο 26χρονος Τάμερλαν Τσαρνάεφ και ο 19χρονος αδερφός του Τζοχάρ Τσαρνάεφ.

Η σύλληψη των δυο αδελφών θεωρείται υψίστης σημασίας για τις αμερικανικές Αρχές, μιας και στο σπίτι των δυο ομογενών εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων οκτώ λειτουργικοί αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, ένας μερικώς κατασκευασμένος αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, δύο οπλισμένα όπλα τύπου AR-15, δύο ημιαυτόματα πιστόλια «φαντάσματα» εκτυπωμένα από 3D εκτυπωτή, ένα μερικώς κατασκευασμένο πιστόλι «φάντασμα» τύπου AK-47, περισσότερες από 600 σφαίρες για καθένα από τα παραπάνω όπλα, ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής, τρία σετ πανοπλίας σώματος, 29 συσκευές τροφοδοσίας πυρομαχικών μεγάλης χωρητικότητας, 13 από τις οποίες κατασκευάστηκαν με τρισδιάστατο εκτυπωτή, εργαλεία για τη συναρμολόγηση των όπλων «φαντασμάτων» και  ένας ασύρματος ρυθμισμένος στη συχνότητα του 114ου Αστυνομικού Τμήματος της Αστόρια.

Βρέθηκαν ακόμα πολυάριθμα σημειωματάρια που περιέχουν οδηγίες για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, εννέα βόμβες καπνού και υπολείμματα εκρηκτικών υλών και εξαρτήματα για την κατασκευή επιπλέον αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Να σημειωθεί πως μεγάλος αριθμός των πυρομαχικών που ανευρέθηκε, κατασκευάστηκε επίσης από τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Στα αξιοσημείωτα των ευρημάτων ήταν και σημειώσεις που αναφέρονταν στον Τσάρλς Μάνσον. Ο Μάνσον για όσους δεν θυμούνται, θεωρείται μια από τις πιο διαβόητες φιγούρες στην ιστορία του εγκλήματος μετά την αποκάλυψη πως είχε δημιουργήσει μια ομάδα -αίρεση, την οικογένεια Μάνσον, με την οποία είχε διαπράξει 9 δολοφονίες στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Το 1971, βρέθηκε ένοχος για δολοφονία και για την ηθική αυτουργία στον θάνατο επτά ατόμων, μεταξύ των οποίων και η ηθοποιός Σάρον Τέιτ. Αρχικά είχε καταδικαστεί σε θανατική ποινή αλλά τελικά η ποινή του μεταβλήθηκε σε ισόβια κάθειρξη γιατί το 1972 η πολιτεία της Καλιφόρνια κατάργησε τη θανατική ποινή.

“Βρήκαμε πολλά σημειώματα που ήταν κατά της κυβέρνησης και της κοινωνίας, αλλά βρήκαμε και γραπτά που γινόταν αναφορά στον Τσάρλς Μάνσον” ανέφερε η Κόρτνει Νίλαν εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της Νέας Υόρκης για τα αδέρφια Χατζηαγγελή.

Οι δυο Έλληνες ομογενείς τους οποίους γείτονές τους τους έχουν χαρακτηρίσει ως  άτομα “παράξενα και μυστήρια” δεν είχαν δώσει δικαιώματα, τα τελευταία 18 χρόνια που έμεναν στο σπίτι της μητέρας τους ενώ η σύλληψή τους προκάλεσε εντύπωση στους περιοίκους. Μέλη πολύτεκνης οικογένειας τριών παιδιών, με τις πληροφορίες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού να αναφέρουν ότι ο πατέρας τους είχε φύγει από τη ζωή, ενώ η μητέρα τους αντιμετώπιζε πρόβλημα αλκοολισμού.

Related Articles

Back to top button