ΕΛΛΑΔΑ

ΔΝΤ: Οι τράπεζες θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα 10 δισ. ευρώ

Το ΔΝΤ εκφράζει την εκτίμηση ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα χρειαστεί νέες “ενέσεις ρευστότητας” προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργεί η έκθεση του στα κόκκινα δάνεια. Αυτό το ποσό σύμφωνα με το ΔΝΤ υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα σημειώνεται από το ΔΝΤ: «Το ιδιαίτερα υψηλό μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών και η αδύναμη ποιότητα των κεφαλαίων των τραπεζών αντικατοπτρίζουν μεγάλες επισφάλειες για το ίδιο το Κράτος, αποτελώντας σοβαρό κίνδυνο για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Το προσωπικό έθεσε ως μαξιλάρι ασφαλείας γύρω στα 10 δισ ευρώ (5,5% του ΑΕΠ του 2016) για την κάλυψη πιθανών επιπρόσθετων αναγκών των τραπεζών, αλλά και αυτό το ποσό ίσως να μην επαρκή. Επομένως η ολοκλήρωση της νέα ανάλυσης της ποιότητας του ενεργητικού (Asset Quality Review) των τραπεζών πολύ πριν το πέρας του προγράμματος θα ήταν ζωτικής σημασίας προκειμένου να προσδιοριστούν οι επιπλοκές στη βιωσιμότητα του χρέους».

Ενώ η γενική Δ/ντρια του Ταμείου τονίζει : «Επιπρόσθετα, για να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα του τραπεζικού συστήματος και να δρομολογηθεί μία ταχεία ελάφρυνση των capital controls, οι εποπτικές Αρχές θα πρέπει να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου να διεξάγουν μία νέα ανάλυση της ποιότητας του ενεργητικού και ένα στρες τεστ, για να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν τη λήξη του προγράμματος».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button