ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Λιγνάδη: Συγκλονιστική αγόρευση Βλάχου για τα θύματα

Με συγκλονιστικό τρόπο έκλεισε την αγόρευσή του, ο δικηγόρος των θυμάτων Ιωάννης Βλάχος στη δική κατά του Δ. Λιγνάδη:

“” Αυτή η απόφαση όποια και αν είναι θα είναι ιστορική. Θα αφήσει το αποτύπωμά της. Θα είναι ορόσημο και θα σηματοδοτήσει το αύριο.

Το οποίο θα είναι ή φωτεινό με αβίαστο έρωτα ή ζοφερό. Με γύπες που θα κάνουν βόλτα να θυρεύσουν τα ευάλωτα.

Η αλήθεια βρίσκεται μπροστά στα μάτια σας. Είναι οι απολογίες των θυμάτων, η απολογία του ίδιου του κατηγορουμένου. Σκύψτε στη δικογραφία και εκεί θα βρείτε όλη την αλήθεια. Η ετυμηγορία σας θα δικαιώσει όχι μόνο τους καταγγέλοντες αλλά και τον ΝΣ, τον ΒΚ και άλλους τόσους μικρούς Τομ που δεν ήρθαν εδώ και περιμένουν να ακούσουν την απόφασή σας.

Για τους ενόρκους η πολιτεία σας έδωσε την εμπιστοσύνη της και γι’ αυτό χρησιμοποιήστε τη συνείδησή σας. Δείτε τη δικογραφία και αποφασίστε.

Τα τραύματα στις ψυχές δεν παραγράφονται. Επουλώνονται όμως. Δεν θα αντιστραφούν τα πράγματα. Δικαίωση ψάχνουν για να επουλώσουν τις πληγές τους.””

Σημεία της αγόρευσης όπως αναρτήθηκαν στο LignadisTrialWatch lignadis

“”
Όσον αφορά το νομικό της υπόθεσης δεν έχω να προσθέσω το παραμικρό από όσα είπε ο Εισαγγελέας και οι συνάδελφοί μου. […]

Θέλω να πω κάποια περιστατικά. Η μία είναι η ένσταση για καθυστερημένες καταγγελίες, που συνδυάζεται από την αδυναμία αποδεικτικών στοιχείων, οι οποίες αν δεν συντεθούν τα επόμενα δύο 24ωρα δεν υφίστανται, άλλα και το θέμα της αξιοπιστίας των καταγγελόντων και των φερομένων θυμάτων. Επειδή δεν υπάρχουν αντικειμενικές αποδείξεις, που δεν είναι θετικό μόνο για τους καταγγέλοντες όπως λέει η υπεράσπιση αλλά και για τον κατηγορούμενο, θα πρέπει να αποδειχθεί η αξιοπιστία του κατηγορούμενου. Πρέπει να σταθμιστεί η αξιοπιστία και των δύο πλευρών.

Όσον αφορά το θέμα της καθυστέρησης της κατηγορίας, είναι τέτοια η γενετήσια πράξη, αν δεν υπήρχε τρόπος να αποδειχθούν αυτά τα αδικήματα θα είχε επιβάλλει πολύ συντομότερη καταγραφή γιατί είναι γνωστό ότι ο νόμος ποτέ δεν ορίζει κάτι που είναι αδύνατο να γίνει. Άρα δεν είναι αδύνατον να αποδειχθούν τα εγκλήματα. Ειπώθηκαν ψέματα που ντράπηκαν και τα ίδια, μιας και δεν ντράπηκαν τα στόματα που τα έλεγαν.

Έχουμε ακούσει τερατολογίες, επιθέσεις ανήκουστες κατά των θυμάτων για αυτούς που έχουν γυμνώσει τον εαυτό τους ενώπιόν μας, μια επιθετικότητα από το δικαστήριο που είναι απαράδεκτη όταν στηρίζεται σε συκοφαντίες, δεν γίνεται να χρησιμοποιούνται συνωμοσίες και σκευωρίες εναντίον τους επειδή τόλμησαν να στραφούν κατά του κατηγορουμένου, εντός και εκτός της αίθουσας το αντιμετώπισαν. Εσείς θα αποφασίσετε αν βιάστηκαν ή όχι αλλά εγώ θα πω ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν υποστεί δευτερογενή βιασμό και θυματοποίηση μέσω των ΜΜΕ και εντός της αίθουσας. Η χώρα μας δείχνει μια μικρή καθυστέρηση να εναρμονίζεται με τα ευρωπαϊκά δεδομένα (που θέλουν την αποφυγή της δευτερογενούς θυματοποίησης και την προστασία προσωπικών δεδομένων) ενώ υπάρχει το νομικό πλαίσιο δεν χρησιμοποιήθηκε. Οφείλουν οι αρχές να εφαρμόσουν από εδώ και πέρα τέτοια νομοθετικά πλαίσια. Επειδή η θέση της υπεράσπισης είναι περί σκευωρίας, σκευωρός εγώ δεν είμαι δεν έχω σχέση με αυτά που με κατηγορούν.

Την κα Κουρτέση εδώ τη γνώρισα, δεν έχω συνεννοηθεί με κανέναν, δεν γνώριζα κανένα από τα πρόσωπα που βοήθησα να εμφανιστούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Ο Α. μου τηλεφώνησε γνωρίζοντας πλέον ότι έχω ασχοληθεί με την υπόθεση, φτάσαμε να είμαστε εμείς κατηγορούμενοι από την υπεράσπιση. Ο Α. μου τηλεφώνησε χωρίς να γνωρίζω και με την επιφυλακτικότητα που είχα αλλά και με χίλια ζόρια άρχισε να μου ψελλίζει κάποια πράγματα. Τον βοήθησα σε μια διαδικτυακή επικοινωνία και ψελλίοντας άρχισε να μου διηγείται τι ήθελε να καταγγείλει.

Αρνούμαι να αμυνόμαστε εμείς απένατι σε κατηγορίες του κατηγορουμένου, η σκευωρία είναι ένα γεγονός που δεν αποδεικνύεται. Εγώ τους συντόνισα όλους από Ελλάδα και Σουηδία ενώ είχαν να βρεθούν χρόνια; Δεν χωράει στη λογική αυτή η κατηγορία και είναι προσπάθεια του κατηγορουμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και πρέπει να σταματήσει αυτή η θεωρία περί σκευωρίας διότι αυτές οι θεωρίες στα χέρια της δικαιοσύνης δεν ευδοκιμούν.

Όσον αφορά το #metoo που υποτίθεται έδωσε το έναυσμα στους σκευωρούς να ξεκινήσουν τις καταγγελίες, ξεκίνησε από την κα Μπεκατώρου που πρώτη φορά έσπασε τη σιωπή στον χώρο του αθλητισμού. Από την καταγγελία της δεν προήλθε ποινική δίωξη, γιατί η υπόθεση ήταν παραγεγραμμένη, αλλά έδωσε κατάθεση στον εισαγγελέα πριν η υπόθεση μπει στο αρχείο. Έτσι πρέπει να γίνεται. Ακούσαμε εδώ ότι για παραγεγραμμένες πράξεις δεν γίνεται μήνυση, εγώ πρώτη φορά το ακούω να ξέρει κάτι τέτοιο ένας πολίτης. Είναι υποχρέωση του εισαγγελέως να αξιολογήσει τα περιστατικά και να αποφασίσει για τα περαιτέρω βήματα. Χωρίς να είναι δική μου υπόθεση, στην περίπτωση του ΝΣ εγώ είχα την απαίτηση και το λέω και με παράπονο ότι έπρεπε να κληθεί από την εισαγγελία όταν έδωσε τη συνέντευξή του. Από τις 14/01/21 με τις καταγγελίες Μπεκατώρου έρχεται επόμενο βήμα που ανοίγει τις καταγγελίες στον χώρο του θεάτρου, είναι οι δηλώσεις της Ζέτας Δούκα, γιατί είναι και αυτός χώρος με νεαρά φιλόδοξα άτομα και υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να τους κεμεταλλευτούν και να τους χειραγωγήσουν. Τέτοιοι άνθρωποι συνειδητά επιλέγουν τέτοια επαγγέλματα, ως καθηγητές και προπονητές σε χώρους που συχνάζουν ανήλικα, για να ικανοποιήσουν τις ορμές τους.

Όταν μίλησε η κα Δούκα ο σκηνοθέτης κος Καρατζάς ανέβασε κάτι αόριστο «ας είναι αφορμή οι δηλώσεις της κας Δούκα για την καταγγελία άλλων γνωστών περιστατικών». Μετά ο ΝΣ ανέβασε στο Facebook μια δική του ανάρτηση (διαβάζει ανάρτηση). Στις 02/02/21 η δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα κάνει μια ανάρτηση λέγοντας ότι η κα Μενδώνη ζήτησε την παραίτηση του κου Λιγνάδη. Την ίδια μέρα το υπουργείο βγάζει ανακοίνωση, μη διασπεύδοντας την είδηση, λέγοντας ότι το υπουργείο παίρνει θέση μέσω δελτίων τύπου που εκδίδει και όχι μέσω δημοσιογραφικών αναρτήσεων.

Μετά έρχεται ο Καρατζάς με νέα ανάρτηση που δεν φωτογραφίζει ούτε αναφέρει κάποιο πρόσωπο (διαβάζει ανάρτηση), πουθενά δεν υπάρχει οποιαδήποτε φωτογράφιση κατηγορουμένου, ο ίδιος όμως έχει δηλώσει ότι από εκείνη τη μέρα έχει ετοιμάσει την παραίτησή του, η υπουργός δε έχει επικοινωνήσει 3 φορές μαζί του ζητώντας εξηγήσεις για τις φήμες τις οποίες αρνείται και αποκαλεί συκοφαντίες.

Σε μια δημοκρατία που θέλει να λειτουργεί εύρυθμα οι δημοσιογράφοι καλώς ελέγχουν την εξουσία. Ο κατηγορούμενος όχι μόνο εξέθεσε και εκβίασε τα θύματα, άρχισε να εκθέτει και την υπουργό -την μέντορά του- με το να αργεί την παραίτησή του. Όμως όπως η ίδια δήλωσε αργότερα όχι απλώς δεν παραιτήθηκε από ευθιξία ή και να διευκολύνει το υπουργείο ειπώθηκε ότι εξαπάτησε την ίδια την υπουργό λέγωντας ότι αυτά τα πράγματα είναι ανήκουστα. Την ίδια μέρα (2.2.21) γίνεται ανάρτηση από την κα Χατζηαντωνίου για το πώς πρόκειται να διαχεριστεί το υπουργείο τις φήμες. Λογικό πλαίσιο για μια δημοσιογράφο.

Στις 6.2.21 αναρτάται η συνέντευξη για την βαρύτατη κακοποίηση και βιασμό του ΝΣ, υποψήφιου σπουδαστή θεατρικής σχολής ΝΣ, σε ηλικία 19 χρονών, μιλώντας για τον κατηγορούμενο, που όμως όποιος δεν γνώριζε δεν καταλάβαινε για ποιον μιλάει, ο ίδιος όμως ήξερε. Είπε στην απολογία του ότι επισκέφθηκε δικηγόρο στις 2/1, που του είπε να μην κάνει τίποτα ώστε να μην φαίνεται ότι δέχεται τα κουτσομπολιά ως αλήθεια, οπότε δεν παραιτήθηκε μέχρι τότε ώστε να καλυφθεί ο ίδιος από τις καταγγελίες.

Είχα μιλήσει λοιπόν δημοσίως για την συνέντευξη του ΝΣ και είχα πει ότι χρειαζόταν μια προανακριτική εξέταση. Για αυτό με προσέγγισε ο Α. & άρχισε λέξη-λέξη να μου λέει τι ήθελε να καταγγείλει. Ήταν εκτός Ελλάδος σε ένα κράτος προηγμένο που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, πήρε θάρρος από τις προηγούμενες κατηγορίες, σκέφτηκε ότι δεν είναι μόνος και δεν ήθελε να ξανασυμβεί αυτό που του συνέβη σε άλλους. Ο Α., ο αδίστακτος κερδοσκόπος όπως τον αποκαλεί η υπεράσπιση που λέει ότι ήταν άφαντος επειδή απέφυγε την δημοσιότητα -για να δείτε και από την κατάθεσή του πόσο δυσκολευόταν να μου διηγηθεί το πάθημά του- όταν μίλησε στο τηλέφωνο μετά από αυτό που έγινε με τον κατηγορούμενο του είπε ο Α. να μην το πει σε κανέναν, το είπε το θύμα στον θύτη ντρεπόταν το θύμα για αυτό που του συνέβη.

Βρήκε λοιπόν το θάρρος να έρθει σε μένα να φτιάξει την μήνυσή του. Μου είπε ότι είχε φίλους που γνώριζαν και έδωσε τα ονόματά τους. Και έτσι κατατέθηκε η μήνυση του Α. που μετά υποστηρίχθηκε ότι είναι προϊόν σκευωρίας. Δηλαδή τους οργάνωσα όλους αυτούς αλλά ήμουν και αφελής να μην κάνω και μια τέλεια ιστορία, άφησα λάθη. Το γεγονός ότι είχε αυτές τις ασάφειες. Αν διαβάσετε τα περιστατικά πώς τα περιγράφει είναι σαν να συνέβησαν σε 5 μέρες. Όμως ούτε σε 5 μέρες ήταν δυνατόν να συμβούν αλλά και μέσα από τις επικοινωνίες που είχε και λόγω της ηλικίας του, απεδείχθει ότι αυτά τα περιστατικά είχαν γίνει σε περίοδο αρκετών μηνών που δικαιολογούν & την τακτική που ακολουθούσε ο κατηγορούμενος για να ψαρεύει ένα ανήλικο & να το κακοποιήσει. Στις 19/02 το πρωί κατατίθεται η μήνυση στην εισαγγελία. Μετά γίνεται η συνέντευξη τύπου της υπουργού & λέει ότι δεν το γνωρίζαμε & ότι εξαπατήθηκε αλλά εξέφρασε και τη συμπαράστασή της για τους καταγγέλλοντες και ενθάρρυνε και άλλα θύματα να καταθέσουν ώστε να μην μένουν αυτά τα εγκλήματα κρυφά. Να μπει φως. Φως στον κόσμο του θεάτρου. Η κα υπουργός κατέθεσε την εμπειρία της και λύθηκε το θέμα αν είχε ζητηθεί ή όχι να παραιτηθεί ο κατηγορούμενος, ενώ ο ίδιος το αρνήθηκε, όχι μόνο υπήρχαν φήμες αλλά ήξερε πολύ καλά ότι αφορούσαν τον ίδιο. Στις 20 του μήνα συλλαμβάνεται ο κατηγορούμενος. Στις 19 το πρωί η κατάθεση, 19 το βράδυ έχει συλληφθεί ο μάρτυρας ΑΚ με τον οποίο δεν είχαν μιλήσει. Ήρθε η αστυνομία και τον πήρε. Είπε ότι του είπαν απλά το όνομα Λιγνάδης. Έδωσε την κατάθεσή του χωρίς να έχει συνεννοηθεί και χωρίς καμία επικοινωνία με τον Α. και λένε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Στις 22/02 με πομπώδεις ανακοινώσεις αρχίζει τον ωχετό περί σκευωρίας, επαγγελματίες ομοφυλόφιλους, επενδύσεις στο Ελληνικό, συνομωσία από το ΣΕΗ. Ήδη από την σύλληψή του είχε έτοιμη την ιστορία του.

Με έννοιες όπως επαγγελματίες ομοφυλόφιλους, τοξικές εκφράσεις που είναι ανήθικες. Λοιδορεί και εξευτελίζει τους μάρτυρες, ενώ κανείς δεν ήρθε να τον υποστηρίξει.

920 άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν για τον τρόπο που ο κατηγορούμενος υποστηρίζεται από τον δικηγόρο του.

Μετά έρχεται το στάδιο των ερευνών από την ανακρίτρια. Οι κατοίκον έρευνες έγιναν με καθυστέρηση 2 εβδομάδων. Στην πρώτη έρευνα βρίσκουν σεξουαλικά βοηθήματα τα οποία δεν κατασχέθηκαν. Ενημερώνονται από τους περίοικους ότι υπάρχει και άλλο κρυμμένο υλικό, πίσω από τον ηλιακό. Επιτέλους υπάρχουν και άλλα στοιχεία για να υποστηρίξουμε την κατηγορία που αποδεικνύει ότι είναι παιδόφιλος. Στην κατοίκον έρευνα που έγινε στο σπίτι του αδερφού του βρίσκεται ένα laptop το οποίο είχε αγοραστεί ενώ ήξερε ήδη ότι οι φήμες αφορούσαν εκείνον άρα ήταν προετοιμασμένος για τη διαδικασία. Ήταν λευκό, δεν είχε ανοιχτεί ποτέ. Το κινητό τηλέφωνο που είχε πάνω του και το παρέδωσε στον αδερφό του, με τον οποίο έμεινε για 15 μέρες, λέει ότι «αυτό το κινητό το είχα μόλις 1,5 χρόνο » και το προηγούμενο κινητό βρέθηκε σε ένα συρτάρι, το έχουμε σε φωτογραφίες αλλά δεν θεωρήθηκε ότι πρέπει να κατασχεθεί. Άρα ούτε εκεί υπήρξε αποτελεσματική διαδικασία έρευνας. Αν θέλετε να δείτε την αλήθεια θα τη δείτε στη δικογραφία. Σε όσα δεν έχουν αναγνωσθεί. Ποιο είναι το ερώτημα; Είναι παιδόφιλος ο κατηγορούμενος; Αν δεν είναι θα έχουμε έναν σοβαρό λόγο να αμφιβάλλουμε αν διέπραξε ή όχι αυτούς τους βιασμούς. Είναι κομβικής σημασίας αν είναι παιδόφιλος ή όχι. Και σας διαβεβαιώ ότι είναι. Μέσα στα ψηφιακά κατασχεθέντα αρχεία υπάρχουν 4 άτομα με φωτoγραφίες και μηνύματα που προκύπτει και η ηλικία τους. Όταν λέει ένας δίνω Πανελλήνιες σημαίνει ότι είναι ανήλικος. Το άλλο παιδί ανταλλάσει με τον κατηγορούμενο ερωτικά μηνύματα. Ψάξαμε αν είναι ενεργός χρήστης και είδαμε ότι στο βιογραφικό του λέει ότι πήγαινε στο Λύκειο έτος αποφοίτησης 2021. Δηλαδή η επικοινωνία τους γινόταν όταν ήταν σαφέστατα ανήλικος. Στην έκθεση πάνω κατονομάζει άτομο ότι κοιμήθηκε μαζί του εκείνο το βράδυ επειδή ήταν 25 Μαρτίου και η επόμενη ήταν αργία. Ο ΓΠ τον αναγνώρισε αυτό το άτομο. Ξέρουμε πόσο χρονών είναι αυτό το άτομο και είχε συμμετάσχει σε παραστάσεις του και είχε ηλικία 15 ετών. Η δικογραφία το ξέρει αυτό και ας μην το μάθει κανένας άλλος. Για να ξέρουμε αν ήταν ή όχι παιδόφιλος.

Θα ξέρουμε στην απόφαση γιατί δεν θέλουμε να διαβαστούν αυτά που υπάρχουν στη δικογραφία. Αφού υπάρχουν μέσα πώς θα κλείσουμε τα μάτια μας ότι σε 4 περιπτώσεις, όπως εδώ στο μήνυμα λέει «δίνω Πανελλήνιες», άλλος λέει «για 1η φορά αισθάνθηκα την επιθυμία να είμαι 20χρονος να ανέβαινα στη σκηνή & να γαμιόμουν μαζί σου στο φινάλε».

Αυτά τα γράφουν ανήλικα παιδιά στον κατηγορούμενο. Δεν θα ήθελα να ήταν το δικό μου το παιδί. Και λένε όλοι ότι δεν τον έχουν δει με ανήλικα παιδιά.

Υπήρχε διαφορετική μεταχείρηση στο κάθε θύμα ανάλογα με το οικονομικό στάτους, αν ήταν κανένας πρόσφυγας το έπαιρνε και το κουτούπωνε στα κρυφά.

Έχει πει έχω στήσει παράσταση για έναν έρωτα & ξέρουμε ποιος είναι, ανήλικο παιδί, υπάρχουν αυτά. Πρέπει να βεβαιωθεί το θέμα της παιδοφιλίας. Επίσης προκύπτει ότι έκανε χρήση και τροφοδοτούσε τα άτομα με ναρκωτικές ουσίες. Όπως και τον Α. με την παρέα του.

Έχουμε μήνυμα εδώ στις 09/10/20 να έρθει κάποιος και να του φέρει και ένα κορίτσι και γράφει «Τους είπα αν θέλουν να έρθουν σπίτι αλλά θέλουν να βρουν να μαστουρώσουν» και απαντάει ο κατηγορούμενος «φέρτες εδώ και θα το διορθώσω». Υπάρχει η ράβδος σε βίντεο. Να και το κινητό που δεν κατασχέθηκε [δείχνει φωτογραφίες].

Εάν θέλετε να αποβάλλετε κάθε αμφιβολία για τις κατηγορίες του κατηγορουμένου, στην έπαρση και την αλαζονεία και αυτοκαταστροφικότητά του, στην απολογία του έχει ομολογήσει τα περισσότερα.

Όσον αφορά τον Α. λέει «δεν τον ήξερα, τον είδα στη ΓΑΔΑ κρατούμενος» και λέει ότι «μπορεί να μιλήσαμε στα σόσιαλ». Λέει «δεν μπορώ να αποκλείσω πράγματα για τα οποία δεν είμαι σίγουρος, μπορεί να του έκανα αίτημα φιλίας». Μετά παραδέχεται ότι τον αναγνώρισε. Λέει «οι άνθρωποι που είδα εδώ μου φάνηκαν αδίστακτοι αλλά μπορεί και να είχαν έρθει στο Amadeus». Και λέει ότι «τους ήξερα σαν άτομα του τότε». Μετά λέει «όλα τα μεγάλα άτομα τα προσέγγιζαν άτομα για να αναδειχθούν». Λέει «το μόνο που θυμάμαι για τον Α. είναι ότι είναι ξάδερφος του Χ. και ήθελε να γίνει σαν τον Ρουβά». Άρα τον γνώριζε τον Α. Σε ερώτηση της Προέδρου απαντάει «επαφές και συναναστροφές με ανήλικους είχα», άρα επιβεβαιώνει ότι έκανε παρέα με ανήλικα. Επόμενο κομμάτι, λέει «ο ένας [ο Α.] δεν έγινε ο showman που ήθελε» άρα ήξερε τον Α. και τι ήθελε να γίνει. Μετά λέει «όχι ότι δεν έχουν συμβεί τα stories, αλλά δεν έχουν συμβεί οι βιασμοί». Για τον ΝΣ λέει «προσπαθούσα να θυμηθώ μήπως είχαμε κάνει κανένα τρίο». Στο περιστατικό αυτό υπήρχε και τρίτο άτομο. Άρα θυμάται και είναι και συνηθισμένος να κάνει τέτοιες πράξεις που δεν μπορεί να θυμηθεί ποια απ’ όλες ήταν. «Πολλές φορές απερίσκεπτα άσκησα τη γοητεία μου», λέει «δεν κατηγορούμαι για πέφτουλας ή γύπας μπορεί να υπήρξα, αλλά βιαστής ποτέ». Αναρωτήθηκα τι σημαίνει γύπας και βρήκα ότι σημαίνει ότι αυτό το άτομο πλησιάζει με απληστία τους άλλους για να τους εκμεταλλευτεί (διαβάζει διάφορους ορισμούς του όρου) […] Άρα τι μας λέει;

Όλα είναι ομολογημένα. Λέει «δεν είμαι άγιος άνθρωπος και τα πράγματα που με έστειλαν εδώ δεν θέλω να τα επαναλάβω». Ποια δεν θέλει να επαναλάβει; Για τον ΝΣ λέει «ακόμα και να τον είχα δει δεν τον θυμάμαι» άρα δεν αποκλείει να τον γνωρίζει. Σε άλλη ερώτηση απαντάει «είχαμε μιλήσει με τον Α., τη φυσιογνωμία του τη θυμήθηκα», άρα τον ήξερε. Από την ίδια την απολογία σε συνδυασμό με τα στοιχεία που έχει φέρει ο Α. και τις επικοινωνίες που είχαν μεταξύ τους, φαίνεται ότι η επαφή ξεκίνησε 1 Απριλίου αλλά το κρίσιμο είναι αν συναντήθηκαν και πότε. Τον χαρακτηρίζει model boy. Στις 24 Αυγούστου ξεκινάει μια ανταλλαγή μηνυμάτων & λέει ο Α. «που να ξέρω με ποιους θα είσαι» και μετά του στέλνει το κινητό του τηλέφωνο. Από εδώ προκύπτει ότι υπάρχουν συνεννοήσεις για συνάντηση. Μετά του λέει «δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο» για φωτογραφίες που ήθελε να φτιάξει για το lookbook του. Μετά του λέει «το ξέρεις πως θέλω να τα λέμε τι να πω που εξαφανίστηκες σου έστειλα και μήνυμα». Του στέλνει ξανά «χρόνια πολλά μου έλειψες» όλα αυτά σε ένα 14χρονο παιδάκι. Η υπεράσπιση θα πει ότι πέφτουμε σε αντιφάσεις λόγω των ημερομηνιών, αλλά η ουσία είναι ο βιασμός. Επιβεβαιώνεται η επικοινωνία και η επαφή τους και από τους υπόλοιπους μάρτυρες και βέβαια από τις μαρτυρίες μετά την παράσταση στο θέατρο που βρέθηκαν όλοι μαζί στο σπίτι του και αφού τους έδωσε αλκοόλ στα ανήλικα και χασίς τους έκανε την πρόταση να κάνουν παρτούζα και ευτυχώς ο ΑΣ ως καχύπτοτος τους πήρε και έφυγαν.

Αυτοί οι μάρτυρες επιβεβαίωσαν τα περιστατικά και ο βιασμός ο οποίος έγινε με απουσία μαρτύρων, όπως γίνονται συνήθως οι περισσότεροι βιασμοί. Εκείνο το βράδυ στο σπίτι του, αφού τον πότισε και τον νάρκωσε, τον βίασε με στοματικό βιασμό αφού τα υπόλοιπα δεν μπορούσε να τα διαπιστώσει. Δεν θα μπορούσε αν ήταν ψέματα να φέρει τον φίλο του τον Α. που πήγε μετά σπίτι του και να πει ότι ναι είδα τα υγρά και τον είδα. Όπως έφερε η υπεράσπιση τόσους ψευδομάρτυρες. Ας δούμε εάν η προσωπικότητα του κατηγoρουμένου συνάδει με τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί. Ας δούμε το ποινικό του παρελθόν. Έχουμε μια καταγγελία εις βάρος του και άσκηση ποινικής δίωξης για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου το 1984.

Έπαιζαν μπάλα όταν ο κατηγορούμενος ήταν 20 χρονών. Λέει ότι ήταν ένα εύσωμο και ευάλωτο άτομο από φτωχή οικογένεια και ο κατηγορούμενος προέβη σε πεοληχεία. Μετά ο ανήλικος φοβήθηκε και έτρεξε στο σπίτι του. Το απόγευμα ήρθε σπίτι του η αστυνομία και μίλησε ο κατηγορούμενος για Παπαδιαμάντιες φυσιογνωμίες που έλεγαν για τη φτώχεια. Όταν λέει «γνώρισε τους γονείς μου και κατάλαβε ποιοι είμαστε», απέσυρε τη μήνυση και σταμάτησε εκεί η ποινική δίωξη. Αυτό ήταν η πρώτη καμπάνα.

Το 1997 έχουμε μια άλλη ιστορία. Διεξάγεται ανάκριση μετά από μήνυση διεμφυλικού ατόμου στη Μυτιλήνη, όταν λέει ότι το λήστεψε και το κακοποίησε ένας νεαρός με μια μοτοσυκλέτα και το μόνο που συγκράτησε ήταν ο αριθμός της μοτοσυκλέτας. Η μοτοσυκλέτα αυτή άνηκε στον αδερφό του κατηγορουμένου, ενώ αυτός ήταν στην Αγγλία, είχε αφήσει τα κλειδιά στον αδερφό του. Λέει όμως ότι «το βράδυ εκείνο δεν ήμουν στη Μυτιλήνη» και «μάρτυράς μου η Ελένη Κούρκουλα».

Ο μεν Γιάννης Λιγνάδης αθωώθηκε αφού ήταν όντως στην Αγγλία αλλά για τον Δημήτρη Λιγνάδη δεν έγινε ποτέ δίωξη γιατί τον κάλυψε η κα Κούρκουλα. Αν δεν τον είχε καλύψει ίσως να μην είχαν συμβεί μετά όλα αυτά που έγιναν. Η μηχανή ήταν αυτή.

Το 2002 μεσημέρι τον παραφυλάει κάποιος και τον μαχαιρώνει και φεύγει χωρίς να πάρει τίποτα. Καταγράφεται ως απόπειρα ληστείας, αφού δεν του έχουν πάρει τίποτα. Δεν είναι σύνηθες να μαχαιρώνεις κάποιον πρώτα όταν θέλεις να τον ληστέψεις. Ληστεία σοβαρή σίγουρα δεν ήταν. «Δεν ανησυχήσατε μήπως ήταν κάτι παραπάνω;» ρώτησα τον αδερφό του και απάντησε «ναι μας πέρασαν από το μυαλό και κάποιες ερωτικές ιστορίες». Εκείνη την περίοδο ο κατηγορούμενος είχε σχέση με ένα ανήλικο που έκανε απόπειρα αυτοκτονίας και όταν ήταν στο νοσοκομείο ο πατέρας του πήρε την κατάσταση στα χέρια του.

Εδώ την έχει γλιτώσει τόσες φορές.

Αυτό είναι το βιογραφικό του όσον αφορά την εμπλοκή του με την παρανομία.

Η προσωπικότητά του όπως εμφανίστηκε μπροστά μας χαρακτηρίστηκε από αμετροέπεια, αλαζονεία. Λέει δείτε τα άτομα που με κατηγορούν, λες και η κατηγορία βασίζεται στον τύπο του θύματος.

Δεν έχει την παραμικρή ενσυναίσθηση. Μόνο κυνισμός και χλεύη. Είπε ήθελα να πάω σπίτι να δω ένα ματσάκι, ενώ η μάνα δίπλα έκλαιγε, η Παπαδιαμάντια φιγούρα όπως είπε.

Τι έκανε λέει με τα παιδιά; Έπαιρνε δροσιά. Χρησιμοποιούσε τα ανήλικα για να κατευνάσει την έξαψη που ένιωθε. Προσπαθεί να απολογηθεί λέγοντας ότι ήθελε να βοηθήσει τα παιδιά και να τους δώσει βιβλία να διαβάσουν και το μόνο που τους έμαθε ήταν το «120 μέρες στα Σόδομα».

Τι να στοιχειολογήσω από την απολογία του που να μην είναι απαράδεκτο; Μιλάει σαν να τον παρέσυραν τα θύματα, σαν να ήταν μικρές Κιρκες. Λέει «ήταν τόσο υποτιμημένο στο μυαλό μου, μια αστεία ιστορία» (για την ασέλγεια σε ανήλικα) ενώ για τον ΒΚ λέει «ένας πικραμένος που έγινε προ αμνημονεύτων χρόνων». Λέει και ο αδερφός του «αυτά έγιναν τότε που το Αρσάκειο ήταν θηλέων, περσινά ξινά σταφύλια». Πάμε για τα επόμενα δηλαδή, αυτά έχουν παραγραφεί. Ξέρουν φαίνεται το νομικό πλαίσιο και ότι τα ανήλικα είναι πάνω από 15. Μετά λέει ότι «ο ΒΚ ψάρεψε τον Σ.» Εκφράσεις πεζοδρομιακές.

Λέει «έχω γνωρίσει πολλούς Α. και με χρήματα και χωρίς». Έχει δίκιο, με 10 € έφερνε τα παιδάκια, αν δείτε τις συνομιλίες τον παρακαλούσαν να τους δώσει 10 ευρώ παραπάνω και τους έλεγε να φέρει και κανέναν φίλο τους μαζί.

Έχει πει ότι έχει ξεφτιλιστεί για τον έρωτα. Επέλεγε ευάλωτα θύματα για να τα κακοποιήσει βίαια. Υπήρχαν και άλλα τα οποία τα επέλεγε με ταξικό κριτήριο και επέλεγε να τους φέρεται διαφορετικά. Τον νεαρό που ήταν στην παράστασή του τον βοήθησε στην καριέρα του σε αντίθεση με τους άλλους τον Α., και τους υπόλοιπους, άτομα ευάλωτα, που ήξερε ότι δεν θα τολμούσαν να τον καταγγείλουν.

Το είπαν και μόνοι τους «που να καταγγείλουμε κάποιον μέγα και τρανό». Όμως για την προσωπικότητά του έχει μιλήσει ο ίδιος και στο παρελθόν αλλά δεν τον πήραμε στα σοβαρά. Είπε μόνος του σε συνέντευξη του για τα πάθη και τον εξευτελισμό, για τον έρωτα, για το μαχαίρωμα που αφήνει ανοιχτό, όλα αυτά τα έχει πει ο ίδιος αλλά δεν τον έπαιρναν στα σοβαρά όσοι δεν τον ήξεραν. Ο Φάουστ έχει μέσα αυτοβιογραφικά στοιχεία. Το μαχαίρωμα, τους ανθρώπους που τον βρίζουν. Το ότι εξόργισε την κοινωνία με την αλαζονική του στάση είναι γεγονός γιατί όταν έσκασε όλο αυτό ήρθαν άνθρωποι να μιλήσουν.

Άρχοντας της γκρίζας ζώνης με διπλή ζωή. Το καλλιεργούσε αυτό το προφίλ, να ζει στο περιθώριο της κοινωνίας. Θεωρούσε ότι έχοντας την έξωθεν μαρτυρία για το ταλέντο του και στη λεγόμενη καλή κοινωνία γιατί να μην χαρεί την εξουσία του;

Ήθελε να σωματοποιήσει την εξουσία του για να ηδονίζεται. Ότι θα το κάνω γιατί μπορώ να το κάνω, γιατί δεν θα με πιάσουν, γιατί είμαι ο Λιγνάδης και οι υπόλοιποι είναι ένα κρέας.

Όσον αφορά τη διάταξη του κου εισαγγελέα που έβαλε στο αρχείο καταγγελίες από πρώην μαθήτριες του Αρσακείου, από τη διάταξη προκύπτει ότι δεν κλήθηκαν να καταθέσουν πριν από το έτος της παραγραφής. Είχαν παραγραφεί και δεν υπήρχε λόγος να γίνει η εξέταση αλλά πλέον έχουν βγει και επώνυμες καταγγελίες.

Όσον αφορά την πορνογραφία ανηλίκων, όντως είχε υποβληθεί αίτημα να δειρευνηθεί η κατοχή πορνογραφικού υλικού και είχα επισυνάψει ενδεικτικά μια φωτογραφία. Λάθος μου. Ο εισαγγελέας που είδε τη φωτογραφία συμπέρανε ότι το άτομο αυτό δεν ήταν ανήλικο.

Όμως υπάρχουν εδώ άλλες 40 φωτογραφίες που πληρούν τα κριτήρια πορνογραφικού υλικού. Ο εισαγγελέας εξέτασε μόνο μία φωτογραφία και καμία άλλη από αυτές που βρίσκονται εδώ μέσα. Επέλεξα να μην ασχοληθώ τόσο με αυτές τις μαρτυρικές καταθέσεις, όπως αυτές του ΑΚ η οποία συμπίπτει με την κατάθεση του Α.

Ακόμα και λεπτομέρειες όμως όπως όταν λέει ο ΑΣ ότι ο κατηγορούμενος «μας έλεγε ιστορίες» και ρώτησε ο εισαγγελέας «τι ιστορίες» και λέει «για να πάμε στη Μύκονο» και ότι «αυτό μου έμεινε».

Έρχεται μετά ο Διονύσης Παναγιωτάκης και λέει νοικιάζαμε σπίτι στον Ορμό της Μυκόνου. Λένε διάφορες μαρτυρίες για ένα ψαράκι στο κουδούνι του κατηγόρουμένου. Είναι αυτά τα μικρά πράγματα που φανερώνουν την αλήθεια.

Κάνοντας έναν μικρό συνοψισμό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σταθεί ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι προϊόν σκευωρίας. Δεν είναι η ελληνική δικαιοσύνη για να ευδοκιμίσουν τέτοιου είδους απόψεις.

Οι συνθήκες και το πλαίσιο κάτω από το οποίο πήρε χώρα είναι το κρίσιμο. Δεν γίνεται να γίνεται προσπάθεια από τον κατηγορούμενο να πολιτικοποιηθεί το θέμα.

Είναι από τα θέματα που είναι ευρέως πολιτικά, κομματικά όμως όχι. Οι καταγγελίες σε χώρους όπως το θέατρο και ο αθλητισμός πρέπει να προστατευθούν.

Είναι δυνατόν ο ίδιος να εξαπατά την υπουργό που τον διόρισε; Να την εργαλειοποιεί; Να κρυφτεί κάτω από τα φουστάνια της και μετά να λέει ότι φταίνε οι δημοσιογράφοι;

Αυτά υποτιμούν την κοινωνία και τον κόσμο που έχει αγκαλιάσει τα θύματα. Δεν θέλουμε άλλους Λιγνάδηδες. Και όταν βγει πάλι τα ίδια θα κάνει. 30 χρόνια αυτά κάνει. Απεδείχθή ότι ο Λιγνάδης βλάπτει σοβαρά τη νεολαία. Για να φτάσουμε εκεί που έφτασε ο ΝΣ. Όπως λέει να βάλουμε τέλος στην κατάχρηση της εξουσίας.

Αυτή η απόφαση όποια και αν είναι θα είναι ιστορική. Θα αφήσει το αποτύπωμά της. Θα είναι ορόσημο και θα σηματοδοτήσει το αύριο.

Το οποίο θα είναι ή φωτεινό με αβίαστο έρωτα ή ζοφερό.

Με γύπες που θα κάνουν βόλτα να θυρεύσουν τα ευάλωτα.

Η αλήθεια βρίσκεται μπροστά στα μάτια σας. Είναι οι απολογίες των θυμάτων, η απολογία του ίδιου του κατηγορουμένου. Σκύψτε στη δικογραφία και εκεί θα βρείτε όλη την αλήθεια. Η ετυμηγορία σας θα δικαιώσει όχι μόνο τους καταγγέλοντες αλλά και τον ΝΣ, τον ΒΚ και άλλους τόσους μικρούς Τομ που δεν ήρθαν εδώ και περιμένουν να ακούσουν την απόφασή σας.

Για τους ενόρκους η πολιτεία σας έδωσε την εμπιστοσύνη της και γι’ αυτό χρησιμοποιήστε τη συνείδησή σας. Δείτε τη δικογραφία και αποφασίστε.

Τα τραύματα στις ψυχές δεν παραγράφονται. Επουλώνονται όμως. Δεν θα αντιστραφούν τα πράγματα. Δικαίωση ψάχνουν για να επουλώσουν τις πληγές τους. “”

Related Articles

Back to top button