ΕΛΛΑΔΑ

Διεξάγονται σήμερα με ευτράπελα οι φοιτητικές εκλογές

Σε τεταμένο κλίμα διπράττονται σήμερα α οι φοιτητικές εκλογές σε όλη τη χώρα.

Το κλίμα είναι έντονο από τις προηγούμενες ημέρες. Τόσο η ΔΑΠ όσο και η Πανσπουδαστική, που μάχονται για την πρωτιά στις φοιτητικές εκλογές έχουν ανεβάσει τους τόνους.

Οι φοιτητικές εκλογές γίνονται λίγο καιρό μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια.
Μέσα σε ένα κλίμα αναβρασμού, εξαιτίας των έντονων διαμαρτυριών και των καταλήψεων που προηγήθηκαν.

Οι φοιτητικές εκλογές αποτελούν την ύψιστη δημοκρατική διαδικασία των Φοιτητικών Συλλόγων.

Οι φοιτητές μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες από τις 07.00 μέχρις τις 19.00. Κάτι, όμως, που δεν είναι απολύτως δεσμευτικό, καθώς ο κάθε σύλλογος ορίζει τις ώρες που βολεύουν. Στην Πάτρα, η εκλογική διαδικασία θα διαρκέσει από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ. Η επανεκκίνηση των μαθημάτων στα αμφιθέατρα θα γίνει αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων.

Πώς ένας φοιτητής μπορεί να ψηφίσει;

Για να ψηφίσει ένας φοιτητής, θα πρέπει να επιδεικνύει στην εφορευτική επιτροπή αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης.

Σε περίπτωση που κάποιος φοιτητής δεν έχει μαζί του τα απαραίτητα έγγραφα (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης) παρέχεται η δυνατότητα να συμμετάσχει στις εκλογές μόνο με βεβαίωση, που θα του χορηγηθεί από την γραμματεία του τμήματος, ύστερα από σχετικό έλεγχο της καρτέλας του φοιτητή στις Γραμματείες.

Οι αίθουσες, που θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα για τις φοιτητικές εκλογές, θα πρέπει να έχουν ήδη ανακοινωθεί από το Δ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου δύο μέρες περίπου πριν τις φοιτητικές εκλογές.

Στήθηκαν διπλές κάλπες στην ΑΣΟΕΕ – Φοιτητικές εκλογές εντός και εκτός Πανεπιστημίου

Σε αδιέξοδο οδηγούνται τα τελευταία χρόνια οι φοιτητικές εκλογές στην ΑΣΟΕΕ

Όπως το 2022 και το 2023 έτσι και φέτος οι φοιτητικές παρατάξεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αποφάσισαν την διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» στον Κεραμεικό με τις παρατάξεις: 

 • Πανσπουδαστική Κ.Σ
 • Α.Ρ.Εν.Α
 • Ρ.Α.Σ
 • ΕΑΑΚ
 • Resistencia
 • Δίκτυο Προοδευτικών Αριστερών Φοιτητών
 • Αγωνιστικών Κινήσεων

να καταγγέλλουν τη διαδικασία αυτή.

Όπως τονίζουν πραγματοποιούνται με παράτυπο τρόπο, σε χώρο εκτός πανεπιστημιακού ασύλου, χωρίς να τηρείται η νόμιμη διαδικασία που ακολουθείται στην πλειονότητα των υπόλοιπων Φοιτητικών Συλλόγων της χώρας και χωρίς τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων. 

Επισημαίνουν ότι διεξάγονται σε χώρο που δε διασφαλίζεται ούτε στο ελάχιστο το αδιάβλητο της διαδικασίας και εξέδωσαν κάλεσμα για πραγματοποίηση των φοιτητικών εκλογών του Φ.Σ. στο κεντρικό κτήριο της ΑΣΟΕΕ.

Εκλογές εκτός Πανεπιστημίου

Η ανακοίνωση της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ για εκλογές εκτός πανεπιστημίου:

«Την ερχομένη Τετάρτη 22 Μαΐου σας καλούμε να στηρίξετε το δημόσιο Πανεπιστήμιο, να ενισχύσετε την ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ
Στις φοιτητικές εκλογές που θα διεξαχθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη στον Κεραμεικό από τις 8 πμ μέχρι 8 μμ. Ψηφίζουμε με αστυνομική ταυτότητα!»

Εκλογές εντός Πανεπιστημίου

Η ανακοίνωση της Πανσπουδαστικής Κ.Σ στην ΑΣΟΕΕ και αριστερών σχημάτων για εκλογές εντός πανεπιστημίου:

Η Απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής του ΦΣ ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέτρουλας» για την διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών, σύμφωνα με τις φοιτητικές παρατάξεις:

 1. Πανσπουδαστική Κ.Σ
 2. Α.Ρ.Εν.Α
 3. Ρ.Α.Σ ΕΑΑΚ
 4. Resistencia
 5. Δίκτυο Προοδευτικών Αριστερών Φοιτητών
 6. Αγωνιστικές Κινήσεις

Ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) του Φοιτητικού Συλλόγου ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πετρούλας»

Οι φοιτητικές εκλογές του Φοιτητικού Συλλόγου ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέτρουλας» θα διεξαχθούν την Τετάρτη 22/5/2024 από τις 7π.μ. έως τις 7μ.μ. στο κεντρικό κτήριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ). Συγκεκριμένα:

 • Οι φοιτητές των τμημάτων Οικονομικής Επιστήμης και ΔΕΟΣ θα ψηφίζουν στην αίθουσα Α21
 • Οι φοιτητές των τμημάτων Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών και ΔΕΤ στην Α22
 • Οι φοιτητές των τμημάτων ΟΔΕ και Μάρκετινγκ στην Α23 και
 • Οι φοιτητές των τμημάτων Πληροφορικής και Στατιστικής στην Α24

Οι φοιτητές για να ψηφίσουν θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα και φοιτητικό πάσο. Σε περίπτωση απώλειας ταυτότητας θα χρειαστεί βεβαίωση απώλειας και σε περίπτωση απώλειας πάσο βεβαίωση σπουδών. Καλούμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές του Φοιτητικού μας Συλλόγου.»

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή:

 • Γκογκίδης Μιχάλης
 • Κυδωνάκης Κωνσταντίνος
 • Σκάντζα Αθανασία
 • Τσιρόπουλος Αναστάσης

Στην Πάτρα, η εκλογική διαδικασία θα διαρκέσει από τις 08:00 έως τις 20:00.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι στην Πάτρα ψήφισαν σχεδόν 8.000 φοιτητές. Αν και οι εκλογές γίνονταν στο 13ο Λύκειο (πίσω από το πρώην παράρτημα), αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθούν σε δύο δημοτικά σχολεία της Πάτρας, στο Στρούμπειο και στο 1ο Δημοτικό, καθώς και στο πρώην ΤΕΙ στο Μπεγουλάκι, λόγω καταμερισμού των Τμημάτων για λόγους χωρητικότητας.

Βολές ΔΑΠ για ΠΚΣ για τις εκλογές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη ΔΙΠΑΕ

Η φοιτητική παράταξη ΔΑΠ κατηγορεί την ΠΚΣ για αθέμιτες εκλογικές πρακτικές με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει, μετά το περιστατικό στο ΔΙΠΑΕ, όπου οι φοιτητές μπορούσαν να ψηφίσουν λευκό ή ΠΚΣ, με κατ’ οίκον παράδοση της κάλπης, η ΠΚΣ προτείνει τώρα τη μεταφορά κάλπης σε άλλη πόλη, λόγω εκπαιδευτικής εκδρομής.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ υποστηρίζει ότι αυτές οι ενέργειες υπονομεύουν τη δημοκρατική διαδικασία και καλεί την ΠΚΣ να ανακαλέσει αυτή την απόφαση, προστατεύοντας την αξιοπιστία των φοιτητικών εκλογών.

«Για άλλη μια χρονιά, στις γνωστές πρακτικές της επιμένει η ΠΚΣ, ξεκινώντας φέτος από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μετά το διήμερο φοιτητικών εκλογών στο ΔΙΠΑΕ, όπου οι φοιτητές μπορούσαν να ψηφίσουν ή λευκό, ή ΠΚΣ, με τη δυνατότητα μάλιστα κατ’ οίκον παράδοσης της κάλπης, από χθες η Πανσπουδαστική παρέχει τη δυνατότητα παράδοσης και σε άλλη πόλη.
Συγκεκριμένα, βλέποντας προφανώς πως δεν της βγαίνουν τα «κουκιά», σήμερα στο προεκλογικό διοικητικό συμβούλιο κατέφυγε μέχρι και στην πρόταση να μεταφερθεί η κάλπη ενός έτους στο Βόλο, με αφορμή την εκπαιδευτική εκδρομή που διοργανώνεται από σχολή του Γεωπονικού.
Αν λοιπόν, δεν εκληφθεί αυτό ως κακόγουστο αστείο, τότε δυστυχώς εγείρονται πάρα πολλά ερωτήματα για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η δήθεν προοδευτική δύναμη του κυρίου Κουτσούμπα τις εκλογικές διαδικασίες και τη Δημοκρατία.
Αυτή η στάση, ξεπερνάει κάθε όριο, διότι σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας, αλλά σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά και πουθενά σε καμία εκλογική διαδικασία.
Μπορεί κάποιοι να ονειρεύονται ακόμη τη Σοβιετική Ένωση, όμως στις δημοκρατικές χώρες, στις κάλπες αποτυπώνεται η εκλογική βούληση (εν προκειμένω) των φοιτητών και οι μεθοδεύσεις από τον Περισσό περισσεύουν. Καλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, η ΠΚΣ να ανακαλέσει αυτή τη παράλογη απόφαση, να μην ευτελίσει άλλο τις φοιτητικές εκλογές και με όση αξιοπρέπεια της έχει απομείνει, να σεβαστεί τουλάχιστον τους φοιτητές και την ψήφο τους, γιατί για κάποιους δεν είναι φύλλο συκής.»

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κατηγορεί επίσης την παράταξη της ΠΚΣ για αθέμιτες εκλογικές συμπεριφορές και στο ΔΙΠΑΕ

Σε διαφορετικές ημερομηνίες διεξάγονται για ακόμη μία χρονιά οι φοιτητικές εκλογές στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, με τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ να κάνει λόγο για «παρωδία της Πανσπουδαστικής.»

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ χαρακτηρίζει τη διαδικασία των εκλογών ως «τσίρκο», επισημαίνοντας:

 • Κάνουν ΔΙΗΜΕΡΕΣ εκλογές στις οποίες συμμετέχουν ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ
 • Σε ψεύτικα σωματεία που έχουν επινοήσει
 • Χωρίς λίστες εφορευτικής επιτροπής, αφού δεν αναγνωρίζονται από καμία αρχή
 • Μεταφέροντας την κάλπη από διάδρομο σε διάδρομο μήπως τσιμπήσουν καμία ψήφο

Όλες οι υπόλοιπες φοιτητικές παρατάξεις έχουν καταγγείλει τις πρακτικές της Πανσπουδαστικής και θα συμμετέχουν κανονικά στην εκλογική διαδικασία της 22ης Μαΐου 2024.
Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης και παράθεσε στα «Φοιτητικά Νέα» φωτογραφικό υλικό για την υποστήριξη των καταγγελιών της.

Τέλος, το μήνυμα όπως αναφέρει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι σαφές: Οι φοιτητές του ΔΙΠΑΕ θα δώσουν το μήνυμα στη προσπάθεια της ΠΚΣ να ευτελίσει την έννοια των φοιτητικών εκλογών. 

Την Τετάρτη 22 Μαΐου οι φοιτητές του ΔΙΠΑΕ θα στηρίξουν κατά χιλιάδες τη μεγαλύτερη Δημοκρατική παράταξη, τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΔΙΠΑΕ που θα είναι και πάλι πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια της χώρας.

Δείτε φωτογραφίες:

ΠΚΣ: Σχέδιο νοθείας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για τις φοιτητικές εκλογές του 2024

Ανακοίνωση εξέδωσε η φοιτητική παράταξη Πανσπουδαστική Κ.Σ. όπου κάνει λόγω για «Σχέδιο νοθείας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και αλλοίωσης του αποτελέσματος των φοιτητικών εκλογών.»

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η παράταξη της Ν.Δ. λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι φοιτητικές εκλογές, επιδιώκει να τις υπονομεύσει και στήνει σκηνικό νοθείας βλέποντας ότι και αύριο δεκάδες χιλιάδες φοιτητές ετοιμάζονται να την τιμωρήσουν με τη μαζική τους συμμετοχή!

Αναφέρουμε ενδεικτικά:

 • Στους Φοιτητικούς Συλλόγους της Χίου, στελέχη της ΔΑΠ επιδιώκουν να αποκλείσουν τη συμμετοχή του ψηφοδελτίου της Πανσπουδαστικής Κ.Σ.
 • Στον Φοιτητικό Σύλλογο της Σχολής Οικονομικών Επιστημών στην Κοζάνη η ΔΑΠ επεδίωξε με επίσημη πρόταση να καταμετρηθούν και να προστεθούν τα «λευκά» ψηφοδέλτια στη δύναμη της πρώτης παράταξης.
 • Στον Φοιτητικό Σύλλογο Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του ΕΚΠΑ η ΔΑΠ ψήφισε εκλογικό κανονισμό που ορίζει τη «δυνατότητα να ψηφίζουν εκτός παραβάν μετά από απόφαση της εκλογικής επιτροπής»!
 • Στον Φοιτητικό Σύλλογο Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ στέλεχος της ΔΑΠ παρέλαβε τις λίστες – μητρώο της σχολής από τη γραμματεία της σχολής χωρίς απόφαση συλλόγου και τις πήγε σπίτι του για πάνω από ένα 24ωρο!
 • Στο ΠΑΜΑΚ η ΔΑΠ πρότεινε οι φοιτητές να ψηφίζουν χωρίς ταυτότητα και οι εφορευτικές επιτροπές να αποφασίζουν κατά πλειοψηφία μόνο με στελέχη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
 • Στον Φοιτητικό Σύλλογο Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ η ΔΑΠ όρισε εφορευτική επιτροπή με την πλειοψηφία να αποτελείται από στελέχη της ΟΝΝΕΔ και δεν ορίστηκε εκλογικός κανονισμός για το ποιοι θα έχουν δικαίωμα ψήφου.
 • Στον Φοιτητικό Σύλλογο Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών επιδιώκουν να αποκλείσουν το δικαίωμα ψήφου από ένα ολόκληρο έτος συγκεκριμένου τμήματος.

Οι φοιτητές με τη μαζική τους συμμετοχή θα υπερασπιστούν τις συλλογικές δημοκρατικές τους διαδικασίες και τους συλλόγους τους! Με την ενίσχυση της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. θα δώσουν ένα γερό χαστούκι στην κυβέρνηση και την παράταξή της στα Πανεπιστήμια, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ! Όλοι αύριο συμμετέχουμε μαζικά στις εκλογές! Η φωνή των φοιτητών θα ακουστεί δυνατά, όσο και αν δεν το θέλει η ΝΔ και η ΔΑΠ!»

Δε κατεβάζει φοιτητική παράταξη ο ΣυριζαΗ Νέα Αριστερά στηρίζει το σχήμα «Δίκτυο» σε 71 σχολές σε ολόκληρη τη χώρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατεβάζει παράταξη στις φοιτητικές εκλογές παρά μόνο στο Πολιτικό της Νομικής. Η Νέα Αριστερά από πλευράς της κατεβάζει σχήμα (Δίκτυο) σε 71 σχολές σε ολόκληρη τη χώρα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button