
Εάν κανείς ενδιαφέρεται να αποδώσει στα χρυσά κοσμήματαμια αδιαμφισβήτητη ιδιότητα, αυτή είναι η ικανότητά τους να μαγνητίζουν το ενδιαφέρον. Άλλοτε με τις απεικονίσεις της φύσης αποκτώντας περίτεχνα σχέδια ζώων ή λεπτεπίλεπτα σχήματα λουλουδιών και φύλλων. Σε άλλες περιπτώσεις η δυνατότητα τους να μεταμορφώνονται σε διάφορα κομμάτια ή τα περίπλοκα σχέδια σε κάνουν να τους ρίχνεις μια δεύτερη ή και τρίτη ματιά.
Τέλος υπάρχουν κι εκείνα τα κοσμήματα, που αποτελούν ωδή σε ιστορικές στιγμές, οι οποίες αποτελούν την πηγή έμπνευσης της δημιουργίας τους. Ας δούμε από κοινού μερικά από αυτά τα κοσμήματα, που αποτέλεσαν ορόσημο στην κοσμηματοποιΐα του προηγούμενου αιώνα.
1. Το αυτοκρατορικό κολιέ της Μαρίας Αντουανέτας
Βασιλιάς των κοσμημάτων στέφεται το κολιέ της διαβόητης Γαλλίδας Αυτοκράτειρας Μαρίας Αντουανέτας. Σχεδιάστηκε από τον οίκο των De Beers, έχει ένα ροζ διαμάντι 1.84 καρατίων, 2 κίτρινα διαμάντια των 5.24 καρατίων και των 7.06 καρατίων αντίστοιχα. Οι 3 αυτοί λίθοι πλαισιώνονται από μικρότερα διαμάντια, που φτάνουν στο σύνολό τους τα 181.1 καράτια.
Το διαμάντι σε σχήμα αχλαδιού, που κρέμεται στο τέλος του κολιέ ζυγίζει 8.05 καράτια, ενώ το κόσμημα στο σύνολό του κοστολογείται στα 3.7 εκ. δολάρια. Πρόκειται για ένα πληθωρικό κόσμημα πραγματικά αυτοκρατορικών διαστάσεων αντάξιο της προσωπικότητας για την οποία προορίζονταν.
2. Το εμβληματικό σετ κοσμημάτων από σμαράγδια της Ελίζαμπεθ Τέιλορ
Πρόκειται για ένα σετ κολιέ και σκουλαρίκια αποτελούμενο από σμαράγδια και διαμάντια, το οποίο μάλιστα συνοδεύεται από το αντίστοιχο βραχιόλι και δαχτυλίδι. Για άλλη μια φορά ο Ρίτσαρντ Μπάρτον έκανε ένα πολύτιμο δώρο στη σύζυγό του Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Άλλωστε ήταν γνωστή η αγάπη της λαμπερής ηθοποιού για τα διαμάντια και τα κοσμήματα, που συνέλεγε από τον οίκο Bulgari στη Via del Condotti στη Ρώμη.
Πρώτα λοιπόν δημιουργήθηκε η καρφίτσα ως δώρο αρραβώνων και στη συνέχεια το κολιέ ως δώρο γάμου. Ακολούθησαν τα σκουλαρίκια, το δαχτυλίδι και το βραχιόλι. Όλο το σετ δημοπρατήθηκε στην τιμή των 23 εκ. δολαρίων.
3. Το σετ από ρουμπίνα της Wallis Simpson δια χειρός VanCleef & Aprels
Ένα ακόμη σετ κοσμημάτων από ρουμπίνια που το έκανε δώρο ο βασιλιάς Εδουάρδος ο VIII στην Wallis Simpson, Δούκισσα του Γουίνδσορ, αφότου απαρνήθηκε τον θρόνο για χάρη της αγάπης της. Το κολιέ στο τελείωμα του οποίου υπάρχει ένας θύσανος από ρουμπίνια συνοδεύτηκε από καρφίτσα και βραχιόλι. Μάλιστα ήταν από τα πρώτα κοσμήματα, που χρησιμοποίησαν μη εμφανές δέσιμο των λίθων. Στο κολιέ υπήρχε εγχάρακτη η φράση «Στη Wallis μου από τον Εδουάρδο της 19.VI.1936». Ήταν ένα από τα πολλά προσωποποιημένα δώρα, που έλαβε η Δούκισσα στη διάρκεια των 35 χρόνων κοινής τους ζωής.
4. Το βραχιόλι πάνθηρας από διαμάντια και άλλους λίθους
Ένα ακόμη ξεχωριστό κομμάτι, της Wallis Simpson, ήταν το βραχιόλι πάνθηρας από διαμάντια και όνυχα του οίκου Cartier. Πρόκειται για ένα από τα ακριβότερα κομμάτια του οίκου, που έχει πωληθεί σε δημοπρασία. Δημιουργήθηκε από τη σχεδιάστρια του οίκου Cartier, Jeanne Toussaint προσωπικά για χάρη του Δούκα και της Δούκισσας του Γουίνδσορ.
5. Το κίτρινο διαμάντι των Tiffany & co.
Διαφημίστηκε ως ένα από τα σπουδαιότερα κίτρινα διαμάντια του κόσμου. Αυτός ο καναρινί- κίτρινος λίθος ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική το 1877. Με το εντυπωσιακό βάρος των 287.42 καρατίων συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων σημαντικών και ιστορικών πολύτιμων λίθων στο βιβλίο του ιστορικού Herbert Tillander, Diamond Cuts in Historic Jewelry – 1381 to 1910.
Μόλις περιήλθε στην κατοχή του Καρόλου Τίφανυ, έβαλε τον γεμολόγο George Kunz, που τότε ήταν μόλις 23 ετών, να το κόψει σε σχήμα τετράγωνο. Πλέον το διαμάντι ζύγιζε 128.54 καράτια. Το διαμάντι φορέθηκε από την Audrey Hepburn για χάρη των γυρισμάτων της ταινίας, Breakfast at Tiffany’s.
6. Το Hindu κολιέ της Daisy Fellowes του οίκου Cartier
Η κληρονόμος και εγγονή της γνωστής οικογενείας ραπτομηχανών Singer φημίζονταν για το απαράμιλλο στυλ της. Πρόκειται για τη ναυαρχίδα της συλλογής tutti frutti του διάσημου οίκου και ολοκληρώθηκε το 1963, οπότε και διέθετε 594 διαμάντια. Σε αυτά προστέθηκαν άλλα 238 και 8 ρουμπίνια και 13 ζαφείρια.
Εκτός από εμβληματικά κοσμήματα υπάρχουν και μοναδικά ρολόγια, πραγματικά αριστουργήματα, που ανήκαν σε δισημότητες. Άλλοτε κατά παραγγελία για λιγότερο γνωστούς, αλλά αρκετά ευκατάστατους ανθρώπους άλλοτε για κοινούς θνητούς οι οίκοι κοσμηματοποιΐας δημιούργησαν εξαιρετικά ρολόγια. Κάποια από αυτά μπορούν να βρεθούν σε διεθνείς δημοπρασίες και κάποια σε μεταχειρισμένα ρολόγια σε εξειδεικευμένα καταστήματα. Και η αλήθεια είναι, ότι όσο περνά ο καιρός τόσο αυξάνεται η αξία τέτοιων μοναδικών δημιουργημάτων, άσχετα με τον αριθμό των προηγούμενων ιδιοκτητών τους.