ΕΛΛΑΔΑ

Αύριο η Black Friday στην Ελλάδα – Το αμερικανικό έθιμο που εγκαινιάζει την Χριστουγεννιάτικη περίοδο

Η αγαπημένη Black Friday των Αμερικανών, κάνει την εμφάνισή της αύριο και στην Ελλάδα. Είναι η ημέρα με τις περισσότερες πωλήσεις των καταστημάτων στην Αμερική, που οι καταναλωτές περιμένου κάθε χρόνο. Ένα έθιμο που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλές δεκαετίες στις ΗΠΑ και επιτάσσει τη διενέργεια εκπτώσεων την Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, εγκαινιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη χριστουγεννιάτικη περίοδο.

 

 

Στην Ελλάδα της τεράστιας οικονομικής κρίσης, είναι μια σημαντική ευκαιρία για πωλήσεις. Βέβαια το έθιμο γίνεται για πρώτη φορά στην χώρα μας και δεν υπάρχει μέτρο σύγκριση.

Για αύριο Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016, στην Black Friday προβλέπονται εκτεταμένες προσφορές από τα καταστήματα.

Χθες μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει και φέτος στην Black Friday το εκπτωτικό χωριό McArthurGlen, στα Σπάτα, το οποίο ήδη από πέρυσι έφερε στην Ελλάδα τη μόδα της Black Friday. Μάλιστα, ειδικά την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου το εκπτωτικό χωριό θα είναι ανοιχτό από πολύ νωρίς το πρωί και συγκεκριμένα από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. To εκπτωτικό χωριό υπόσχεται ότι την Παρασκευή οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις θα διαθέσουν σειρά προϊόντων τους στις χαμηλότερες τιμές όλης της χρονιάς. Σύμφωνα με τις προσφορές που έχουν ανακοινωθεί, το ποσοστό των εκπτώσεων θα φτάνει έως 80% από την αρχική τιμή (όχι τη χαμηλή τιμή outlet που ισχύει ήδη στο εκπτωτικό χωριό) με έως και 40% έκπτωση από την τιμή outlet.

Στην Black Friday θα συμμετέχει δεύτερη φορά και η δανέζικη αλυσίδα ειδών σπιτιού Jysk, με τη διοίκηση της εταιρείας να αναμένει ρεκόρ προσέλευσης πελατών. Μάλιστα, η Black Friday θα ξεκινήσει για την Jysk από την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στα φυσικά καταστήματα και έως και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στο ηλεκτρονικό κατάστημα jysk.gr. Σύμφωνα με την εταιρεία το κέρδος για τους καταναλωτές αυτές τις ημέρες θα είναι έως και 75%, ενώ θα υπάρχουν εξαιρετικές προσφορές σε 14 διαφορετικές προϊοντικές κατηγορίες.

Πώς προέκυψε η ονομασία;

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν βεβαίως χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία.

Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό. Καθιερώθηκε λοιπόν η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους, εξ’ ου και η ονομασία Black Friday.

Ο θεσμός τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων σε Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Φινλανδία, Πολωνία και κάθε χρονιά συμμετέχουν όλο και περισσότεροι λιανέμποροι.

 

Related Articles

Back to top button