ΕΛΛΑΔΑ

Αθώος για όλες τις κατηγορίες κρίθηκε ο Τάσος Θεοφίλου από το Εφετείο

Ο Τάσος Θεοφίλου κρίθηκε σήμερα αθώος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων παρά την εισαγγελική πρόταση που ζητούσε ισόβια κάθειρξη.

Ο Τάσος Θεοφίλου αθωώθηκε κατά πλειοψηφία για τις κατηγορίες της σύστασης και ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, για απόπειρα ανθρωποκτονίας, για ληστεία, κατασκευή – προμήθεια – κατοχή εκρηκτικών υλών.

«Δεν θέλω φασαρία όποιο και να είναι το αποτέλεσμα», είπε η πρόεδρος προτού ανακοινώσει το αποτέλεσμα στην κατάμεστη αίθουσα του Εφετείου. Ακολούθησαν έξαλλοι πανηγυρισμοί αλληλέγγυων.

Παλαιότερη δήλωση του Τάσου Θεοφίλου :

«Η μόνη φορά που βρέθηκα κοντά σε όπλο, ήταν όταν μου το έβαλαν στον κρόταφο στη σύλληψή μου. Δεν διέπραξα κανένα από τα αδικήματα που με κατηγορούν. Διέπραξα ένα αδίκημα το οποίο περικλείει όλα τα αδικήματα, είμαι αναρχικός.»

Η δήλωση των συνηγόρων υπεράσπισης

Η σημερινή πανηγυρική αθώωση του Τάσου Θεοφίλου από το Α΄ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών αποτελεί θριαμβευτική νίκη μέσα σε μία γκρίζα πολιτική συγκυρία που απαλλάσσει συστηματικά τους κατασταλτικούς μηχανισμούς από κάθε αναστολή να αυθαιρετούν και να στήνουν σκευωρίες.

Ταυτόχρονα είναι μία ιστορική νίκη του νομικού πολιτισμού, που κατακτήθηκε με αιώνες λαϊκών αγώνων και όχι από την καλωσύνη οποιασδήποτε εξουσίας, διότι απέτρεψε την επιδιωκόμενη μετατροπή του ποινικού δικαίου από δίκαιο αποδείξεων σε δίκαιο ενδείξεων και κυρίως «δίκαιο» υποδείξεων.

Αξίζουν συγχαρητήρια στα μέλη της πλειοψηφίας του δικαστηρίου διότι αντιστάθηκαν στις πιέσεις των μηχανισμών, που δεν σταμάτησαν ούτε την τελευταία στιγμή, και απέδειξαν ότι υπάρχουν ακόμα δικαστές που δεν ασκούν απλά εξουσία, αλλά απονέμουν δικαιοσύνη και σαν τέτοιες θα μείνουν στην ιστορία.

Θερμούς χαιρετισμούς στο αγωνιζόμενο κίνημα, που μαζί με τους συνήγορους υπεράσπισης δώσαμε μέσα και έξω από τα δικαστήρια τη μάχη για να σπάσει το φράγμα της σιωπής και να απλωθεί με επιτυχία το κύμα συμπαράστασης, πολύ ευρύτερα από τα όρια του αναρχικού χώρου και να νικήσει τους μηχανισμούς.

Μετά από πέντε χρόνια άδικης φυλάκισης ο Τάσος βγαίνει σήμερα. Με το βλέμμα σε κάθε διωκόμενο αγωνιστή, ο αγώνας συνεχίζεται.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης

Κώστας Παπαδάκης

Αννυ Παπαρούσσου

Σπύρος Φυτράκης

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button