ΕΛΛΑΔΑ

Αστυνομικοί προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας να επιτρέπονται τα γένια!

«Τα γένια είναι αναφαίρετο Δικαιώμα κάθε Αστυνομικού που το επιθυμεί και εμείς το διεκδικούμε» λένε οι αστυνομικοί στην ανακοίνωσή του

Η Δράση Αστυνομικών ανέλαβε τη προσφυγή μέλους της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σχετικά με τη κατάργηση του κανονισμού που επιβάλει το ξύρισμα και απαγορεύει τα γένια των Αστυνομικών. Ζητάμε έτσι να εναρμονιστεί ο κανονισμός με τα ισχύοντα στους υπόλοιπους Αστυνομικούς οργανισμούς των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου οι Αστυνομικοί δεν απαγορεύεται να έχουν περιποιημένα γένια, σκουλαρίκια και τατουάζ, καθώς αυτά δε σχετίζονται ουδόλως με το επίπεδο των Αστυνομικών και την ποιότητα της Αστυνόμευσης.

Η τριχοφυΐα στους άνδρες αποτελεί δευτερογενές χαρακτηριστικό φύλου και ως εκ τούτου εγγενές στοιχείο της προσωπικότητας τους. Οι χαρακτηρισμοί ως αναξιοπρεπή συμπεριφορά και αντικανονικό της στολής σε όποιον δεν επιθυμεί να ξυριστεί και αφήνει γένια αντιβαίνουν στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας όπως ορίζει το άρθρο 5 του Συντάγματος.

Επίσης, ο κανονισμός παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης λόγω χαρακτηριστικών φύλου όπως ορίζεται από το Ν. 4443/2016 καθώς ο άντρας Αστυνομικός τυγχάνει λιγότερο ευνοϊκής μεταχείρισης σε σχέση με κάποιο άτομο σε ανάλογη περίπτωση και το θέτει σε μειονεκτική θέση λόγω χαρακτηριστικών φύλου.

Έτσι ως Δράση Αστυνομικών αναλάβαμε τα έξοδα της προσφυγής και ζητάμε την αλλαγή του κανονισμού που θα σημάνει τον εν γένει εκσυγχρονισμό παρωχημένων κανονισμών και συντηρητικών αντιλήψεων που επικρατούν στην Ελληνική Αστυνομία.

Τέλος, ως Δράση Αστυνομικών είναι στέρεα πεποίθησή μας ότι δεν αποτελεί το πρόβλημα της Ελληνικής Αστυνομίας η επιβολή του ξυρίσματος και η απαγόρευση γενειάδας, αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελεί ένα ζήτημα που απασχολεί εκατοντάδες συναδέλφους μας και τη καθημερινή τους υπηρεσιακή ζωή, η οποία είναι ήδη ιδιαίτερα δύσκολή και επιβαρυμένη με προβλήματα που ζητούν επίλυση από τους αρμόδιους.

Ο καλός Αστυνομικός δε φαίνεται από το ξύρισμα, τα σκουλαρίκια και τα τατουάζ.

Ευχαριστούμε θερμά το δικηγόρο μας ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟ Βασίλειο για την εκπροσώπησή μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Για όποιον συνάδελφο επιθυμεί να συμβάλει στη διεκδίκηση αυτή υποστηρίζοντας τη δράση μας μπορεί να εγγραφεί στο Σωματείο μας και να προχωρήσουμε μαζί σε νέες διεκδικήσεις Δικαιωμάτων:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd1e5Ex4LUyf9r47e1hIIR8J3Edjrmjy1Ckzc_bfPwW4dSP4Q/viewform

Related Articles

Back to top button