ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα τα εγκαίνια της Art Athina (Βίντεο)

Μια τόση δα μικρή «χώρα» έχει στηθεί στο Κλειστό Π. Φαλήρου. Μια «χώρα» διαφορετική απ’ αυτή που ξέρουμε. Με το χρώμα και την αισιοδοξία της τέχνης. Μια όαση σε μια σκληρή καθημερινότητα. Διασχίζοντας κανείς την είσοδο του Κλειστού Π. Φαλήρου νιώθει ότι όλα (μπορούν να γίνουν) διαφορετικά.

ADS

Από χθες, τα βλέμματα του κόσμου της τέχνης είναι στραμμένα στο Tae Kwon Do. Με 22% περισσότερες συμμετοχές φέτος σε σχέση με πέρσι, με το έργο του Γιώργου Λάππα – που έφυγε αναπάντεχα τον Ιανουάριο του 2016 σε ηλικία 66 ετών – να πρωταγωνιστεί, με σύμπραξη με το Δήμο Αθηναίων και τιμητικό αφιέρωμα στη συλλογή της Πινακοθήκης του αλλά και ιστορικές μορφές της τέχνης, η Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης Art Athina δίνει για άλλη μια φορά το στίγμα της ενάντια σε μια εποχή που όλα μοιάζουν να έχουν παγώσει. «Οι καλλιτέχνες, όμως, δεν μπορούν να μπουν στον “πάγο” και να “ξεπαγώσουν” όταν τελειώσει η κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο γενικός διευθυντής της φουάρ, Αλέξης Κανιάρης.  Το μεγαλύτερο εικαστικό γεγονός στην Ελλάδα διαρκεί από την Παρασκευή 27 Μαΐου έως και την Κυριακή 29 Μαΐου.

΄ Ετσι, η Art Athina ξεκινά φέτος ενισχυμένη με δυναμικές συμμετοχές φορέων και Ιδρυμάτων που πέρσι είχαν κάνει δειλά – δειλά την παρουσία τους. «Αποτέλεσμα το εύρος της διοργάνωσης να είναι πολύ μεγαλύτερο από μια έκθεση επαγγελματιών ιδιοκτητών αιθουσών τέχνης», (σύμφωνα με τα λεγόμενα της επιμελήτριας της συλλογής της Alpha Bank, Ειρήνης Οράτη συμμετέχουσας στην έκθεση που επίσης βρέθηκε στις θέσεις των ομιλητών).

«Καλλιτέχνες καταξιωμένοι αλλά και νέοι ταλαντούχοι», όπως επεσήμανε η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, Γιάννα Γραμματοπούλου ανοίγοντας την εκδήλωση, παίρνουν μέρος στην έκθεση, το σημαντικότερο εικαστικό γεγονός της χώρας που μετρά φέτος 21 διοργανώσεις. Τριανταεννέα χιλιάδες επισκέπτες πέρασαν πέρσι το κατώφλι της Art Athina. Φέτος, στην 21η διοργάνωσή της, η διεθνής συνάντηση σύγχρονης τέχνης φιλοδοξεί να σπάσει το φράγμα των 42.000 επισκεπτών. «Πρόκειται για μια από τις σπουδαιότερες εκθέσεις στην Ευρώπη», όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Χρήστος Τεντόμας. Στο πάνελ ήταν επίσης η υπεύθυνη των Platforms Project@Art Athina που διοργανώνονται για 4η συνεχή χρονιά, Αρτεμις Ποταμιάνου αλλά και ο επιμελητής της συλλογής της Πινακοθήκης του δήμου Αθηναίων που επίσης συμμετέχει με δικό της περίπτερο, Ντένης Ζαχαρόπουλος. 

Τα οικονομικά

Κι όσον αφορά τα οικονομικά της; Που στέκεται η διοργάνωση; «Η Art Athina έκανε επανεκκίνηση το 2012 με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. «Από πέρσι και φέτος στηρίζεται στα δικά της πόδια», ανέφερε ο Αλέξης Κανιάρης υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και στα πιο δύσκολα οικονομικά προβλήματα υπάρχει λύση.

Και είναι η ημέρα των εγκαινίων της φουάρ που φιλοξενεί μια εκδήλωση / παρέμβαση του TheTOC γύρω από ένα ζωτικό θέμα το οποίο συνδέει την τέχνη με την Αθήνα και την εποχή της κρίσης.

Η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του TheTOC: Ένα επίκαιρο ζήτημα

 «Μπορεί η Αθήνα να γίνει το Βερολίνο του Νότου;» Αυτό είναι το θέμα της Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης που συνδιοργανώνει το TheTOC μαζί με την Art Athina την Παρασκευή 27/5/2016 (ώρα 19.00 – 20.30) στον χώρο της φουάρ λίγο πριν τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης.

Τη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης θα ανοίξει με εισήγησή της η Πρόεδρος του TheTOC, Έλλη Στάη. Θα πάρουν μέρος οι εξής ομιλητές: Χρήστος Τεντόμας (Πρόεδρος Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων), Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος (καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών κι Επιδαύρου), Κατερίνα Κοσκινά (διευθύντρια ΕΜΣΤ), Μάνος Στεφανίδης (καθηγητής/ ιστορικός τέχνης), Αρσέν Καλφαγιάν(Γκαλερί Kalfayan), Άγγελος Παπαδημητρίου (εικαστικός/ηθοποιός),Ηλιοδώρα Μαργέλλου (νέα εικαστικός). Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος του TheTOC, Κατερίνα Λυμπεροπούλου. 

Σαρανταεννέα γκαλερί από 13 χώρες

Το ουσιαστικό στίγμα της Art Athina που συνδιοργανώνουν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης και η εταιρεία Euromare δίνουν οι ελληνικές και ξένες αίθουσες τέχνης, που αποτελούν τον πυρήνα της έκθεσης. Σαρανταεννέα γκαλερί από 13 χώρες  προβάλλουν μια σφαιρική εικόνα της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας διεθνώς. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων από το εξωτερικό, που φέτος έφτασαν τους 17, μια αύξηση 25% από το 2015. Επιπλέον, πολιτιστικοί φορείς, όπως μουσεία, ιδρύματα, καλλιτεχνικές εκδόσεις και media, θα συνεισφέρουν στη διαμόρφωση μίας ολοκληρωμένης εικόνας του εικαστικού τοπίου της εποχής.

Για την 21η Art Athina έχει σχεδιαστεί ένα ξεχωριστό VIP πρόγραμμα με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από το χώρο της τέχνης διεθνώς, συλλεκτών και φιλότεχνων. Παράλληλες εκθέσεις, αφιερώματα, ομιλίες και εκπαιδευτικές δράσεις συνθέτουν το παράλληλο πρόγραμμα της φουάρ.

Αναλυτικά:

Platforms Project@ Art-Athina 2016
Επιμέλεια: Άρτεμις Ποταμιάνου

Το Platforms Project@Art-Athina συνεχίζει για τέταρτη χρονιά να χαρτογραφεί την εικαστική δράση όπως αυτή παράγεται μέσα στα πλαίσια ομαδικών πρωτοβουλιών. Φέτος συμμετέχουν 51 πλατφόρμες από 17 χώρες τις οποίες επανδρώνουν συνολικά 650 καλλιτέχνες οι οποίοι θα αναζητήσουν με τις ομάδες τους λύσεις στα εικαστικά τους ερωτήματα.

Art-Athina Contemporaries 2016: Αφιέρωμα στον Γιώργο Λάππα
Επιμέλεια: Κατερίνα Κοσκινά, Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

Η Art Athina 2016 σε συνεργασία με την ΑΣΚΤ επέλεξαν να τιμήσουν τον καλλιτέχνη και καθηγητή γλυπτικής Γιώργο Λάππα, ο οποίος χάθηκε πρόωρα πριν λίγους μήνες, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο της τέχνης. Το έργο του είναι ευρέως γνωστό, παρόλο που ένα σημαντικό του μέρος αφορά σε νέες δημιουργίες που δεν έχουν εκτεθεί ακόμη. Τα θέματα που απασχόλησαν ιδιαίτερα τον Γιώργο Λάππα είναι η σχέση της τρισδιάστατης δημιουργίας με τον αρχιτεκτονικό χώρο και ο άνθρωπος ως μέτρο αναφοράς και το καθοριστικό στοιχείο της εικόνας και της αντίληψης του κόσμου.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ

Τιμώμενη Συλλογή 2016: Η συλλογή της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων σε επιμέλεια Ντένη Ζαχαρόπουλου

FILMS @ Art-Athina 2016

Η Art-Athina παρουσιάζει ένα τριήμερο πρόγραμμα με προβολή ταινιών μικρού μήκους. Η δράση Films@Art–Athina 2016 δίνει την δυνατότητα σε καλλιτέχνες βίντεο και πειραματικούς σκηνοθέτες να προβάλλουν τον κόσμο των κινούμενων εικόνων και να συνομιλήσουν με το κοινό. Είναι ένα φόρουμ διαλόγου και καλλιτεχνικής ανταλλαγής.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΚΑΛΕΡΙ: «ΓΚΑΛΕΡΙ ΚΟΧΛΙΑΣ»

Επιμέλεια: Μάνος Στεφανίδης, ιστορικός Τέχνης, Λέκτορας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Φέτος ο ΠΣΑΤ τιμά μια ιδιαίτερη όσο και ιδιόρρυθμη προσωπικότητα της σύγχρονης τέχνης μας και τον ιστορικό χώρο που ίδρυσε στη Θεσσαλονίκη και που λειτούργησε, τηρουμένων των αναλογιών, ως ο ΔΕΣΜΟΣ του Βορρά. Πρόκειται για τον ζωγράφο, πεζογράφο, ποιητή, ηθοποιό, δημοσιογράφο και γκαλερίστα Κώστα Λαχά και τον ΚΟΧΛΙΑ του.

KIDS LAB @ Αrt-Athina 2016

ΒOOM BOOM DADA: The Ainigma
Ιδέα / Επιμέλεια: Very Young Contemporary Art (VYCA)
Συντονιστής εκπαιδευτικού προγράμματος: Xάρριετ Μητράκου-Γυπαράκη, Διευθύντρια Εκπαίδευσης VYCA

Με αφορμή την εκατοστή επέτειο του καλλιτεχνικού κινήματος Νταντά, η μη κερδοσκοπική εταιρεία Very Young Contemporary Art (VYCA) παρουσιάζει το Eκπαιδευτικό Πρόγραμμμα “ΒOOM BOOM DADA: The Ainigma”. Φέτος, το Kids Lab γιορτάζει τα 100 χρόνια του πιο ανατρεπτικού κινήματος του 20ού αιώνα, φιλοξενώντας μια large -scale εγκατάσταση εμπνευσμένη από την “τυχαία ποίηση” του Tριστάν Τζαρά και το γλυπτό του Mαν Ρέι “To Aίνιγμα του Iζιντόρ Ντυκάς”. Το Πρόγραμμα πλαισιώνεται από παιχνίδια ζωγραφικής, λέξεων, κολάζ, καθώς και από ένα ξεχωριστό νταντά δρώμενο με αναφορά στο έργο του Ζαν Αρπ. Ενθαρρύνοντας έναν δημιουργικό διάλογο με τα αντικείμενα του χώρου και το ειδικά σχεδιασμένο εκθεσιακό περιβάλλον, τα παιδιά με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών ανακαλύπτουν το πρωτοποριακό αυτό κίνημα και έρχονται σε επαφή με ντανταϊστικές καλλιτεχνικές πρακτικές.

ΕΚΘΕΣΗ «ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ»

Επιμέλεια: Ιορδάνης Θεοδωρίδης

Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρουσιάζει στη Διεθνή Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης Art-Athina την έκθεση «Θέμα Χρόνου» με έργα κρατουμένων. Η παρουσίαση αυτή, περιλαμβάνει εικαστικά έργα από φυλακές της χώρας, ποιήματα, ένα βίντεο με συνεντεύξεις και μία περφόρμανς.

ΚΟΨΤΕ ΤΟΥΣ ΦΡΑΚΤΕΣ

Επιμέλεια: Das Esszimmer – Raum für Kunst+
Το Cut the Fence είναι μια καινοτόμος πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2013 με τους Eλβετούς καλλιτέχνες Copa & Sordes και του χώρου τέχνης BBLACKBOXX που βρίσκεται στη πόλη Bασιλεία της Ελβετίας, για να διαδώσει την ιδέα «να πέσουν οι φράκτες στην πολιτική για τους πρόσφυγες». Κατά τη διάρκεια της δράσης Cut the Fence, είκοσι (20) μέτρα υφάσματος του «φράχτη» θα κοπεί σε αντάλλαγμα μιας χρηματικής προσφοράς. Το σύνολο των χρημάτων που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν στην ανθρωπιστική, Μη Κυβερνητική Οργάνωση, Γιατροί του κόσμου.

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ SALON DE BRICOLAGE: «ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ»

Επιμέλεια: Άννα Χατζηνάσιου
Δημιουργήθηκε μέσα στο γήπεδο TaeKwonDo, ένας ειδικά διαμορφωμένος (VIP) χώρος, όπου τα μέλη του Salon de Bricolage και οι καλεσμένοι της Art Athina θα μπορούν να συναντιούνται και να ανταλλάζουν τις εντυπώσεις τους σχετικά με όσα είδαν στην διεθνή συνάντηση σύγχρονης τέχνης.

Η Art Athina τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και του Δήμου Αθηναίων.

http://www.art-athina.gr

http://www.thetoc.gr/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button