ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία πείνας στη Τενερίφη εναντίον του μαζικού τουρισμού από ντόπιους

«Η μιζέρια μου είναι ο δικός σου παράδεισος», γράφουν διαμαρτυρόμενοι οι ντόπιοι στους τοίχους – «Άντε γ@μ… εμείς πληρώνουμε τους μισθούς σας», απαντούν τουρίστες

Μαζικές είναι κινητοποιήσεις στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας από ντόπιους ακτιβιστές ενάντια στον ξέφρενο τουρισμό που πλήττει -όπως λένε- την περιοχή.

12 υποστηρικτές μιας πιο βιώσιμης μορφής τουρισμού ξεκίνησαν απεργία πείνας, ενώ σχεδιάζουν νέες κινητοποιήσεις και πορείες στις 20 Απριλίου στην Τενερίφη, το Λανζαρότε, τη Λα Πάλμα και το Γκραν Κανάρια.

Οι απεργοί πείνας ζητούν από τις ισπανικές Αρχές να αλλάξουν το τουριστικό μοντέλο για να προστατευθεί η Τενερίφη από τις αρνητικές επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού, περιλαμβανομένης της ρύπανσης της θάλασσας, του κυκλοφοριακού κομφούζιου και της έλλειψης φθηνών κατοικιών για τους ντόπιους. Οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, όπως και σε άλλα ισπανικά νησιά, όπου κάτοικοι κοιμούνται πλέον στα αυτοκίνητά τους.

Παράλληλα απαιτούν να μπει φρένο σε δύο τουριστικά πρότζεκτ: το ένα αφορά στην ανέγερση στη Λα Τεχίτα, μια από τις τελευταίες παρθένες παραλίες του ισπανικού νησιού, ενός πεντάστερου ξενοδοχείου δυναμικότητας 800 κλινών και το άλλο αφορά στην κατασκευή με βελγικά κεφάλαια του ξενοδοχείου Cuna del Alma και 3.600 παραθεριστικών κατοικιών στο Ελ Πουερτίτο, στη νότια Τενερίφη.

Οι ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τα δύο αυτά πρότζεκτ θα καταστρέψουν μεγάλα τμήματα οικοσυστήματος που φιλοξενεί απειλούμενα και προστατευόμενα είδη.

Διαδηλώσεις κατά των τουριστών

Η έναρξη της απεργίας πείνας κατά του μαζικού τουρισμού, της πρώτης τέτοιας κινητοποίησης στην Ισπανία, έρχεται μετά την εμφάνιση αντιτουριστικών συνθημάτων σε διάφορες περιοχές της Τενερίφης. «Τουρίστες γυρίστε στα σπίτια σας», «η μιζέρια μου είναι ο δικός σου παράδεισος», είναι μερικά μόνον από τα μηνύματα στα αγγλικά, που εμφανίστηκαν σε τοίχους και παγκάκια στην Τενερίφη με κάποιους -προφανώς τουρίστες – να απαντούν «Άντε γ@μ… εμείς πληρώνουμε τους μισθούς σας».

Πέρυσι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ισπανικής αυτής περιφέρειας, τα έσοδα από τον τουρισμό ξεπέρασαν το ένα τρίτο του ΑΕΠ των Καναρίων Νήσων, ενώ δημιουργήθηκαν θέσεις απασχόλησης για 400.000 από το ένα εκατομμύριο των κατοίκων.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο οικονομολόγος Χοσέ Μιγκουέλ Γκονζάλεζ, που ειδικεύεται στον τουρισμό στο Πανεπιστήμιο La Laguna της Τενερίφης, απαιτείται μεγαλύτερος και καλύτερος σχεδιασμός για να λυθούν τα προβλήματα της τουριστικής βιομηχανίας των Καναρίων Νήσων. «Έχουμε ένα πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης και στέγασης, που πρέπει να τα αντιμετωπίσουν οι Αρχές και κρατικοί φορείς, όχι η τουριστική βιομηχανία», δήλωσε στο βρετανικό inews.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button