ΕΛΛΑΔΑ

Αναβάθμισε την ενεργειακή αποδοτικότητα του σπιτιού σου

Τον τελευταίο καιρό, γίνεται όλο και συχνότερα χρήση του όρου της ενεργειακής αποδοτικότητας των κατοικιών, και συζητήσεις γύρω από το βιοκλιματικό σχεδιασμό κτιρίων και των μεταγενέστερων μετατροπών που μπορούν να εφαρμοστούν σε αυτά, με στόχο την αύξηση της ενεργειακής του κλάσης και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Τι σημαίνει όμως ότι ένα κτίριο ή διαμέρισμα είναι αποδοτικό ενεργειακά;
Ως τέτοιο, χαρακτηρίζεται εφόσον έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με τρόπο που να ελαχιστοποιεί την ενέργεια που καταναλώνεται για τη διαβίωση σε αυτό και τη μακροχρόνια συντήρησή του. 
Αυτό αποτελείται τόσο λειτουργίες άμεσα συνδεόμενες με την ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία του και την άνετη ζωή, δηλαδή την ψύξη, τη θέρμανση και το φωτισμό, όσο την ενέργεια που ξοδεύεται από τις οικιακές συσκευές και τον απαραίτητο εξοπλισμό του νοικοκυριού.

Παρότι το μεγαλύτερο βάρος για την επίτευξη υψηλής αποδοτικότητας δίνεται κατά τις φάσεις σχεδιασμού και ανέγερσης του κτιρίου (μέσω για παράδειγμα της καταλληλότερης μόνωσης ή της θέσης των ανοιγμάτων αναλογικά με τη θέση του ήλιου) αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν μπορούμε να μεταβάλλουμε το αποτέλεσμα μέσω  μικρών και οικονομικότερων παρεμβάσεων. Ίσως μεμονωμένα κάθε μία από αυτές, στην πραγματικότητα όμως, ιδίως σαν σύνολο, επιφέρουν δραστική αλλαγή στην τσέπη σας και το περιβάλλον.

• Η πιο απλή αλλαγή, που είναι περισσότερο μια αλλαγή συνήθειας θα έλεγε κανείς αφού δεν απαιτεί άλλωστε τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία, είναι χρήση λαμπτήρων  LED, έναντι των παλαιότερων λαμπών πυρακτώσεως. Και έχουν χαμηλότερη κατανάλωση σε ρεύμα, και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

• Μία από τις πιο ενεργοβόρες συσκευές και σίγουρα επιζήμια για τους λογαριασμούς σας, είναι η ηλεκτρικός θερμοσίφωνας. Η αντικατάστασή του με ηλιακό θα αλλάξει πραγματικά τη ζωή σας. Ωστόσο προσφέρεται επιπλέον η εναλλακτική της εγκατάστασης μπόιλερ με θερμοστάτη. Ένας ηλεκτρολόγος στην Αθήνα από το episkeuazo.gr, θα σας συμβουλέψει αναλόγως για την καταλληλότερη επιλογή. Επίσης, ο ηλεκτρολόγος που θα συνεργαστείτε μπορεί να εγκαταστήσει έναν έξυπνο θερμοστάτη στο σύστημα θέρμανσης, που θα προσαρμόζει την τελική θερμοκρασία ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν, δηλαδή την ώρα της ημέρας και τη χρήση που γίνεται στο χώρο.

• Προστατεύεστε το σπίτι σας από την ανεπιθύμητη ηλιακή ακτινοβολία που αυξάνει την ανάγκη και τις απαιτήσεις στην ψύξη του χώρου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τοποθετώντας μεμβράνες (φιλμ) στα παράθυρα ή συστήματα σκίασης από τη Nyfan, ενώ αντίθετα εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο το φυσικό φωτισμό κατά τους ψυχρότερους μήνες.Σημαντικό είναι επίσης να προτιμάτε το φυσικό αερισμό του χώρου έναντι μέσω κλιματισμού αφού συνδέεται και με την καλύτερη ποιότητα αέρα.

• Βεβαιωθείτε τέλος, ότι δεν υπάρχουν κενά γύρω από τα τοποθετημένα κουφώματα, από τα οποία διαρρέει ο αέρας, και αντίστοιχα του τεχνητού θερμού ή ψυχρού αέρα του χώρου. Σε αντίθεση περίπτωση, στεγανοποιήστε, για να μειώσετε τη σπατάλη.

Related Articles

Back to top button