ΕΛΛΑΔΑ

Ακυρώθηκε δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης – Άναψε φωτιές η ανάπλαση της ΔΕΘ και ΟΑΣΘ

Έντονη αντίδραση από την αντιπολίτευση για την προσπάθεια της δημοτικής αρχής να περιράσει σε δια περιφοράς συμβούλιο σοβαρά θέματα.


Ακυρώθηκε το προγραμματισμένο για σήμερα έκτακτο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης, που επρόκειτο να γίνει διά περιφοράς και είχε ως θέματα συζήτησης την ανάπλαση της ΔΕΘ και την αγορά 50 μεταχειρισμένων λεωφορείων από τη Λειψία της Γερμανίας, καθώς δεν υπήρξε απαρτία.

Στη σημερινή συνεδρίαση συμμετείχαν 31 δημοτικοί σύμβουλοι (για απαρτία απαιτούνταν 33) και, όπως αποφασίστηκε, η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί εκ νέου αύριο (Πέμπτη), με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης. Η απόφαση της διοίκησης να φέρει προς ψήφιση τα θέματα με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και με απλή αποστολή ψήφου ηλεκτρονικά αντί της συζήτησης διά ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη προκάλεσε, τις τελευταίες ώρες, την έντονη αντίδραση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που ήδη πριν από τη συνεδρίαση είχαν γνωστοποιήσει, μέσω ανακοινώσεων, την απόφασή τους για αποχή.

Κριτική προς τη διοίκηση άσκησε ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον», Γιώργος Ορφανός, ενημερώνοντας πως θα απέχει. «Κρίμα για μια διοίκηση μόλις ενός έτους. Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα θέματα της πόλης, υποβαθμίζει τη Θεσσαλονίκη μας. Είναι φανερό ότι δεν μετέχουμε σε ψευδοδιαδικασίες τυπικής επικύρωσης αποφάσεων», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ενώ από την ίδια παράταξη απείχε και η κ. Αρχοντή.

«Η αντιδημοκρατική διολίσθηση στις διαδικασίες του δημοτικού συμβουλίου δεν έχει τέλος», τονίζει η παράταξη της Κατερίνας Νοτοπούλου «Θεσσαλονίκη Μαζί» που ανακοίνωσε την αποχή των συμβούλων. «Για εμάς η συνεδρίαση της 5ης Αυγούστου 2020 δεν έγινε ποτέ και οι αποφάσεις της είναι άκυρες», υπογραμμίζεται.

Την απόφαση να απέχει γνωστοποίησε και η παράταξη «ΠΟΛΗχρωμη Πόλη» με επικεφαλής τον Σπύρο Βούγια. «Ξεπερνώντας κάθε όριο πολιτικής και ηθικής δεοντολογίας η διοίκηση προχωρά σε μια αδιανόητη ενέργεια, πρωτόγνωρη στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης, που ισοδυναμεί με αυτοδιοικητικό πραξικόπημα», δηλώνει.

Για «κατρακύλα δίχως σταματημό», μιλά -σε ανακοίνωσή του- ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος, τονίζοντας πως η διοίκηση δεν μπορεί να επικαλεστεί κανένα λόγο για κατεπείγον των δύο θεμάτων, «απλά γιατί δεν υπάρχει». Όπως σημειώνεται, «η μοναδική κατεπείγουσα ανάγκη της είναι να αποφύγει τις αντιδράσεις του λαού και των φορέων της πόλης».

Η παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη», με επιστολή της ενημέρωσε πως δεν θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση, κάνοντας λόγο για «ζήτημα δεοντολογίας» και «υποβάθμισης της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου».

Για «αντιδημοκρατικό κατήφορο της διοίκησης Ζέρβα» μιλάει η παράταξη «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής» ανακοινώνοντας την αποχή της από τη «συνεδρίαση παρωδία». Από τη συνεδρίαση απείχε επίσης και η παράταξη «Οικολογία Αλληλεγγύη» με τον επικεφαλής, Μιχάλη Τρεμόπουλο, να δηλώνει πως πρόκειται για «αντιδημοκρατική μεθόδευση από την πλευρά της διοίκησης».

Related Articles

Back to top button