ΕΛΛΑΔΑ

12 τόνους πυρομαχικά μετέφερε το αεροσκάφος που συνετρίβη στην Καβάλα

Ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας στο σημείο της συντριβής – Το αεροσκάφος με 8 μέλη πλήρωμα πετούσε από τη Σερβία στην Ιορδανία και μετέφερε 12 τόνους πυρομαχικά – Ζήτησε να κάνει αναγκαστική προσγείωση αλλά δεν τα κατάφερε – Δείτε βίντεο

Συναγερμός σήμανε στην περιοχή της Καβάλας, λίγο πριν τις 11 το βράδυ καθώς έπεσε αεροσκάφος στον δρόμο που συνδέει τους Αντιφιλίππους με το Παλαιοχώρι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροσκάφος είχε 8μελές πλήρωμα και  μετέφερε υλικά που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, πιθανόν 12 τόνους εκρηκτικής ύλης, ενώ ισχυρή είναι η σύσταση για τη χρήση μάσκας στο σημείο της πρόσκρουσης.  Σύμφωνα με πληροφορίες το αεροσκάφος είναι ουκρανικό της εταιρείας Meridian, και είχε ξεκινήσει από τη Νις της Σερβίας. 

Σε εξέλιξη είναι από τη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα το συντονιστικό ενώ στο σημείο αναμένεται ειδικό κλιμάκιο πυροτεχνουργών. Η σύσταση για χρήση μάσκας, ειδικότερα στο σημείο της πρόσκρουσης, προτείνεται γιατί  υπάρχουν φόβοι για τοξικη ατμόσφαιρα. Ο δήμαρχος Παγγαίου, μιλώντας στο protothema.gr, δήλωσε ότι λίγο πριν τη 1 σταμάτησαν οι εκρήξεις και γινόταν προσπάθεια να πλησιάσουν οι πυροσβέστες το αεροσκάφος. Δεν επιβεβαιώνεται η μεταφορά πυρομαχικών, ωστόσο υπογράμμισε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι περιείχε επικίνδυνο υλικό. 

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΥΠΑ Γεώργιο Δριτσάκο, το αεροσκάφος,  είναι κάργκο και συνετρίβη 40 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο Καβάλας στην περιοχή της Ελευθερούπολης, εκτελώντας δρομολόγιο από Σερβία προς Ιορδανία, δήλωσε βλάβη στο FIR Αθηνών και θέλησε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στην Καβάλα. Ωστόσο, δεν τα κατάφερε.

Το An-12 κατά τις ως τώρα πληροφορίες ήταν ουκρανικό και εκτελούσε δρομολόγιο μεταφοράς φορτίου από τη Σερβία προς την Ιορδανία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αεροσκάφος είχε οκταμελές πλήρωμα, ενώ δεν είναι ακόμη γνωστό τι ακριβώς μετέφερε.

Η ΥΠΑ αναμένει εξάλλου σχέδιο πτήσης από την αντίστοιχη υπηρεσία της Σερβίας. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στην ΕΡΤ μέλος του πυροσβεστικού σώματος, το αεροπλάνο είχε πυρομαχικά. Ως εκ τούτου, αναμένεται ειδικό συνεργείο, ενώ η πυροσβεστική καλεί τον κόσμο. Επίσης, παλι σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το πλήρωμα αποτελείται από οκτώ άτομα. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροσκάφος έχασε τον τέταρτο κινητήρα στον αέρα και έπιασε φωτιά.Αν και ειδοποίησε, δεν πρόλαβε  να  προσγειωθεί. Ο πιλότος ενημέρωσε για το πρόβλημα το FIR  Αθηνών που τον ρώτησε εάν μπορεί να προσγειωθεί στην  Καβάλα ή στη Θεσσαλονίκη. Ο πιλότος απάντησε ότι από τη φωτιά στον κινητήρα δημιουργούνται κι άλλα προβλήματα και δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να προσγειωθεί στην Καβάλα. 

Ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης μιλά για σερβικό αεροσκάφος που έπεσε στον κάμπο των Αντιφιλίππων και μεταφέρει πυρομαχικά. Σε ανάρτησή του καλεί τους πολίτες να απομακρυνθούν, καθώς υπάρχουν συνεχείς εκρήξεις. 

Το αεροσκάφος, όπως δείχνει και βίντεο, άρπαξε φωτιά και ακολούθησε έκρηξη. 

Related Articles

Back to top button