ΕΛΛΑΔΑ

Το Υπουργείο Άμυνας πήρε το πρώην Ψυχιατρείο Χανίων για δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις δημάρχου και Υπουργού Οικονομίας

Στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο χώρος του πρώην Ψυχιατρείου Χανίων με στόχο τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών

ADS

Χρειάστηκε λιγότερο από ένα μήνα για να διαψευστούν οι εξαγγελίες και διαβεβαιώσεις του δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, για την παραχώρηση του χώρου του πρώην Ψυχιατρείου στο Δήμο Χανίων, ο οποίος όπως αποκαλύπτεται “περνάει” στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας με στόχο τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Η είδηση για την εξέλιξη αυτή προκαλεί πολλά ερωτηματικά καθώς στις 24 Μαρτίου ο δήμαρχος Χανίων, με δημόσια επιστολή του είχε ευχαριστήσει τον κ. Σταθάκη για την παραχώρηση του ΘΨΠΧ στο δήμο ενώ και ο ίδιος ο Χανιώτης Υπουργός, στις 26 Μαρτίου, σε δηλώσεις του από τα Χανιά, είχε επιβεβαιώσει ότι το ΤΑΙΠΕΔ είχε κάνει δεκτό το αίτημα του δήμου να λάβει την αρμοδιότητα του χώρου. 
Όμως, όπως έκανε γνωστό σήμερα ο δήμαρχος Χανίων, στις 13 και 14 Απριλίου αντίστοιχα, κοινοποιήθηκε στο δήμο αφενός αίτημα του Υπουργείου Άμυνας προς το ΤΑΙΠΕΔ χρήσης των εγκαταστάσεων του ίδιου χώρου για τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών όσο και θετική απάντηση του Ταμείου προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Με επιστολή που απέστειλε σήμερα ο Δήμαρχος Χανίων προς τον αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας κ. Βίτσα και τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιόρλα, εκφράζει την αντίθεσή του με την παραχώρηση του χώρου του πρώην Ψυχιατρείου Χανίων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 

Ο κ. Βάμβουκας υπενθυμίζει ότι ο Δήμος Χανίων έχει ήδη προβεί σε διενέργεια αυτοψίας επί του χώρου, μετά από πρόσφατη (5 Απριλίου 2016) θετική απάντηση του ΤΑΙΠΕΔ σε σχετικό αίτημά του. Άλλωστε, το αίτημα του Δήμου Χανίων, όπως τονίζει ο κ. Βάμβουκας, δεν είναι τωρινό αλλά έχει κατ’ επανάληψη τεθεί υπ’ όψιν αρμοδίων οργάνων ήδη από την περίοδο της προηγούμενης δημοτικής αρχής και αφορά την ικανοποίηση χρόνιων τοπικών αναγκών.

Ο Δήμαρχος Χανίων καταλήγει στην επιστολή του ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή η διακοπή της ήδη δρομολογημένης διαδικασίας παραχώρησης και επιμένει στην παραχώρηση και διαχείριση του χώρου από τον Δήμο για την κάλυψη αναγκών της τοπικής κοινωνίας, πολλές από τις οποίες είναι επείγουσες. 

Η αποκαλύπτική επιστολή

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι κατόπιν των ενεργειών μας τους τελευταίους μήνες, η πάγια διεκδίκηση του Δήμου Χανίων για την παραχώρηση του χώρου του πρώην Ψυχιατρείου Χανίων τέθηκε σε τροχιά υλοποίησης. 

Θυμίζω ότι ως δημοτική αρχή αλλά και ως δημοτικό συμβούλιο, από τον περασμένο Απρίλιο έχουμε συστηματικά επιδιώξει με διαδοχικά αιτήματά μας προς τους αρμόδιους φορείς την ικανοποίηση του σταθερού αυτού αιτήματος των δημοτών μας. Πρόκειται, άλλωστε, για χρόνιο και πάγιο αίτημα του Δήμου Χανίων, το οποίο είχε διατυπωθεί και επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Την ίδια στιγμή, όμως, μας κοινοποιήθηκαν, στις 13 και 14 Απριλίου αντίστοιχα, αφενός αίτημα του Υπουργείου Άμυνας προς το ΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ. χρήσης των εγκαταστάσεων του ίδιου χώρου για τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών όσο και θετική απάντηση του Ταμείου προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 
Χωρίς καμία διάθεση έλλειψης συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και Δήμου, θεωρούμε άστοχη την ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς η κάλυψη αναμφισβήτητων αναγκών του παρόντος δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της κάλυψης χρόνιων και πιεστικών αναγκών της τοπικής κοινότητας. Πολλώ μάλλον δε, καθώς αυτή η ενέργεια διέκοψε χωρίς καμία ενημέρωση και συνεννόηση διαδικασία που είχε ξεκινήσει για την ικανοποίηση του δικού μας αιτήματος από το ΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ. Άλλωστε, στα διοικητικά όρια του Δήμου Χανίων υπάρχει η μεγαλύτερη στη χώρα συγκέντρωση στρατιωτικών εγκαταστάσεων και η παραχώρηση στο Υπ. Εθνικής Άμυνας μιας ακόμη έκτασης, στερεί από την τοπική κοινωνία μέσα για την ικανοποίηση χρόνιων αναγκών.

 

Σας ενημερώνουμε επιπλέον ότι την Παρασκευή 15 Απριλίου μετά από σχετική εντολή μου, κλιμάκιο της υπηρεσίας του Δήμου Χανίων διενήργησε προκαταρκτική αυτοψία στα κτίρια του πρώην Ψυχιατρείου, κατόπιν εγγράφου αδείας της ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. Η αυτοψία κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να αποκτήσουν οι υπηρεσίες μας εικόνα της κατάστασης των κτιρίων και του εξοπλισμού ώστε να είναι δυνατή άμεσα η εκπόνηση ενός σχεδιασμού αξιοποίησης των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο θα κατατεθεί η προκαταρκτική έκθεση αυτοψίας και θα γίνει εκτενής ενημέρωση για την πορεία και τα επόμενα βήματα της διεκδίκησης. Σκοπός μας είναι η επιδίωξη συνεργασίας και με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς της πόλης, όπως η αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης, το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, το Πολυτεχνείο και το ΤΕΙ και ευρύτερα η κάλυψη αναγκών δημοσίων υπηρεσιών όπως οι υπηρεσίες δικαιοσύνης, το πρόβλημα της σχολικής στέγης, ώστε να βρεθούν ικανοποιητικές λύσεις για όσα αιτήματα έχουν κατά καιρούς εκφρασθεί και αφορούν λύσεις χρήσιμες για την κοινωνία.
Για όλους τους παραπάνω λόγους τονίζω και πάλι την επιμονή μας στο αίτημα παραχώρησης του συγκεκριμένου χώρου στο Δήμο Χανίων, για την κάλυψη παγίων αναγκών όπως ήδη περιγράψαμε αλλά και την προσωρινή κάλυψη ενδεχόμενων αφίξεων μεταναστών από τη βόρεια Αφρική, και όχι τη μετεγκατάσταση προσφύγων από άλλα σημεία της Ελλάδας».

Πηγή: flashnews.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button