ΕΛΛΑΔΑ

Χειροπέδες στη “χρυσή” συμμορία

-Διαρρήξεις και κλοπές με άρωμα… πολυτέλειας πραγματοποιούσαν τα μέλη πολυπλόκαμου κυκλώματος που εξαρθρώθηκε από την αστυνομία.
a1
Οι δράστες έβαζαν στο μάτι σπίτια -κυρίως βίλες- εύπορων οικογενειών στα βόρεια και νότια προάστια της Αθήνας.

Μάλιστα, η παρουσία τους στα σπίτια-στόχους λίγο πριν δράσουν ήταν κάθε άλλο παρά… διακριτική, καθώς μετέβαιναν εκεί με πολυτελή αυτοκίνητα, τα οποία στην πλειονότητά τους είχαν φιμέ τζάμια, ενώ τα οδηγούσαν έχοντας λάβει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, ώστε να μην παρακολουθούνται από τις διωκτικές Αρχές.

Για την υπόθεση έχουν ήδη συλληφθεί ήδη 15 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ενώ αναζητούνται τουλάχιστον 14 επιπλέον άτομα. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η δράση τους παραπέμπει στα πρότυπα της «Γεωργιανής μαφίας» με συγκεκριμένη δομή (αρχηγό, υπαρχηγό, μέλη κλπ.) και δράση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επρόκειτο για πραγματικούς… αριστοτέχνες, οι οποίοι επιμελώς και με απόλυτη ακρίβεια έβαζαν «υψηλούς στόχους» αρπάζοντας από τα σπίτια κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Στη σπείρα συμμετείχαν ειδικοί στην εκτίμηση κοσμημάτων και πολύτιμων λίθων, αλλά και καλά εκπαιδευμένοι διαρρήκτες που εξασκούνταν συχνά-πυκνά σε κλειδαριές τις οποίες προμηθεύονταν από το ελεύθερο εμπόριο.

Το οικονομικό όφελος από την εγκληματική τους δραστηριότητα, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το ποσό των 10.000.000 ευρώ!

Η δομή και το modus operandi

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες αποτελούν μέλη πολυπληθούς εγκληματικής οργάνωσης, με συγκεκριμένη δομή και διακριτούς ρόλους που δρούσαν, εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια.

Συγκεκριμένα, η οργάνωση ήταν δομημένη κατά τα πρότυπα της Γεωργιανής μαφίας, με πυραμιδοειδές σχήμα. Διέθετε αρχηγό, που ενέπνεε το σεβασμό όλων των μελών της ομάδας και κατά το παρελθόν είχε διατελέσει αρχηγός της Γεωργιανής μαφίας στη Ρωσία, υπαρχηγό, που ήταν το βοηθητικό όργανο του αρχηγού και είχε το ρόλο του επιχειρησιακού σχεδιασμού, (σύνθεση ομάδων δράσης, επιλογή οχημάτων κλπ), επιχειρησιακά μέλη, που προέβαιναν στις κλοπές, με αντικατάσταση αυτών σε περίπτωση σύλληψής τους από τις Αρχές, περιφερειακά μέλη για χρέη τσιλιαδόρου, με ρόλους κάλυψης κατά τη διάπραξη των διαρρήξεων, όπως επίσης και τη διοχέτευση των κλοπιμαίων στα μέλη της οργάνωσης που είχαν αναλάβει την εκποίηση τους.

Επίσης υπήρχαν και τα υποστηρικτικά μέλη, τα οποία ενοικίαζαν κατοικίες στο όνομά τους τις οποίες άλλαζαν με μεγάλη συχνότητα, αγόραζαν οχήματα χρησιμοποιώντας χρήματα της οργάνωσης ενώ παράλληλα, πολλές φορές εκτελούσαν και χρέη περιφερειακών.

Aξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχηγός της σπείρας διέμενε σε βίλα στην Ανάβυσσο.

Σε περίπτωση σύλληψης κάποιων εκ των μελών της, η οργάνωση παρείχε «νομική κάλυψη» στους συλληφθέντες, όπως έξοδα δικηγόρου και κάλυψη των υποχρεώσεων της οικογενείας τους, είτε αυτή ήταν στη Γεωργία είτε στην Ελλάδα.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα που διενεργήθηκε και την αξιοποίηση του προανακριτικού υλικού, τα μέλη της οργάνωσης επέλεγαν ως στόχους διαμερίσματα ή μονοκατοικίες με πολυτελή εμφάνιση, σε περιοχές που κατά κύριο λόγο διαμένουν εύποροι πολίτες, ενώ προσπαθούσαν να εντοπίσουν στόχους κοντά σε βασικούς οδικούς άξονες, για να είναι ευκολότερη η διαφυγή τους.
Κατά τη διάρκεια της δράσης τους, είχαν συνεχή επικοινωνία με κινητά τηλέφωνα ώστε να λαμβάνουν συγκεκριμένες οδηγίες, τις οποίες τους έδινε ο 61χρονος αρχηγός αλλά και να μπορούν να αντιδρούν άμεσα σε οποιοδήποτε πρόβλημα ανέκυπτε.

Όταν έφθαναν στην περιοχή που ήθελαν να δράσουν, συνήθως πρωινές και απογευματινές ώρες, εντόπιζαν το στόχο τους και αφού εξακρίβωναν ότι από τις οικίες απουσίαζαν οι ένοικοι, δύο-τρείς εξ αυτών εισέρχονταν και οι υπόλοιποι εκτελούσαν χρέη τσιλιαδόρου στις τέσσερις γωνίες του τετραγώνου αλλά και σε μεγαλύτερη απόσταση, (ένα – δύο χιλιόμετρα) για επιτήρηση, ώστε να τους ειδοποιήσουν σε περίπτωση εμφάνισης αστυνομικών δυνάμεων ή επιστροφής των ενοίκων.

Για να μπουν στα σπίτια, επέλεγαν κυρίως την κεντρική είσοδο, είτε παραβιάζοντάς την είτε χρησιμοποιώντας αντικλείδι (passé partout) και αφού εισέρχονταν, ερευνούσαν μεθοδικά όλους τους χώρους, αφαιρώντας χρήματα, τιμαλφή, ηλεκτρονικά αντικείμενα, (lap-top, φωτογραφικές μηχανές κλπ), διαβατήρια, καθώς και επώνυμα ενδύματα και αξεσουάρ.

Στην οργάνωση είχαν ενταχθεί και συνεργάζονταν άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις σε κοσμήματα, πολύτιμους λίθους και ρολόγια, τα οποία εκτιμούσαν την αξία των κλοπιμαίων και στη συνέχεια τα διέθεταν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Κατά καιρούς έμπειρα μέλη της σπείρας μετέβαιναν σε άλλες χώρες της Ευρώπης με σκοπό την εκεί διάπραξη κλοπών.

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κλοπιμαία αξίας άνω των 3.000.000 ευρώ, το χρηματικό ποσό των 90.000 ευρώ (σε διάφορα νομίσματα), πέντε πιστόλια και ένα υποπολυβόλο (τύπου replica), εννέα πολυτελή αυτοκίνητα και μια μοτοσυκλέτα.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εξιχνιασθεί 174 περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών σε διάφορες περιοχές των βορείων και νοτίων προαστίων της Αττικής, όπως Γλυφάδα, Μελίσσια, Μαρούσι, Κηφισιά και Ν. Ερυθραία.

Σε αστυνομική επιχείρηση που διεξήχθη την Παρασκευή συνελήφθησαν 15 μέλη της σπείρας, ηλικίας από 24 έως 61 ετών, εκ των οποίων 11 υπήκοοι Γεωργίας, δύο Αρμενίας (η μία γυναίκα), μία Αλβανίας και ένας Έλληνας. Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα 14μέλη της οργάνωσης, ηλικίας από 23 έως 64 ετών, εκ των οποίων 12 υπήκοοι Γεωργίας (οι τέσσερις γυναίκες), μία Ουζμπεκιστάν και ένας Καζακστάν.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κλοπή κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και πλαστογραφία καθώς επίσης και για παράβαση του νόμου περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών

Related Articles

Back to top button