ΕΛΛΑΔΑ

Το Εφετείο Θράκης απέρριψε την αγωγή της μονής Βατοπεδίου για την λίμνη Βιστωνίδα

Το Πολιτικό Εφετείο της Θράκης απέρριψε στο σύνολό της την αγωγή που είχε υποβάλει η Μονή Βατοπεδίου κατά του Ελληνικού Δημοσίου για τη διεκδίκηση παραλίμνιων εκτάσεων της λίμνης Βιστωνίδας. Σημειώνεται ότι με την πρωτόδικη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης που εκδόθηκε με καθυστέρηση αρκετών ετών λόγων του σκανδάλου που είχε ξεσπάσει, η αγωγή της Μονής Βατοπεδίυ είχε γίνει δεκτή εν μέρει και μόνο για 3.000 από τα 27.000 στρέμματα που διεκδικούσε με βάση αυτοκρατορικά χρυσόβουλα.

Το Εφετείο ωστόσο, όπως αναφέρει το xanthipress.gr, απέρριψε συνολικά την αγωγή με την υπ’αριθμ.197 απόφασή του που εκδόθηκε στις 29-12-2015, καθώς και τις παρεμβάσεις που είχαν ασκήσει υπέρ της Μονής Βατοπεδίου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Κοινότητα του Αγίου Όρους και ο Πανάγιος Τάφος προκειμένου να μη διαταραχθεί το κύρος των χρυσοβούλων επί εποχής τουρκοκρατίας, αφού κατέχουν μεγάλες εκτάσεις σε άλλες περιοχές.

Πως ξεκίνησε το σκάνδαλο της Μονής και οι «ιερές» ανταλλαγές.

Η υπόθεση σε πρώτο βαθμό είχε συζητηθεί 5.11.2003 και η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης (87/2008) και δεν δημοσιεύθηκε μετά τη διάσκεψη των δικαστών, καθώς υπήρξε ο γνωστός συμβιβασμός μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής. Στη συνέχεια ακολούθησε παρέμβαση του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά και του τότε επιθεωρητή δικαστηρίων και αντιπροέδρου του Α.Π. Ιωάννη Παπανικολάου, με αποτέλεσμα να δημοσιευθεί η επίμαχη απόφαση με καθυστέρηση τεσσάρων ετών.

Η αρχική αυτή αγωγή ήταν η «ρίζα» του τεράστιου σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου καθώς, μετά τις αντιδράσεις κατοίκων και δικηγορικών συλλόγων Ξάνθης και Ροδόπης όταν ξέσπασε η υπόθεση το 2003, η Κυβέρνηση Καραμανλή είχε προχωρήσει στις περιβόητες ανταλλαγές με άλλα ακίνητα-φιλέτα του Δημοσίου στην υπόλοιπη χώρα. Έκτοτε, και μετά την αποκάλυψη, ακολούθησαν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και διώξεις για πολιτικούς, μοναχούς, δικαστικούς και άλλους παράγοντες επί Πρωθυπουργίας Καραμανλή καθώς το σκάνδαλο ξεκίνησε από αυτή την απόφαση.

Κομβικής σημασίας για την τύχη των ανταλλαγών

Σε ποινικό επίπεδο η υπόθεση βρίσκεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ενώ για την τύχη των ανταλλαγών μετά από αυτή την απόφαση (κατά της οποίας αναμένεται να ασκηθεί αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο) η υπόθεση περιπλέκεται έντονα. Θεωρείται κομβική καθώς τίθεται σε νέα βάση τη τύχη των ανταλλαγών που έγιναν στη βάση του συμβιβασμού του Δημοσίου με τη Μονή.

Related Articles

Back to top button