ΕΛΛΑΔΑ

Οι νέες αντικειμενικές στην Δυτική Ελλάδα – Πως θα υπολογιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ

Τριάντα δύο διαφορετικά κλιμάκια και μειώσεις σχεδόν στο σύνολο των τιμών ζώνης σε ολόκληρη την επικράτεια από 5% ως 21% περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που πρόκειται να δοθεί τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα και παρουσιάζει «Το Βήμα της Κυριακής».
Οι νέες τιμές ζώνης θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Μάιο του 2015 και βάσει αυτών θα υπολογιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ του 2016. Ο ΕΝΦΙΑ του 2015 δεν αλλάζει καθώς υπολογίζεται με τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου 2015. Τελευταία φορά που άλλαξαν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων ήταν τον Μάρτιο του 2007.
Ωστόσο, προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να εξασφαλίσει για το 2016 έσοδα 2,65 δισ. ευρώ (όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός), θεωρείται δεδομένο ότι θα αυξηθούν οι συντελεστές ΕΝΦΙΑ σε αρκετές περιπτώσεις.
Σύμφωνα με τον πίνακα των ποσοστών μείωσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που δημοσιεύει σήμερα «Το Βήμα», τις μεγαλύτερες μειώσεις θα απολαύσουν όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές με τιμές ζώνης από 1.000 ευρώ ως 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Δεν αλλάζουν οι ζώνες

Οι ζώνες, όπως έχουν διαμορφωθεί με προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις, παραμένουν ίδιες. Αυτό που αλλάζει είναι η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ακινήτου ανάλογα με την περιοχή.
Πάντως το υπουργείο Οικονομικών για πρώτη φορά προχωρεί σε οριζόντιες μειώσεις αντικειμενικών αξιών χωρίς να εξετάζει τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, όπως γινόταν σε προηγούμενες αναπροσαρμογές αντικειμενικών αξιών. Αυτό συνέβη λόγω του γεγονότος ότι έπρεπε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ετοιμαστούν νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες ακινήτων ώστε να εφαρμοστεί – και μάλιστα αναδρομικά – η απόφαση του ΣτΕ.
Οι νέες τιμές ζώνης όμως πρόκειται να επηρεάσουν πάρα πολλούς φόρους και επιδόματα που συνδέονται με τις αντικειμενικές ή με τον τεκμαρτό προσδιορισμό εισοδήματος, που βασίζεται και αυτός στις τιμές ζώνης της Εφορίας.
Τα επιδόματα

Τα επιδόματα που «χάνουν» χιλιάδες πολίτες λόγω αντικειμενικών αξιών είναι μεταξύ άλλων τα εξής: επίδομα πετρελαίου θέρμανσης,  επιδότηση ενοικίου, κάρτα σίτισης, δωρεάν ρεύμα, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οικογενειακό επίδομα, φοιτητικό επίδομα, απαλλαγή 50% από ΕΝΦΙΑ.
Από την άλλη, οι φόροι που αυξάνονται λόγω αντικειμενικών αξιών είναι ο ΕΝΦΙΑ για κάθε ακίνητο και συμπληρωματικός φόρος, το τεκμήριο κατοικίας ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή και κατ’ επέκταση το τεκμαρτό εισόδημα, τα τέλη Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ μέσω λογαριασμών ΔΕΗ), οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς, γονικών παροχών ακινήτων, το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων, εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη στο σχέδιο πόλης και το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποιούμενης κατοικίας.
Λόγω του ότι οι νέες τιμές ζώνης έχουν αναδρομική ισχύ, θα υπάρξει πρόβλεψη να επανυπολογιστούν οι φόροι μεταβίβασης, γονικών παροχών ή κληρονομιών, καθώς και τα δημοτικά τέλη που πληρώνονται μέσω της ΔΕΗ. Επίσης θα πρέπει κανονικά να επαναπροσδιοριστεί και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, καθώς ένα από τα κριτήρια είναι η αντικειμενική αξία των ακινήτων των δικαιούχων (100.000 ευρώ για τον άγαμο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με ή χωρίς παιδιά).

Δείτε εδώ τους αναλυτικούς πίνακες με τις νέες αντικειμενικές τιμές

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button