ΕΛΛΑΔΑ

Κλειστό το λιμάνι της Χίου μέχρι τη Δευτέρα

Κλειστό θα παραμείνει το λιμάνι της Χίου μέχρι τη Δευτέρα, λόγω της παρουσίας εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών. Πιθανό να ξεκινήσουν από Δευτέρα οι επαναπροωθήσεις τους προς την Τουρκία

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του politischios.gr , σε κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου και στην οποία συμμετείχαν Δήμος, Περιφέρεια, Αστυνομία, Λιμενικό, η συντονίστρια του νησιού για το μεταναστευτικό Λ. Αρσενοπούλου αλλά και ο Κυβερνητικός Βουλευτής Α. Μιχαηλίδης αποτιμήθηκε η παρούσα κατάσταση ενώ πάρθηκε κοινά η απόφαση να αποκλειστεί ο λιμένας της Χίου τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα και αντ’ αυτού να χρησιμοποιηθεί η δυτική πύλη του νησιού, δηλαδή το λιμάνι των Μεστών. Μάλιστα έχει ενημερωθεί και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ ώστε να προγραμματίσει δρομολόγια για τα Μεστά μέχρι το άνοιγμα του κεντρικού λιμένα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι τοπικές αρχές είναι αποφασισμένες να ξεκινήσουν άμεσα η επαναπροώθηση των ανθρώπων που βρίσκονται στο νησί προς την Τουρκία, ακόμα και από τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Αστυνομία σε πρώτη φάση θα προωθήσει απευθείας από τη Χίο στον Τσεσμέ 250 άτομα τα οποία θα ταξιδέψουν φρουρούμενα (1 μετανάστατης θα συνοδεύεται από 1 αστυνομικό της Frontex) με πλοίο της γραμμής. Πληροφορίες μάλιστα τονίζουν ότι η Frontex έχει ναυλώσει το καταμαράν της εταιρίας «Erturk» για τη μεταφορά τους στα απέναντι παράλια.

Ωστόσο, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις της αξιωματούχου της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, δεν έχει «σφραγιστεί» ακόμα η άμεση υλοποίηση της συμφωνίας ανάμεσα σε ελληνικές και τουρκικές αρχές. Μέσα σε όλα υπάρχουν και ανησυχίες της Ύπατης Αρμοστείας για την αντιμετώπιση προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία.

Related Articles

Back to top button
Close
Close